Gå til indhold
Socialpædagogernes logo
Mit SL

Efteruddannelse

Guide til efteruddannelse – sådan får du hul på din karriereudvikling.

Tilbage til arbejdsliv og vilkår

Guide til efteruddannelse

Du vil gerne i gang med efteruddannelse, men ved ikke helt hvad, hvor og hvordan. Start med at stille dig selv nogle afklarende spørgsmål, så du kommer nærmere på, hvad der er det rette for dig:

  • Hvor er du i dit job og din funktion lige nu?
  • Hvor vil du gerne være i fremtiden?
  • Hvad er dine styrker, hvad er du god til?
  • Hvad er dit særlige bidrag til jobbet eller organisationen?
  • Hvad motiverer dig og giver dig energi?
  • Hvad drømmer du om – hvad vil du gerne opnå i dit arbejdsliv?

Find mere inspiration 

Nu er det tid til at gå på opdagelse i de mange muligheder for efteruddannelse og hente inspiration ved at se nærmere på de tilbud, der udbydes. Det bedste efteruddannelsesråd til dig afhænger af din situation. Men generelt er rådet at gå efter anerkendt og kompetencegivende uddannelse.

Herunder kan du læse om den situation, der passer til dig.

Finansiering af efteruddannelse er et vigtigt punkt. Mange efteruddannelser koster penge, men der er muligheder for at få støtte.

Kompetencefonden
Kompetencefonden støtter socialpædagoger ansat på det kommunale og regionale område med op til 25.000 kr. Læs om kriterier, og hvordan du søger, på kompetencefonden.sl.dk.

Uddannelse i AMU-regi er i reglen gratis. SU, SVU og VEU er også muligheder i nogle tilfælde. Det afhænger af den specifikke uddannelse.

Din arbejdsgiver har naturligvis også mulighed for at finansiere kompetenceudvikling. Tal med din leder og evt. TR om dine ønsker, og hør, hvad der kan lade sig gøre.

Endelig er der fonde og puljer, som støtter efteruddannelse, som man kan søge. Fx kan man søge midler i et udviklingsprojekt hos fonde som Egmont eller hos Socialstyrelsen. Det er særligt relevant, hvis man som arbejdsplads går efter et kollektivt kompetenceudviklingsforløb.

Nytte for arbejdspladsen
Overvej, hvordan dine nye kompetencer kan bidrage konstruktivt til arbejdspladsen. Det gavner din sag, hvis din leder kan se idéen i, at arbejdspladsen får glæde af, at du tager efteruddannelse. Find ud af, om der er nye opgaver, du kan påtage dig, eller om du kan udfylde et område, hvor I er svagt dækket ind, og hvor dine kommende kompetencer kan gøre en forskel.

Hold dig ajour med, hvad der sker i faget. Hvilke nye metoder, nye tilgange eller krav spiller en rolle inden for dit område, som både du og din arbejdsplads med fordel kunne blive klogere på?

Omkostninger og løsninger
Undersøg, hvad din efteruddannelse vil have af omkostninger både i penge og tid for arbejdspladsen. Hvis der er finansieringsmuligheder som fx Kompetencefonden, der dækker en stor del af udgiften, er det lettere at få igennem. Det samme gælder den tid, du skal bruge på uddannelsen – find ud af, hvordan tiden er fordelt mellem arbejde og fritid, og hvordan det kan tilrettelægges smidigst muligt. Hvis tiden, du er væk, er et problem, kan jobrotationsordningen fx være en mulighed.

Og mind din leder om, at efteruddannelse er en investering. Læs mere i artiklen: 'Leder: Jeg har brug for fagligt opdaterede medarbejdere'.

Konkret udspil
Udvælg den/de uddannelser, du gerne vil tage. Det kan være en fordel at have et konkret udspil at forholde sig til for din leder. Det viser, at du er seriøs og har forberedt dig, og samtidig har du fakta at præsentere, både i forhold til uddannelsens indhold, tidspunkt og omkostninger. Det kan være en god idé at have nogle alternativer at vælge imellem.

Spørgsmål og svar om efteruddannelse

Hvis du er uddannet pædagog, er det oplagt, at du orienterer dig i udbuddet af diplomuddannelser.

En diplomuddannelse er lavet til netop socialpædagoger, lærere og andre faggrupper med en professionsuddannelse i rygsækken. Uddannelsen er tilrettelagt, så den tager udgangspunkt i praksisfeltet. Det betyder, at du sætter din egen praksis i spil. Diplomuddannelsen er bygget op i moduler. Man kan nøjes med at tage et enkelt modul, et par moduler, eller man kan tage en hel diplomuddannelse, som består af seks moduler og et afsluttende speciale.

Fordelen ved at tage et modul på diplomuddannelsen er, at det tæller som kompetencegivende uddannelse. Du får altså papir på det, du har lært, og det tæller i det formelle uddannelsessystem. Et modul svarer til 10 ECTS-point. Samtidig kan du få økonomisk støtte fra Kompetencefonden. Læs mere under ’Sådan får du råd’.

Hvad kræver det?
Et diplommodul består af 42 undervisningstimer hen over et semester typisk fordelt på fx syv torsdage med undervisning fra 09 til 15. Så man skal have fri fra sit arbejde i minimum syv dage i løbet af modulet. Derudover kommer forberedelsestid, hvor der skal læses. I alt regner man med, at det kræver 250 arbejdstimer, som den studerende skal yde. De formelle adgangskrav er, at du skal have en professionsbachelor og har minimum to års erhvervserfaring.

Sådan kommer du i gang
Tjek din lokale professionshøjskoles (UC’er) hjemmeside. Her finder du information om de diplomuddannelser og studieretninger, de tilbyder. Professionshøjskoler i dit område:
Nordjylland: UCN
Midtjylland: Via University College
Lillebælt: University College Lillebælt 
Sydjylland: UC Syd  
Sjælland: Professionshøjskolen Absalon  
København: Københavns Professionshøjskole

Kontakt evt. studievejlederen, og få mere at vide om mulighederne i dit område. Flere professionshøjskoler tilbyder et studieforberedende forløb, som giver et godt afsæt for at komme i gang med studierne, hvis det er længe siden, man har siddet med næsen i lærebøgerne.

Merit
For dig, som arbejder på området, men ikke har en pædagoguddannelse, er den oplagte mulighed at læse til meritpædagog. Er du kommunalt ansat, kan du faktisk få hele uddannelsen betalt via en pulje på overenskomsten (se denkommunalekompetencefond.dk). Uddannelsen varer i alt tre år. Det første år er fuld tid. Derefter er den tilrettelagt som en deltidsuddannelse, som du kan tage, mens du arbejder. Læs mere om meritpædagoguddannelsen.

Akademiuddannelse
En anden mulighed er at tage en akademiuddannelse – fx akademiuddannelsen i socialpædagogik. Lad dig ikke snyde af navnet – det er ikke en akademisk uddannelse, men derimod voksenuddannelse henvendt til dem, der ikke har en pædagoguddannelse. Det er en deltidsuddannelse, som tager tre år i alt. Optagelseskravet er en relevant erhvervsuddannelse eller lignende og to års erhvervserfaring. Læs mere på Uddannelsesguiden.

Alle plejefamilier har ret og pligt til 2 dages efteruddannelse årligt. Kommunen tilbyder kurser målrettet deres plejefamilier. Men derudover er der også andre muligheder for efteruddannelse for plejefamilier, fx hos Plejefamilie | SEVU hvor du finder en samlet oversigt over efteruddannelsestilbud.

Hvis du ønsker kompetencegivende uddannelse, er der muligheder hos professionshøjskolerne. UCN har fx i samarbejde med flere kommuner i Nordjylland lavet en akademiuddannelse for plejefamilier, som er skræddersyet til netop denne målgruppe.

Akademimodulet for plejefamilier er et særligt tilrettelagt uddannelsesforløb, som er kompetencegivende og tæller 10 ECTS point. Formålet med modulet er at kvalificere plejefamilierne til at analysere, vurdere og på faglig kompetent vis indgå i og varetage komplekse socialpædagogiske problemstillinger og arbejdsopgaver i forhold til deres plejebørn.

Vil du vide mere om kurser- og eftervidereuddannelse inden for plejefamilieområdet, kan du fx kontakte partnerskabskonsulent Karen Marie Juhl Nielsen på 7269 1752 eller på mail.

Er du leder, eller har du ambitioner om at blive leder, er der en række uddannelsestilbud inden for ledelse. Generelt anbefaler Socialpædagogerne, at du tager videregående voksenuddannelse (akademi, diplom eller master i ledelse), da de er kompetencegivende og professionsrettede. Endvidere lever de op til nationale og internationale kvalitetsstandarder. Du kan læse om mulighederne på siden for ledere.

Du kan også finde kurser rettet mod ledere på lederweb.dk.

Som ledig kan du i nogle tilfælde deltage i uddannelse, samtidig med at du får dagpenge. Det gælder fx diplomuddannelse og meritpædagoguddannelsen. Du skal være opmærksom på, at du skal opfylde de almindelige krav til rådighed imens. Kontakt a-kassen, hvis du vil vide mere, på 7248 6010. Læs mere på siden Uddannelse for ledige.

Hvis du ikke har en pædagoguddannelse, kan du have ret til jobrettet uddannelse for ledige ,som er korterevarende, jobrettede kurser.

Som ledig er der også mulighed for at søge om kurser/uddannelse via jobcenteret. Du kan læse mere om mulighederne på siden Uddannelse/kursus.

Du er desuden altid velkommen til at kontakte din lokale jobkonsulent og få en snak om dine muligheder.

En masteruddannelse er på akademisk niveau og dermed en højere videregående uddannelse. Den er mere teoritung og forskningsorienteret og mindre orienteret mod praksisfeltet end diplomuddannelserne. DPU udbyder fx master i social- og specialpædagogik. Uddannelsen foregår på deltid over to år, og du kan søge støtte hos Kompetencefonden til relevante masteruddannelser. Læs mere om Master i special- og socialpædagogik på Uddannelsesguiden

Uddannelsesguiden, ug.dk, er et godt sted at starte, hvis du vil have et overblik over udbuddet af kurser. Her får du både oplysninger om kursusindhold og information om kursusudbud og tilmeldingsmuligheder.

Leder du efter korte kurser, er professionshøjskolerne stadig et relevant sted at starte din eftersøgning. Søg under deres opslag om efteruddannelse. Fx er det muligt at tage ét modul af en diplomuddannelse eller et kursus på akademiniveau.

Find professionshøjskoler i dit område:
Nordjylland: UCN
Midtjylland: Via University College
Lillebælt: University College Lillebælt 
Sydjylland: UC Syd 
Sjælland: Professionshøjskolen Absalon 
København: Professionshøjskolen Metropol
Region H: Professionshøjskolen UCC 

AMU-området kan også være relevant at undersøge. AMU-kurser er målrettet medarbejdere uden en professionsbachelor, men kurserne er åbne for alle. På Epos kan du finde en samlet guide til AMU-kurser inden for det pædagogiske og sociale område: www.epos-AMU.dk.  

EfterUddannelse.dk giver et overblik over alle AMU-kurser, inklusive kursusindhold og tilmelding.

Leder du efter andre typer af korte kurser, er det også relevant at holde øje med Socialstyrelsen og Center for Offentlig Kompetenceudvikling, COK, som begge udbyder relevante kurser/efteruddannelse inden for det pædagogiske og sociale område.

Nogle regioner udbyder også uddannelse, fx Institut for Handicap og Kommunikation Region Midtjylland.

Der findes også en række private udbydere.

Videnscenter Sølund Skanderborg udbyder kurser, temadage og efteruddannelse forskellige steder i landet.

Hos DISPUK finder du både korte kurser og længere efteruddannelse med forankring i narrativ teori.

AskovFonden udbyder både kurser, som man kan tilmelde sig som enkeltperson, og kurser særligt tilrettelagt for en arbejdsplads.  

Overblikket her er ikke udtømmende. Prøv fx at lave en søgning på nettet på det konkrete emne, som du søger kurser i forhold til.

I forhold til finansiering af kurser se evt. vores opslag om Kompetencefonden.

Socialpædagogerne samarbejder med en række kursusudbydere på social- og velfærdsområdet. Det betyder, at du som medlem kan få rabat på udvalgte kurser og uddannelser fra en række kursusudbydere.

Se, hvilke kurser og uddannelser du kan få rabat på som medlem.

Hvis I er flere på arbejdspladsen, der er interesserede i efteruddannelse, er der mulighed for at skræddersy uddannelse til netop jer. Dels er der diplomuddannelserne, som tilrettelægges i samarbejde med arbejdspladser eller kommunen, eksempelvis den fleksible diplomuddannelse for specialområdet hos UCSJ.

Kompetencesekretariatet rådgiver om uddannelse på statslige arbejdspladser. Læs mere på Kompetenceudvikling.dk. Tal med din leder og din TR om de kollektive muligheder på din arbejdsplads.

Bliv medlem