Gå til indhold

Coronavirus

Stop op og tænk, Grete

Grete Lyngklip har flere gange gået gennem svære perioder som familieplejer, hvor det føltes, som om himmel og jord stod i ét. Når det sker, bruger hun mantraet: stop op, få ro på og se, hvad der kommer. Sådan har det også været under corona

19. maj 2020

Artikel
Grete Lyngklip_1128x600.jpg
Det har været lærerigt for familieplejer Grete Lyngklip at se, hvordan børnene klarer sig under store forandringer, og hvor godt de har håndteret ansvaret for egen lærering under coronakrisen. Men der venter en stor opgave efter corona, fortæller hun.

Forfatter: Lea Holtze

Foto: Michael Bo Rasmussen / Baghuset

Grete Lyngklip anede intet om, at statsministeren havde lukket landet ned, da hendes ene plejebarn sprang ind på forsædet ved siden af hende i bilen. For som så mange andre hverdagsaftener var Grete på landevejene for at hente-bringe sine plejebørn fra veninder og fritidsaktiviteter, da pressemødet om nedlukningen af Danmark løb over tv-skærmen.

– Vi skal ikke i skole i morgen. Vi har ferie, annoncerede plejebarnet begejstret.

Lagde en plan
Grete Lyngklip fik hurtigt tændt for bilradioen. Og da hendes første indskydelse var, at de gik en uoverskuelig tid i møde, tænkte hun: Stop tankerækken!

– Det er nemlig altid tilgangen hjemme hos os: Få ro på, og så ser vi, hvad der kommer. I stedet for at man går i panik og lader følelserne løbe af med sig, siger hun.

Plejebørnene fik lov til at besøge et par venner dagen efter, så Grete Lyngklip og hendes mand Bent, der også er familieplejer, fik tid til at lægge en plan: Hvad var deres holdning til samvær? Hvad med Gretes mor på 85? Og hvilke ressourcer havde de at trække på?

– Vi samlede op på vores erfaringer med at støtte op om børnenes skolegang, vores viden om udsatte børn og vores gode, faste rutiner. For situationen var uoverskuelig, men det var sådan, den var, fortæller hun.

Der er en grund til, de er i en plejefamilie og har brug for at komme tilbage og se det miljø, de kommer fra. Det er deres forældre, og vi er Bent og Grete.

Grete Lyngklip, familieplejer

Vi er Bent og Grete
Parret blev hurtigt enige om – selvom det i sidste ende var kommunens beslutning – at det var vigtigt for plejebørnene at se deres biologiske familie under coronanedlukningen. Selvom det havde en pris.

– Der er en grund til, de er i en plejefamilie og har brug for at komme tilbage og se det miljø, de kommer fra. Det er deres forældre, og vi er Bent og Grete. Og det var da også børnenes første bekymring, at de ikke kunne komme på samvær, siger hun.

Det har til gengæld betydet, at Grete Lyngklip ikke har kunnet se sin mor af hensyn til smitterisikoen.

– Sådan må det være. Vores tilgang er, at dem, vi skal kære os om, er plejebørnene, og de ville ikke kunne fungere, hvis de blev ’spærret inde’ med os på ubestemt tid.

Skolen er vigtig
Dernæst har det været vigtigt for Grete Lyngklip og hendes mand at støtte op om børnenes læring. Skoledagen blev sat i system, plejeforældrene har været synlige og tilgængelige, hvis børnene havde brug for hjælp, og de tjekkede op på, at børnene fik lavet deres ting.

– Vi har før skullet give en masse faglighed herhjemmefra, fordi rammerne for det ikke var så gode i skolen. Så vi vidste, vi havde et set-up, der virkede. Og vi vidste, det ville blive svært for dem, fordi de er udfordret i forhold til ændringer af rutiner. Men læring er noget af det vigtigste, de kan få med sig, siger hun.

Og så har familien brugt den ekstra tid rundt om middagsbordet – nu hvor ingen skulle køres til fritidsinteresser – på at tale om at være kildekritiske i forhold til, hvad man hører om corona på Facebook og fra venner.

– De har haft rigtig meget samfundsfag med os de sidste par måneder, hvor vi oversætter rygter på sociale medier og meldinger på pressemøder til ’hvad vi skal’ og ’hvad vi må’. Det er super godt, siger Grete Lyngklip.

Nye indsigter
Desuden har de talt meget om plejebørnenes savn – savnet af vennerne og af de voksne i skolen. For selvom det sociale kan være svært, kan man godt savne det alligevel, forklarer Grete Lyngklip

– Det kan vi ikke kompensere for. Men vi kan bakke op om det og tale om de følelser, der er forbundet med det – ikke mindst det at skolen, som de normalt er trætte af, slet ikke er så slem, siger hun.

Men det er ikke kun plejebørnene, der har fået vigtig læring med sig. Grete Lyngklip har fået indsigt i, hvordan børnene klarer sig under store forandringer, og hvor godt de har håndteret ansvaret for egen læring.

– Det italesætter vi som en stor ressource. Men vi har også set, hvor udfordrede de er – hvor tydelige og forudsigelige rammerne skal være. De skal mærke, at der er hjælp at hente, og det tager vi med os som en indsigt. Vi skal mere ind over, hvad de laver i skolen. Og vi skal hjælpe deres sociale liv tilbage på sporet efter corona. Der venter os en stor opgave.

Familieplejer i en coronatid - del dine erfaringer

Kunne du også godt tænke dig at dele dine erfaringer som familieplejer under coronakrisen med andre familieplejere? Så send en mail til journalist Lea Holtze, hol@sl.dk. 
Du bliver interviewet over telefonen og får mulighed for at læse artiklen inden offentliggørelse.

Er du familieplejer - og vil du gerne være del af et fagligt fællesskab?

Familieplejere hos Socialpædagogerne er en del af et fagligt fællesskab. Vi tilbyder et sikkerhedsnet og faglig udvikling gennem temadage og kurser. Få hjælp og rådgivning omkring ansættelsesretlige forhold.

Læs om tilbudene til familieplejere, såsom krisehjælp, pensionsordning, fagligt fællesskab.

5 KONTANTE FORDELE VED AT VÆRE MEDLEM

  • Billige forsikringer gennem Alka.
  • Fagforeningsfradrag: Du kan trække 6000 kr. årligt af dit kontingent fra i skat.
  • Rabatter på mange varer og services med LO Plus-kortet.
  • Rabatter og bonus gennem Forbrugsforeningen.
  • Lønforsikring, som dækker 80 % af din løn i op til 6 måneder, når du er medlem af Socialpædagogerne og Socialpædagogernes a-kasse.

Se den komplette liste af kontante medlemsfordele - og bliv medlem.

 

Bliv medlem