Gå til indhold

coronavirus

Coronatiden er også god

På trods af det negative tager familieplejer LeneBritt Andersen også mange goder minder med fra coronatiden. I hendes øjne handler det om at se muligheder frem for begrænsninger

20. april 2020

Artikel
LeneBritt-Andersen_1128x600.jpg
På grund af det aflyste samvær har familieplejeren LeneBritt Andersen været ekstra opmærksom på at sende den biologiske mor fotos, så hun kunne se, at barnet havde det godt. Fx billeder hvor barnet sjipper.

Forfatter: Maria Rørbæk

Sjippetovet slår mod fliserne, mens familiens yngste plejebarn hopper og tæller i takt: 6! 12! 18! 24!

Lidt efter er også plejefar, plejemor og det ældste plejebarn i gang med at sjippe. Sådan har det lydt hjemme hos familien Andersen, hvor de gang på gang har hoppet tabeller under corona-karantænen.

– Fra dag 1 har vi været i gang med skoleundervisningen, også før skolen begyndte at give os hjemmeopgaver. Det har været vigtigt for os at få noget godt ud af tiden. Så fra første færd har vi været meget aktive og spurgt os selv: ’Nå! Nu er der en masse, vi ikke kan. Fx kan børnene ikke komme i skole. Men hvad kan vi så?’ Og så har vi været kreative med det, vi nu engang havde og fx lavet dyr ud af toiletruller.

Sådan fortæller LeneBritt Andersen, der er fuldtids familieplejer og uddannet socialpædagog. Hendes mand, der også er socialpædagog, arbejder normalt ude, men blev hjemsendt samtidig med børnene.

Aflyst samvær
LeneBritt Andersen understreger, at mange andre plejefamilier kan have stået i en meget sværere situation. Hun siger:

– For det første har vores plejebørn nok haft lidt nemmere ved at klare den sociale isolation, fordi vi i god tid havde forberedt dem på, at det kunne ske i Danmark, når det var sket i udlandet. Det ligger i tråd med vores faglige tilgang, der i det hele taget handler om at forberede uden at overdramatisere.

– For det andet har vi en rigtig god ramme med god plads og en stor have.

– Og for det tredje har vi haft et konstruktivt samarbejde omkring samværet, idet alle parter har været enige om at aflyse fysisk samvær og til gengæld skrue op for telefonsamtalerne.

På grund af det aflyste samvær, har LeneBritt Andersen været ekstra opmærksom på at sende fotos til det ene plejebarns mor, så hun hele tiden kunne se, at hendes barn havde det godt. Det har fx været billeder, hvor barnet har sjippet, bagt, lavet lektier eller kørt på cykel.

Fokus på muligheder
LeneBritt Andersen vil ikke tage æren for, at det hele er forløbet så godt, men hvis hun skal pege på noget, handler det først og fremmest om fokus.

– Det gælder om at se muligheder frem for begrænsninger. Sætningen: ’Men så gør vi noget andet’ er vigtig. Den har jeg mange gange sagt til mine plejebørn. Og jeg siger den stadig. Fx når jeg forbereder dem på, at vi ikke skal regne med at komme til udlandet med campingvognen i år, men i stedet enten kan være på camping i Danmark eller holde ferie herhjemme, hvor vi kan køre til stranden og sove i shelter i haven.

LeneBritt Andersen forbereder plejebørnene på, at årets sommerferie måske går ud i havens shelter.

Gode oplevelser
Selv om LeneBritt Andersen selvfølgelig gerne ville have undværet en tid, hvor mennesker blev syge eller fik store økonomiske problemer, har det også været en god tid for hendes familie.

– Jeg synes også, der er plads til nærvær i dagligdagen, men der har været endnu mere nærvær i coronatiden, fordi vi ikke har skullet andet end at være hjemme og være sammen, siger hun.

Som eksempel fortæller hun, at det ældste plejebarn normalt vender sig meget ud mod kammerater og omverdenen, men fordi det i høj grad er blevet lukket ned, har hun haft mere fokus på familien.

– Til hverdag kommer hun i et fitnesscenter, men under corona-karantænen har hun spurgt mig, om jeg ikke vil lave motion sammen med hende. Og på samme måde har hun også haft mere lyst til at lave noget med vores yngste plejebarn, selv om der er en ret stor aldersforskel. Fx har de gået ture og sjippet sammen.

Familieplejer i en coronatid - del dine erfaringer

Kunne du også godt tænke dig at dele dine erfaringer som familieplejer under coronakrisen med andre familieplejere? Så send en mail til journalist Lea Holtze, hol@sl.dk. 
Du bliver interviewet over telefonen og får mulighed for at læse artiklen inden offentliggørelse.

Er du familieplejer - og vil du gerne være del af et fagligt fællesskab?

Familieplejere hos Socialpædagogerne er en del af et fagligt fællesskab. Vi tilbyder et sikkerhedsnet og faglig udvikling gennem temadage og kurser. Få hjælp og rådgivning omkring ansættelsesretlige forhold.

Læs om tilbudene til familieplejere, såsom krisehjælp, pensionsordning, fagligt fællesskab.

5 KONTANTE FORDELE VED AT VÆRE MEDLEM

  • Billige forsikringer gennem Alka.
  • Fagforeningsfradrag: Du kan trække 6000 kr. årligt af dit kontingent fra i skat.
  • Rabatter på mange varer og services med LO Plus-kortet.
  • Rabatter og bonus gennem Forbrugsforeningen.
  • Lønforsikring, som dækker 80 % af din løn i op til 6 måneder, når du er medlem af Socialpædagogerne og Socialpædagogernes a-kasse.

Se den komplette liste af kontante medlemsfordele - og bliv medlem.

 

Bliv medlem