Gå til indhold

Intiativpuljen

Spørgelystne stemmer på kanten

I Esbjerg mødte over 200 udsatte op og stillede spørgsmål til lokale byrådskandidater til en vælgerdebat for 'stemmer på kanten', som socialpædagog Nils Jørgensen var med til at arrangere op mod kommunalvalget med støtte fra Socialpædagogernes Initiativpulje

20. oktober 2021

Artikel
Esbjerg-2-web.gif

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

’Hvorfor er det så svært at komme i døgnbehandling som misbruger?’. ’Og hvorfor er der så få døgnpladser?’. ’Hvordan får vi flere skæve boliger? – og hvad med den der tandlægebehandling til udsatte?’.

Spørgelysten var stor blandt de godt 200, der var mødt op til ’Udsattes valgdebat’ fredag den 15. oktober i Esbjerg. Et vælgerarrangement, som bl.a. socialpædagog i Center for Socialpsykiatri Nils Jørgensen har været med til at stable på benene i samarbejde med Center for Misbrug og Udsatte, Udsatterådet, Skjoldbo, SIND, SAND og Danske Handicaporganisationer.

– Det er jo ikke nogen hemmelighed, at stemmeprocenten blandt udsatte er markant lavere end i resten af befolkningen. Så med det her arrangement håber vi at kunne ændre lidt ved den statistik, fordi vi dels sætter socialområdet på dagsordenen og får politikerne til at forholde sig til emner, de måske ikke altid beskæftiger sig så meget med – og dels ved at give udsatte borgere mulighed for at stille spørgsmål om det, der betyder noget for dem, siger Nils Jørgensen.

Socialpædagog Nils Jørgensen fik støtte fra forbundets Initiativpulje til at sikre gratis forplejning ved debatarrangementet for udsatte. Her ses han med en af medarrangørerne, formand for Udsatterådet Anja From.

Støtte fra Initiativpuljen

Med støtte fra Socialpædagogernes Initiativpulje har Nils Jørgensen bl.a. sørget for, at der var mad, drikke og livemusik til de fremmødte. Og stemningen var rigtig god, siger han:

– Der var virkelig mange gode spørgsmål fra salen – og med 14 byrådskandidater til kommunalvalget den 16. november i panelet, herunder to borgmesterkandidater, var der også åbenlys interesse fra lokalpolitikerne for at blive klogere på de udfordringer, der er på socialområdet.

Der blev bl.a. talt en del om boligforhold for udsatte, hvor både skæve boliger og trailerparks blev diskuteret – og også tvangsmedicinering og presset på psykiatrien blev der sat fokus på.

Læs mere om Socialpædagogernes Initiativpulje på sl.dk/pulje

I alt var 14 byrådskandidater til kommunalvalget mødt op for at komme i dialog med udsatte borgere i Esbjerg.

Vende det på hovedet

– Det var fedt at mærke, at folk faktisk interesserer sig for politik og medborgerskab, og at de gerne vil være en del af samfundet og den demokratiske proces. Og så var det også godt at se, hvordan politikerne havde travlt med at notere undervejs. Man kunne godt mærke, at de nogle gange undrede sig lidt over den virkelighed, de blev stillet overfor i debatten, siger Nils Jørgensen, som lufter en vision om det næste politiske debat arrangement:

– Jeg kunne rigtig godt tænke mig at vende det om, så man giver de udsatte mulighed for at svare på spørgsmål fra politikerne. Det kunne være sjovt at prøve.

Medlemmer har taget initiativ

Siden marts har medlemmer af Socialpædagogerne kunnet tage initiativ – med støtte på op til 10.000 kr. fra Initiativpuljen. Fx for at forbedre arbejdsmiljøet, få ny, faglig inspiration eller for at sætte fokus på et aktuelt samfundsproblem.

Det har 46 medlemmer søgt og fået tilsagn om at få. Og det har resultatet i alt fra faglige og politiske til sociale arrangementer. Se, hvad andre socialpædagoger fx brugte pengene til:

Det er ikke længere muligt at søge om støtte fra Initiativpuljen.

Flere organisationer og arbejdspladser stod bag den valgdebat for 'stemmer på kanten', der blev afholdt i Esbjerg fredag den 15. oktober.
Bliv medlem