Gå til indhold

Arbejdsskade

Et bid i panden endte med PTSD

Først fik hun afslag. Men efter knap fem års kamp er det nu med støtte fra Socialpædagogerne lykkedes Birgitte at få tilkendt erstatning for de psykiske gener, der fulgte efter, at hun blev slået og bidt af en beboer

8. december 2020

Artikel
KMH_birgitte-christiansenB.jpg
Arkivfoto

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

Foto: Kissen Møller Hansen

Først troede hun ikke rigtig på det. Men i afgørelsen fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring stod det sort på hvidt. De belastninger i form af vold og udadreagerende adfærd, som Birgitte Christiansen blev udsat for på sit arbejde i perioden 2016-2017, har været tilstrækkeligt ekstraordinære til, at hun nu har fået det anerkendt som en erhvervssygdom. Med diagnosen PTSD.

– De første par uger tudede jeg hver dag. Efter så mange år med usikkerhed blev det hele pludselig så definitivt. Der blev sat et endeligt punktum for mit arbejdsliv. Det var en voldsom reaktion, som nok kom lidt bag på mig, fordi jeg slet ikke var klar over, hvor langt nede jeg havde været.

Sådan fortæller 65-årige Birgitte Christiansen i dag – par måneder efter, at hun modtog den endelige afgørelse i sin sag. Med en erstatning, som hun er taknemmelig for – men ikke har lyst til at tale så meget om.

– Jeg har fået en ret seriøs erstatning, ja. Men for mig handler det ikke om kroner og ører – det handler om, at jeg har fået det beløb, som er rimeligt i forhold til, at jeg har mistet mit arbejdsliv. Og i forhold til, at jeg i dag er et helt andet menneske, end da jeg arbejdede som socialpædagog og i to omgange blev overfaldet af den samme borger, som bl.a. bed mig i panden og slog mig i ansigtet, siger Birgitte Christiansen.

Læs historien om, hvordan Birgitte blev overfaldet på sit job

Afvist som arbejdsskade

Som vi beskrev i fagbladet Socialpædagogen i juni 2017, blev Birgitte Christiansen af to omgange overfaldet af den samme borger på et tilbud for mennesker med bl.a. autisme og ADHD. Hun blev bidt i panden, skubbet og slået – og blev siden sygemeldt, fordi hun gik helt ned psykisk.

Jeg kan kun sige, at jeg aldrig nogensinde selv havde klaret det her forløb ude støtte fra Socialpædagogernes arbejdsskadekonsulenter

Birgitte Christiansen, socialpædagog

Begge overfald blev dog afvist som arbejdsskader af AES (Arbejdsmarkedets Erhvervssikring) med bl.a. begrundelsen, at ‘det ikke vurderes, at hændelserne har haft et omfang, der medfører varige psykiske gener, at påvirkningen ikke har indebåret en reel fare – og at Birgitte Christiansen som fagperson i kraft af sin uddannelse eller erfaring har haft et beredskab til at håndtere hændelsen’.

Førte sagen videre

Den konklusion var arbejdsskadeteamet i Socialpædagogerne dog langt fra tilfredse med, så de gik videre med sagen – med to formål:

Dels at få Erstatningsnævnet til at genoptage sagen på trods af, at overfaldene i sin tid aldrig blev anmeldt til politiet. Og dels i AES for at få anerkendt Birgitte Christiansens psykiske sygdom som følge af overfaldene både som en arbejdsulykke og som en erhvervssygdom.

– Jeg kan kun sige, at jeg aldrig nogensinde selv havde klaret det her forløb uden støtte fra Socialpædagogernes arbejdsskadekonsulenter. Jeg er så dybt taknemmelig over, at mit forbund har stået der for mig hele vejen. De har hjulpet mig med at fremskaffe den helt enorme mængde dokumentation, jeg skulle levere undervejs, og de har støttet mig psykisk og givet mig troen på, at det altid betaler sig at kæmpe videre, siger hun.

Giv aldrig op

Det er da også det allervigtigste budskab fra Birgitte Christiansen i dag, hvor hun dag for dag får det bedre og efterhånden er begyndt at vænne sig til livet som seniorpensionist:

– Man skal ikke give op, selv når man som i min situation hverken får opbakning fra arbejdspladsen, ledelsen eller systemet. Og jeg håber virkelig, at min sag kan danne præcedens for andre, som bliver udsat for det samme – og som ikke i første omgang får den hjælp og anerkendelse, de har brug for, siger hun.

I den endelige afgørelse fra Erstatningsnævnet fremgår det bl.a., at Birgitte Christiansen har fået tildelt godtgørelse for svie og smerte samt tabt arbejdsfortjeneste, og i den endelige afgørelse fra AES blev hendes erhvervsevnetab vurderet til 90 pct.

– Jeg fejrede afgørelsen med nogle veninder med en tur til Hirtshals for at markere, at jeg nu har sat et punktum i min sag – og i mit hjerte. Og jeg kan mærke, at det virkelig har stor betydning for mig at få bevis for, at det ikke var mig, der var pivet og svag og ikke kunne passe mit job – men at jeg var udsat for noget meget voldsomt, som desværre ikke blev taget alvorligt nok dengang.

 

Her kan du få hjælp

 sl.dk/faa-svar kan du se, hvordan I bedst forebygger vold og trusler på arbejdspladsen – og få et overblik over, hvad du skal vide, hvis du får en arbejdsskade.

Husk, at har du været ude for en arbejdsskade, skal du henvende dig direkte til arbejdsskadeteamet i forbundet. Du skal ikke først kontakte din kreds.

Kontakt arbejdsskade­teamet på 
arbejdsskade@sl.dk eller tlf. 7248 6040

Bliv medlem