Gå til indhold

initiativpuljen

En aften i etikkens navn

Socialpædagoger diskuterede etik og magt, da medlem Lotte Olsen ansøgte Initiativpuljen og sammen med Socialpædagogerne Storstrøm inviterede til fagligt arrangement i Hårløvhallen

15. november 2021

Artikel
etil1.png

Forfatter: Malene Dreyer

22 fagligt engagerede medlemmer havde valgt at bruge en aften i oktober på at blive klogere på etiske udfordringer i det socialpædagogiske arbejde. Med udgangspunkt i et oplæg af Helle Kloppenborg, lektor og konsulent på Københavns professionshøjskole, fik deltagerne rig lejlighed til at drøfte dagligdagens etiske dilemmaer.

Kvinden bag arrangementet er Lotte Olsen, faglig koordinator i Stevns Kommune Socialpsykiatri, bofællesskabet Birkehuset. Med støtte fra Initiativpuljen stablede hun arrangementet på benene sammen med Socialpædagogerne Storstrøm. Idéen udspringer af Lotte Olsens møde med Helle Kloppenborg og diskussionen omkring magt og etik på den diplomuddannelse, hun har gennemført.

– Under hele min opgave fandt jeg ud af, at det er de etiske overvejelser omkring det at bruge magt, der er de væsentlige. Det er vigtigt at få italesat de etiske værdier i bofællesskabet, siger Lotte Olsen.

Balancen mellem magt og omsorg

Hun giver et eksempel fra sin egen verden, hvor en borger har den udfordring, at han ikke har nogen ’stopklods’ når han spiser. Det har sundhedsmæssige konsekvenser som overvægt og forhøjet blodtryk og rejser et klassisk dilemma om, hvor meget man som fagperson skal bestemme: Hvornår der det magt, og hvornår er det omsorg? Skal man gribe ind ud fra et omsorgsmæssigt perspektiv, eller skal man prioritere borgerens selvbestemmelsesret?

– Vi vil alle vores borgere det bedste. Vi kender konsekvensen af overspisning, men hvornår skal vi regulere? Det er fin balance i vores felt. Især når man er alene. Så bliver det let ens egne holdninger og meninger. Derfor har vi brug for at have diskussionen i fællesskab, siger Lotte Olsen.

Læs mere om Initiativpuljen

Lotte Olsen tv. og Helle Kloppenbørg th.

Fælles dialog

Fælles dialog
Og det var netop, hvad oplægsholder Helle Kloppenborg satte rammen for. Udover i sit oplæg at introducere en teoretisk forståelse af begreberne magt og etik ved blandt andre teoretikeren Michel Foucault fik oplægsholderen deltagerne til at diskutere etiske overvejelser med hinanden.

– Helle lavede flere stop undervejs med sidemandsdialog, så vi fik talt med hinanden. Hun er meget praksisnær i sin undervisning, og det har man brug for, når man er socialpædagog. Det giver anledning til, at man siger ’Ah ja, jeg havde også den oplevelse forleden dag’.

Det er ikke første gang, Lotte Olsen står bag et arrangement i regi af Initiativpuljen. Tidligere har hun fået en læge fra demensklinikken til at komme ud på sin arbejdsplads og holde oplæg. Hun sætter stor pris på denne mulighed for at skabe faglig sparring blandt medlemmerne.

– Jeg synes, det er fedt at få et indspark. Det gør noget for min faglighed. Jeg er stolt af at være socialpædagog, og jeg har en hjerne, der har brug for at blive fodret. Det betyder meget, at Socialpædagogerne har Initiativpuljen, for der er jo ikke så mange penge i det kommunale kasser til kursus, siger hun og kommer samtidig med en lille opsang til sine mindre aktive kolleger:

– Jeg er lidt ærgerlig over, at flere ikke prioritere det. Jeg synes, det giver sig selv, at man skal holde sig opdateret fagligt. Det er en verden, som er meget under forandring. Jeg synes, det er ens pligt at holde sig orienteret. Og jeg synes, at nogle pædagoger er lidt for sløve; man er nødt til at gøre noget selv for at få den viden, man har brug for. Socialpædagogerne er en fantastisk fagforening. Jeg er meget begejstret for de ting der bliver lavet, slutter Lotte Olsen.

Medlemmer har taget initiativ

Siden marts har medlemmer af Socialpædagogerne kunnet tage initiativ – med støtte på op til 10.000 kr. fra Initiativpuljen. Fx for at forbedre arbejdsmiljøet, få ny, faglig inspiration eller for at sætte fokus på et aktuelt samfundsproblem.

Det har 46 medlemmer søgt og fået tilsagn om at få. Og det har resultatet i alt fra faglige og politiske til sociale arrangementer. Se, hvad andre socialpædagoger fx brugte pengene til:

Det er pt ikke muligt at søge om støtte fra Initiativpuljen.

Bliv medlem