Gå til indhold

Coronavirus

Enlig plejemor fik covid19

Med struktur, forberedelse og sænkede ambitioner lykkedes det ’Mona’ at komme godt igennem en periode som corona-ramt plejemor

20. april 2020

Artikel
cb-feber-beskåret.jpg
Mona havde feber, hovedpine og vejrtrækningsproblemer. (Modelfoto).

Forfatter: Maria Rørbæk

Foto: Colourbox

Da coronavirus kom til Danmark i begyndelsen af marts, blev ’Mona’ bekymret. Hun er enlig plejemor til to børn på 3 og 11 år og har også selv en hjemmeboende 18-årig datter.

– Jeg tænkte: Vi får det nok alle sammen på et eller andet tidspunkt, men hvad gør jeg, når jeg får det? Hvordan kan jeg passe mine børn?

I medierne hørte hun om andre, der kom i corona-karantæne.
– Og som en slags leg talte jeg med mine plejebørn om, hvad de ville lave, hvis vi skulle være indenfor i lang tid, og så forberedte jeg mig ved at købe ting, vi kunne bruge. Fx et lille lager af modellervoks og playstation-spil. Men jeg regnede altså ikke med, at vi allerede ville få brug for det en uge efter, siger hun.

Vejrtrækningsproblemer
Først blev Monas 3-årige plejebarn syg – og derefter Mona.
– Mit plejebarn var kun ramt i mild grad, og det er ikke sikkert, at det var corona. Selv fik jeg det på et tidspunkt temmelig dårligt. Først havde jeg bare hovedpine og feber, men da det var værst, havde jeg også vejrtrækningsproblemer. Jeg kunne ligesom ikke trækket vejret dybt ind, og hvis det ikke gik over, skulle jeg tjekkes på hospitalet. Og i værste fald kunne jeg jo blive nødt til at blive indlagt.

Selv om Monas 18-årige datter var en god hjælp i dagligdagen, kunne hun ikke klare de to små på egen hånd, så i samarbejde med familieplejekonsulenten blev der lagt en nødplan: Hvis Mona blev for syg, skulle børnene passes af Monas kusine, der kender dem rigtig godt.

– Det er min erfaring, at man skal informere børnene, så de ikke går i uvished – men informationen skal være på deres eget niveau uden at overdramatisere. Så jeg fortalte den 11-årige, at jeg var syg, at det nok ville gå over, og at min kusine ville passe på hende, hvis jeg på et tidspunkt var nødt til at blive undersøgt.

Tal med familieplejekonsulenten
Heldigvis blev det aldrig nødvendigt, da Mona efter 13 dages sygdom igen blev rask.
– Og sådan går det jo for langt de fleste. I mit tilfælde var det derfor nok, at jeg havde forberedt mig på samme måde, som jeg som enlig plejemor altid er forberedt på, at jeg fx kan få en slem influenza: Jeg havde et lager af bleer og mad i fryseren. Derudover kan man som enlig plejeforælder tale med familieplejekonsulenten om, hvad man skal gøre, hvis man fx bliver bedt om at isolere sig selv fra plejebarnet pga. smittefare, siger Mona.

Samtidig med at Mona og hendes familie selv var i karantæne, blev skoler og institutioner også lukket ned.
– Jeg havde det jo selv rigtig dårligt og skulle holde mig i ro, så det var svært at være der for børnene på samme måde, som jeg plejede. Den yngste var selv dårlig, og her gjaldt det bare om at sænke ambitionsniveauet og tænke: Nu er det altså godt nok, at vi bare sidder her og ser Netflix sammen.

Det er min erfaring, at man skal informere børnene, så de ikke går i uvished – men informationen skal være på deres eget niveau uden at overdramatisere

Mona, familieplejer

Struktur og rutiner
Monas 11-årige plejebarn er fagligt stærk og kunne godt lave skolearbejde på egen hånd.
– Men det var vigtigt at hjælpe hende til at skabe en struktur, så hun fx hver morgen stod op på samme tid, lavede lektier om formiddagen og spiste frokost på samme tid. Vi lavede også en aftale om, at hun ud over lektierne hver dag skulle se klip fra Zoologisk Have og fortælle mig om dem, fortæller Mona, der også fik plejedatteren til at holde ’frikvarter’ med veninderne og snakke i telefon med dem hver dag.

Set med Monas øjne var noget af det hårdeste, at systemet ikke var særlig godt gearet til at håndtere en coronaramt plejefamilie.
– Fx fik jeg i første omgang at vide, at det fysiske samvær skulle gennemføres, selv om både jeg og plejebarnet var sygt – og det blev kun stoppet, fordi den praktiserende læge gik ind i sagen. Og senere var jeg nødt til at gennemføre et facetime-samvær, selv om jeg stadig var svækket. Da kunne jeg måske godt have fået lov til at bruge min energi på en anden måde.

’Mona’ hedder noget andet i virkeligheden og alle oplysninger om plejebørnene er anonymiserede. Hun er ikke medlem af Socialpædagogerne, så forbundet har ikke været inde over sagen. 

Men husk, at du også under coronakrisen kan kontakte din kreds, hvis du står i en vanskelig situation og har brug for Socialpædagogernes hjælp.

Familieplejer i en coronatid - del dine erfaringer

Kunne du også godt tænke dig at dele dine erfaringer som familieplejer under coronakrisen med andre familieplejere? Så send en mail til journalist Lea Holtze, hol@sl.dk. 
Du bliver interviewet over telefonen og får mulighed for at læse artiklen inden offentliggørelse.

Er du familieplejer - og vil du gerne være del af et fagligt fællesskab?

Familieplejere hos Socialpædagogerne er en del af et fagligt fællesskab. Vi tilbyder et sikkerhedsnet og faglig udvikling gennem temadage og kurser. Få hjælp og rådgivning omkring ansættelsesretlige forhold.

Læs om tilbudene til familieplejere, såsom krisehjælp, pensionsordning, fagligt fællesskab.

5 KONTANTE FORDELE VED AT VÆRE MEDLEM

  • Billige forsikringer gennem Alka.
  • Fagforeningsfradrag: Du kan trække 6000 kr. årligt af dit kontingent fra i skat.
  • Rabatter på mange varer og services med LO Plus-kortet.
  • Rabatter og bonus gennem Forbrugsforeningen.
  • Lønforsikring, som dækker 80 % af din løn i op til 6 måneder, når du er medlem af Socialpædagogerne og Socialpædagogernes a-kasse.

Se den komplette liste af kontante medlemsfordele - og bliv medlem.

 

Bliv medlem