Gå til indhold

OK21

OK21: Smal aftale på plads for statsansatte

Med en smal aftale på det statslige område er linjen lagt for de kommende forhandlinger for de kommunalt og regionalt ansatte. Ifølge Socialpædagogernes formand er forliget et forventeligt resultat med reallønssikring som den vigtigste sejr.

8. februar 2021

Artikel
OK21_logo1128x600.gif

Forfatter: Malene Dreyer

I weekenden blev det første forlig indgået i overenskomstforhandlingerne for 2021. Efter 40 timers forhandlinger nåede parterne på det statslige område sent lørdag aften frem til en aftale om løn- og arbejdsforholdene for statens over 180.000 ansatte for de næste tre år.

Den samlede økonomiske ramme er på 6,75 pct. og der er aftalt lønstigninger på i alt 4,4 pct.

Ikke noget prangende resultat, men nok til at de ansatte vil få lønstigninger de næste tre år, som sikrer, at de har råd til det samme, som de har i dag. Og det forhold hæfter Socialpædagogernes formand Benny Andersen sig ved – særligt set i en coronakontekst:

-Som forudset er det jo en smal ramme, men reallønnen er trods alt sikret og det er hovedkravet, så det er jeg godt tilfreds med. Og så er der fortsat sikret sammenhæng mellem lønudviklingen for det private og det offentlige, og det kan få virkelig stor betydning, når de gode tider i økonomien vender tilbage efter coronakrisen.

Socialpædagogerne sidder ikke med i forhandlingerne på statens område men er repræsenteret af CFU.

Fordele for seniorerne
Som en del af den nye aftale får statsansatte over 62 år ret til en årlig seniorbonus på 0,8 pct. af deres løn. Bonussen er fleksibel og kan veksles til enten to årlige seniordage eller til pension.

-Seniorbonussen er et godt resultat. Det er en anerkendelse af, at der er brug for at skabe attraktive arbejdspladser i det offentlige og gøre en særlig indsats for at fastholde medarbejderne på området, siger Benny Andersen.

Til gengæld ærgrer det formanden, at der ikke er afsat midler til organisationsforhandlinger i forliget.

-Det er ærgerligt, at der ikke blev plads til at sætte penge af til organisationernes egne forhandlinger. Det betyder, at vi i denne omgang ikke kan lave nogle specifikke forbedringer for vores medlemmer på området, som blandt andet tæller lærere på SOSU-skolerne og ansatte hos Røde Kors.

Socialpædagogerne har knap 200 medlemmer, som er ansat på statens område, men forliget har også indflydelse på de mange andre offentligt ansatte socialpædagoger, da linjen lægges for de kommende forhandlinger på det kommunale og regionale område. På fredag går Benny Andersen og de øvrige fagforbund til de afsluttende forhandlinger med kommunerne.

-Nu er rammen lagt, men vi har stadig nogle knaster, vi skal igennem. Det bliver ikke let, men jeg er klar til forhandlingerne og satser på, at vi også kan få plads til de krav vi har til fx ligelønspuljer mv., siger Benny Andersen.

Andre resultater

  • Kompetencefonden videreføres og parterne enige om at fortsætte fokusset på individuel kompetencegivende kompetenceudvikling.
  • Det er aftalt at styrke samarbejdet mellem SU og arbejdsmiljøorganisationen i forhold til psykisk arbejdsmiljø.
  • Og så er der aftalt en sorgorlov for det tragiske tilfælde at forældre skulle miste et barn, som giver begge forældre (inkl. adoptanter) ret til sorgorlov i indtil 26 uger efter et barns død i perioden indtil barnets 18. år.

OK-FORHANDLINGER 2021

Bliv medlem