Gå til indhold
Socialpædagogernes logo
Mit SL

Måltider og skat

Sådan beskattes du, når du spiser måltider med beboere.

Tilbage til arbejdsliv og vilkår

Pædagogisk måltid

Når der er tale om et pædagogisk måltid, skal man ikke betale skat af det. Et pædagogisk måltid betragtes som en naturlig del af arbejdet som socialpædagog – at agere som rollemodel i spisesituationer med personer, der har behov for at opleve og lære basale spisevaner, typisk børn eller personer med fysisk eller psykisk nedsat funktionsevne.

For at et måltid kan kaldes pædagogisk i skatteteknisk forstand, er der to krav:

  • De ansatte spiser sammen med beboerne
  • De ansatte spiser det samme som beboerne

Bliver der serveret anden mad for den ansatte end det, der serveres for de personer, der spisetrænes med, gælder skattefriheden altså ikke. For ikke at blive beskattet kan der i stedet betales for kosten. Ifølge Skats retningslinjer står et måltid inkl. drikkevarer til 20 kr. pr. dag.

På flere arbejdspladser har man en betalingsordning, hvor medarbejderne betaler en fast pris, fx 200 kr. pr. måned for maden. Det har givet anledning til spørgsmålet, hvorvidt man er forpligtet til at betale for pædagogiske måltider. Hertil lyder svaret:

Man kan som medarbejder sige nej til at betale for maden, når der er tale om et pædagogisk måltid, som man skal deltage i.

Idéen er jo, at man skal spise sammen med borgeren som et led i spisetræning og samvær over et måltid. Derfor er spisningen også at betragte som arbejdstid.

Ofte aftaler man også at lave maden sammen, men der kan være konkrete forhold, der gør, at man som medarbejder ikke kan spise samme mad. I sådanne tilfælde må det være berettiget, at man indtager sin medbragte mad sammen med borgeren. I modsat fald forspildes idéen med det pædagogiske måltid.

Læs mere om pædagogiske måltider på skat.dk

OBS! Socialpædagogerne rådgiver ikke om skattemæssige forhold. 

Bliv medlem