Gå til indhold

Konference

Socialpædagoger: Sådan former vi det gode arbejdsmiljø

Medlemsinddragelse og arbejdsmiljø var i fokus, da 150 socialpædagoger og kongresdelegerede mødtes for at udvikle ideer til, hvordan forbundet styrker medlemmernes arbejdsliv – sammen med medlemmerne – og støtter medlemmerne i selv at styrke arbejdsmiljøet

1. september 2021

Artikel
20210819_SL_TemaKonf_topbillede_1128x600.jpg
Der var en livlig debat blandt socialpædagoger og kongresdelegerede, da de to kongresbeslutninger 'Vi er Socialpædagogerne' og 'Sammen former vi det gode arbejdsmiljø' skulle omsættes til konkrete idéer.

Forfatter: Lea Holtze

Foto: Nils Lund Pedersen

Else Margrethe Tvilhøj var ked af at køre på arbejde og ledte hver morgen efter grunde til at sygemelde sig. Hun var nået derud, hvor hun enten kunne vælge at sige op eller banke på sin leders dør. Hun valgte det sidste.

– Jeg fortalte, at jeg ikke trivedes med at gå på arbejde. Det føltes godt at tale med min leder. Jeg spurgte, om vi ikke kunne tage arbejdsglæde på som fast punkt på personalemøderne. Det gik hun med til.

Sådan fortalte Else Margrethe Tvilhøj, da hun stod på scenen foran 150 socialpædagoger og kongresdelegerede, som for nyligt var samlet i Nyborg. Her skulle de over to dage udveksle og udvikle ideer til, hvordan forbundet bedst støtter det gode arbejdsmiljø og støtter medlemmerne i selv at styrke arbejdsmiljøet på deres arbejdspladser – ligesom Else Margrethe Tvilhøj, der arbejder på et socialpsykiatrisk botilbud, har gjort.

– Processen var lang, og det var et hårdt arbejde. Alle medarbejdere og ledelse tog del. Vi kæmpede sammen, og sammen nåede vi målet. Så jeg vil bare sige, at man skal ikke give op, lød hendes budskab til salen.

En fælles opgave

Else Margrethe Tvilhøjs oplevelser og udfordringer er næppe enestående. Netop derfor ville hun gerne dele dem med de delegerede – som et bidrag fra hverdagen til deres arbejde med, hvordan kongresbeslutningerne ’Vi er Socialpædagogerne’ og ’Sammen former vi det gode arbejdsmiljø’ skal ud og leve i praksis.

Læs mere om, hvad kongresbeslutningerne ’Vi er Socialpædagogerne’ og ’Sammen former vi det gode arbejdsmiljø’ går ud på

Ud over flere andre fortællinger fra hverdagseksperterne gav og stressforsker Pernille Steen Pedersen et inspirationsoplæg med på vejen.

– Da jeg begyndte at forske i stress, var jeg ikke i tvivl om, at rammerne er meget afgørende. Men de kan være svære for den enkelte AMR, leder og kollega at påvirke. Derfor skal vi også sætte fokus på, hvad vi kan gøre i hverdagen for at forebygge stress i arbejdsfællesskabet. Og desuden flytte fokus fra den enkeltes indre kampplads, hvor man er sin egen værste dommer, og ud i fællesskabet, sagde hun.

Hånd i hånd med fagligheden

I løbet af de to dage blev der lyttet til medlemsfortællinger og samlet op på erfaringerne fra ’Vi er Socialpædagogerne’, hvor forbundet har haft succes med at inddrage medlemmerne og understøtte aktiviteter, som gror lokalt.

Det er allerede blevet besluttet bl.a. at videreføre Initiativpuljen som en del af ’Vi er Socialpædagogerne’, hvor medlemmer kan søge om 10.000 kr. til at søsætte deres gode ide. Desuden bliver der afholdt en stor konference for tillidsvalgte og ledere til foråret med arbejdsmiljøet på dagsordenen.

Læs også om, da Maria Krogsgaard søgte støtte fra Initiativpuljen til en temadag om forråelse

Men derudover gjaldt det for deltagerne om at diskutere og udveksle ideer til, hvordan arbejdsmiljøet såvel som den socialpædagogiske faglighed styrkes og støttes af forbundssekretariat, kredse og ude på de enkelte arbejdspladser.

– Socialpædagogerne har siden 2014 med kongresbeslutningen ’Arbejdsmiljø og faglighed går hånd i hånd’ haft et stærkt fokus på, hvordan arbejdsmiljø og faglighed påvirker kvaliteten i den socialpædagogiske indsats – vores kerneopgave. Og hvordan arbejdsmiljø og faglighed spiller sammen. Her i Nyborg har jeg oplevet en fantastisk energi i forhold til tænke videre i de baner, så vi – sammen med medlemmerne – kan sætte endnu mere fokus på at forme et godt arbejdsmiljø for landets socialpædagoger i resten af kongresperioden, sagde forbundsnæsteformand Marie Sonne.

'Vi er presset på tid og får ofte at vide, at der skal spares. Det kan vi ikke ændre på. Men vi kan gøre noget for at bevare vores faglighed og levere et godt stykke arbejde inden for de vilkår – og vise højere oppe i systemet, hvor vigtig vores indsats er. Det er jeg meget optaget af og vil gerne være med til at finde løsninger på her – og bringe en masse gode ideer med hjem.' – Joan Skovgaard, socialpædagog og kongresdelegeret fra Kreds Midtsjælland.
'Som kongresdelegeret ser jeg det bl.a. som min opgave at vurdere, om det, der fylder i det her forum, også afspejler virkeligheden. Og lige nu er det helt klart rekrutteringsudfordringer og et løft af uddannelsen, der fylder derude, for der er ingen hænder at få. Løsningen er ordentlige vilkår, men i høj grad også et godt arbejdsmiljø.' – Helene Hansen, socialpædagog, FTR og kongresdelegeret fra Kreds Midt- og Vestjylland
'Det, jeg bringer ind fra min hverdag er, at jeg kan se behovet for og effekten af, at man inddrager medlemmerne i forbundets arbejde – så skru op for det. Men folk er pressede derude, så jeg skal ikke komme hjem med arbejdsopgaver, men med løsninger.' – Mette Sig Jeppesen, socialpædagog og kongresdelegeret fra Kreds Østjylland.
'Det er spændende at møde en masse andre socialpædagoger og høre om deres måde at arbejde på. Lige nu har jeg selv den sværeste opgave i al min tid som familieplejer, og jeg mangler kollegaer at sparre med. Der er jo snak om at knytte familieplejere til en døgninstitution med henblik på faglig sparring. Det kunne jeg rigtig godt tænke mig.' – Kirsten Jørgensen, familieplejer og kongresdelegeret fra Kreds Nordsjælland.
Bliv medlem