Gå til indhold

OK21

OK21: Aftale klar for kommunalt ansatte

Efter lange og hårde forhandlinger er der landet en overenskomstaftale for alle kommunalt ansatte. Den nye aftale betyder reallønsstigning for alle ansatte, men sikrer også puljer til bl.a. lavtløn og ligeløn

15. februar 2021

Artikel
OK-21,-Martin-Sylvest-Scanpix-til-web.gif

Forfatter: Søren Lauridsen

Foto: Martin Sylvest, Ritzau/Scanpix

Natten til mandag blev de kommunalt ansatte og arbejdsgiverne i KL enige om en overenskomstaftale for de kommende tre år.

Aftalen betyder, at de over 500.000 ansatte i kommunerne, herunder et flertal af Socialpædagogernes medlemmer, sikres en forbedring af reallønnen, som var det vigtigste mål for Socialpædagogerne i aftalen.

De generelle lønstigninger bliver på 5,02 pct. i perioden.

Oveni forventes yderligere stigninger pga. reguleringsordningen, der sikrer, at lønninger på det private og offentlige område følges ad.

Tilfreds trods stram ramme

Forhandlingerne blev ført i regi af Forhandlingsfællesskabet, der repræsenterer 51 fagforeninger med ansatte i kommunerne. Socialpædagogernes formand Benny Andersen sad med ved de svære forhandlinger, der varede hele weekenden.

– Det var nogle vanskelige forhandlinger, for med forliget på statens område i sidste weekend var der lagt en stram ramme. Men jeg er tilfreds med, at vi har sikret medlemmerne lønstigninger i en situation, hvor vi pga. corona godt vidste, at der ikke var nogen stor ramme at forhandle om. Og vi har sikret, at de offentlige lønninger følger de private, så når der kommer gang i hjulene igen, så er vores medlemmer også med, siger Benny Andersen.

Puljer til egne forhandlinger

Med aftalen er der også afsat puljer på 0,5 pct. til de enkelte organisationers egne forhandlinger med arbejdsgiverne samt puljer til lavtløn og ligeløn.

Der er også afsat penge til ligeløn og lavtløn ligesom ved OK-18, og Socialpædagogerne får del i begge puljer. Den samlede ramme er på 6,75 pct. over de næste tre år.

– Jeg synes, vi kan være tilfredse. Især med at der er afsat puljer til vores egne forhandlinger med KL, og også med at der er afsat penge til at udjævne ligelønsforskellen. Begge dele var vigtigt for os i forhandlingerne, siger Benny Andersen, der også fremhæver en bedre rammeaftale for seniorer og aftaler på arbejdsmiljøområdet.

Weekendens overenskomst gælder alle kommunalt ansatte. Senere denne uge begynder Socialpædagogerne og KL at forhandle om krav og aftaler, der gælder på det socialpædagogiske område.

På fredag finder de afsluttende forhandlinger mellem Forhandlingsfællesskabet og Danske Regioner sted.

Det indeholder aftalen også

Også en række andre forhold er med i overenskomstaftalen. Det gælder bl.a.:

  • Parterne er blevet enige om to initiativer, der skal styrke indsatsen i forhold til det psykiske arbejdsmiljø på de kommunale arbejdspladser. Dels skal der udvikles og tilbydes en frivillig uddannelse i ledelse af psykisk arbejdsmiljø for ledere med personaleansvar – et initiativ, der har været et ønske fra bl.a. Socialpædagogerne. Og dels videreføres det fælles projekt Samarbejde om Psykisk Arbejdsmiljø i Kommunerne (SPARK) i perioden 2021-2024.
  • Der søsættes et partnerskab på seniorområdet, som skal skabe en ny praksis for, at flere skal have et godt - og længere - seniorarbejdsliv.
  • Der er afsat midler til at mindske beskæftigelseskravet for at få pension (såkaldt pensionskarens), hvilket nogle medlemmer af Socialpædagogerne også får glæde af.
  • Der indføres sorgorlov.
  • Tryghedspuljen videreføres.
  • En kampagne med fokus på bæredygtighed og grøn omstilling skal inddrage medarbejdernes grønne idéer.

OK-FORHANDLINGER 2021

Bliv medlem