Gå til indhold

OK21

OK21: Nu forhandles din løn

Forhandlingerne om din overenskomst for de næste tre år er i fuld gang. Her er 5 spørgsmål til formanden om forhandlingerne

27. januar 2021

Artikel
Benny-Andersen.jpg

Forfatter: Malene Dreyer

I disse dage lægger forbundsformand Benny Andersen og andre forbundsformænd arm med arbejdsgiverne om, hvor mange penge der skal på bordet, for at lande en aftale om medlemmernes løn- og arbejdsvilkår. Her svarer forbundsformand Benny Andersen på fem korte spørgsmål, som kan løfte lidt af sløret for, hvad der foregår i det ellers ret lukkede forhandlingsrum.

Kan socialpædagogerne regne med at få mere i løn?

– Det skal vi have. Vi skal som minimum have lønstigninger, der sikrer reallønnen – altså sikre at folk har råd til det samme fremover, som de har i dag. Men også gerne mere. Vi kæmper for lønstigninger, og jeg er optimist. Arbejdsgiverne har ønsket en tre-årig overenskomst på trods af coronatiderne, så jeg regner med, at de har penge med til lønstigninger.

Læs også 'OK21: Aftale klar for kommunalt ansatte'

Kan socialpædagogerne risikere at skulle gå ned i løn?

– Vi har en ordning, der sikrer, at lønningerne på det private og det offentlige følges ad – både op og ned. Så hvis lønnen går helt i stå eller ned i det private, kan vi godt risikere at stå i den situation, at vi ’skylder’, fordi vores lønninger har overhalet de private. Skulle den situation opstå, vil vi gøre alt for at finde en løsning, så vi undgår lønnedgang. En løsning, der sikrer, at forskellen udlignes over tid og dermed bliver dækket ind af de lønstigninger, vi regner med at forhandle os frem til.

Læs også 'OK21: Smal aftale på plads for statsansatte'.

Er der udsigt til mere ligeløn?

– Vi rejser i hvert fald krav om, at der skal afsættes puljer til ligeløn og lavtlønsgrupper, som øremærker en pose penge til kvindedominerede faggrupper, der ligger nederst i lønhierarkiet. Det fik vi taget hul på ved sidste OK-forhandling - og det spor forfølger vi i år, så vi ad den vej skaber mere ligeløn.

Hvad med alt det andet: arbejdsmiljø, senioraftaler, efteruddannelse mv?

– De ting er vi også godt i gang med. Og fx på seniorområdet er der en fælles anerkendelse af, at vi har brug for at få skabt bedre arbejdspladser, hvor medarbejderne kan holde til at blive gennem et langt arbejdsliv. Arbejdsgiverne vil gerne medvirke til at se på, hvordan det bliver bedre, så man kan fastholde medarbejderne. Vi vil gerne have forpligtende aftaler fx omkring senioraftaler. Så det forhandler vi om.

Men det hele afhænger af, hvad vi når frem til omkring den økonomiske ramme – altså hvad der alt i alt er af penge til hele OK-fornyelsen. Først når den ligger klar, ved vi, hvor meget der kan blive dels til lønstigninger og dels til de andre ting, vi har på listen. Lønnen prioriterer vi højst, og det gælder også, når det kommer til vores egne forhandlinger. Men det hele afhænger som sagt af, hvor meget der så er at forhandle om. Det ved vi først, når vi kender rammen.

Risikerer socialpædagogerne at ende i en konflikt?

– Jeg går altid til forhandlinger med en ambition om at nå frem til et resultat, så jeg kæmper benhårdt for, at vi når i mål med en aftale. En konflikt kan aldrig udelukkes på forhånd, men jeg går bestemt efter, at det ikke bliver nødvendigt, og at vi lander en god aftale for vores medlemmer.

OK-FORHANDLINGER 2021

HVEM, HVAD, HVOR OM OK21

  • Det er 565.000 offentligt ansatte i kommunerne, regionerne og på det statslige område, der skal have ny overenskomst. Blandt socialpædagoger er familieplejere ikke omfattet.
  • Der er både forhandlinger for alle offentligt ansatte, og så er der forhandlinger, som kun handler om socialpædagogers arbejdsvilkår. I de fælles forhandlinger er det Forhandlingsfællesskabet, som forhandler for lønmodtagerne over for KL og Danske Regioner. På statens område er det som noget nyt Skatteministeriet/Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, der forhandler for staten med skatteminister Morten Bødskov, som er den statslige chefforhandler, og Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU), der forhandler for de statsansatte.

I forhandlingerne om socialpædagogers ’egne’ vilkår og overenskomster, er det Socialpædagogerne, der forhandler med arbejdsgiverne direkte

6 gode grunde til at blive medlem

  • Tryghed når det gælder
  • Gratis faglig og juridisk rådgivning
  • Lønforsikring, der dækker 80% af din løn, hvis du bliver ledig
  • Socialpædagogisk fagligt fællesskab
  • Artikler og podcasts, der holder dig fagligt skarp
  • Gratis krisehjælp hos Healthcare

Læs mere: Medlemsfordele

Ja, tak. Giv mig tryghed nu: Meld dig ind

Bliv medlem