Gå til indhold

Arbejdsskade

Et overfald vendte op og ned på alting

Hun har kæmpet hårdt for at få anerkendt de personlige og helbredsmæssige konsekvenser af et voldsomt overfald i 2017. ’Men uden Socialpædagogerne var jeg aldrig nået i mål med min erstatningssag,’ lyder det fra Mia Vittrup Steffensen

16. juni 2020

Artikel
20200512_SocPæd_Mia02.jpg
– At få papir på, at det ikke er mig, der overdriver – men at jeg rent faktisk har mistet en stor del af min arbejdsevne efter et overfald på jobbet, er en kæmpe oprejsning for mig, siger Mia Vittrup Steffensen.

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

Foto: Nils Lund Pedersen

’Jeg er så glad. Jeg har lige fået en afgørelse fra min kære fagforening, SL. I er bare de mest fantastiske mennesker til at støtte.’

Mia Vittrup Steffensen taler direkte til kameraet i den lille film, hun lagde på sin Instagram-profil i starten af maj. Hun har netop modtaget et brev fra Socialpædagogerne, der fortæller, at Erstatningsnævnet har anerkendt erstatningsansvar og tilkendt hende godt 35.000 kr. i godtgørelse for svie og smerte. Den endelige erstatning om tabt arbejdsfortjeneste er endnu ikke fastlagt.

Samme dag kom også afgørelsen på den arbejdsskadesag, Mia Vittrup Steffensen har kørt med hjælp fra Socialpædagogerne. Hun får nu 85 pct. i erstatning for tabt erhvervsevne. 

– Det er så vigtig en anerkendelse for mig. Det giver mig troen på og følelsen af retfærdighed, fordi det slår fast, at det ikke er mig, der er noget galt med. At jeg ikke overdriver mine symptomer og konsekvenserne af det, jeg var udsat for, fortæller Mia Vittrup Steffensen.

Men hendes liv bliver aldrig som før. Ægteskabet er røget, den venstre hånd er skadet for altid – og hverdagen er præget af diagnoserne PTSD, angst og kroniske smerter.

– Jeg er 30 år gammel. Jeg kommer aldrig mere til at arbejde som socialpædagog. Og jeg ville da til enhver tid hellere undvære erstatningen og have mit tidligere liv tilbage.

Sparket, bidt og slået
Det tidligere liv, som Mia Vittrup Steffensen refererer til, slog en gevaldig kolbøtte en februar aften i 2017. Hun var på aftenvagt på et opholdssted for børn og unge med autismespektrum-forstyrrelser – og alene på afdelingen.

– Jeg havde en konflikt med en 16-årig pige, som ofte var meget udadreagerende. Den aften overfaldt hun mig. Hun kastede med både kniv og en glaslysestage – og bed, sparkede, slog mig og hev i mit hår. Hun var så meget i affekt, at jeg ikke kunne tale hende ned og nedtrappe konflikten.

Mens det hele stod på, og adrenalinen pumpede løs, lykkedes det Mia Vittrup Steffensen at få en af de andre unge beboere til at tilkalde hjælp, så de var to kolleger om at lave en magtanvendelse og holde pigen nede, indtil hun faldt til ro.

– Da jeg selv prøvede at lave en magtanvendelse, sparkede hun mig hårdt i ryggen med sit knæ, og min tommelfinger blev vredet helt rundt. Jeg tænkte slet ikke på, at det gjorde ondt – jeg var mere optaget af at skærme de øvrige unge og sikre, at pigen ikke gjorde skade på sig selv. Det gik så hurtigt det hele.

Signalerer at jeg er okay
Mia Vittrup Steffensen indberetter magtanvendelsen samme aften og fortæller sin leder om den voldsomme oplevelse. Men hun bliver bedt om at gøre vagten færdig – og hun bliver ikke opfordret til at tage på skadestuen, selvom hun har voldsomme smerter i venstre hånd og ryster i hele kroppen.

– Jeg tog hjem til mine forældre henover weekenden, men ugen efter mødte jeg ind igen. Og ud over en kort samtale med min leder fortsatte jeg bare som normalt, fortæller Mia Vittrup Steffensen, som i dag fortryder, at hun ikke tog den voldsomme hændelse mere alvorligt. Og at hendes arbejdsplads ikke tog det mere alvorligt.

– Jeg gik i det der overlevelsesmode, hvor man udadtil signalerer, at det hele er okay. Og jeg følte, at holdningen på arbejdspladsen var, at de jo alle havde oplevet den slags konflikter. Så jeg blev ikke sygemeldt. I stedet trak jeg ligesom en maske på, der signalerede, at jeg havde styr på tingene.

Fyringsvarsel rammer hårdt
Tre uger efter overfaldet bliver Mia Vittrup Steffensen opereret i fingeren. En sene er revet over og bruskpladen knust. I dag har hun ingen funktion i venstre hånd. Samtidig begynder en lang periode, hvor hun har det rigtig skidt med gentagne mareridt, konstante tics i nakken – og følelsen af, at der er et eller andet galt.

– Da jeg fik et fyringsvarsel fra min arbejdsplads pga. for meget sygefravær, gik jeg helt ned. Jeg ville skilles, flytte for mig selv – jeg følte, at jeg levede i en zombieverden. Jeg vendte mig bort fra og sårede alle de mennesker, der bare ville mig det godt. Og det er jeg så ked af i dag.

I den periode får Mia Vittrup Steffensen stor hjælp af arbejdsskadeteamet i Socialpædagogerne, som sørger for, at overfaldet anmeldes til Erstatningsnævnet.

– Jeg følte mig på intet tidspunkt alene, for hver gang der skulle indberettes, dokumenteres eller yderligere undersøges, var mit fagforbund der med det samme. Min arbejdsskadekonsulent ankede også den første afgørelse, da AES (Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, red.) i første omgang kun gav mig 25 pct. i tabt erhvervsevne.

En vigtig sejr
I dag lever Mia Vittrup Steffensen med en voldsomt nedsat arbejds­evne og diagnoserne PTSD og angst samt CRPS, som er en kronisk smertesygdom. Og selvom sagen endnu ikke er helt afsluttet mht. beløbet på den økonomiske erstatning, så føler Mia Vittrup Steffensen alligevel, at hun har vundet en vigtig sejr.

– Jeg er så taknemmelig for den hjælp, jeg har fået fra min fagforening. Jeg var aldrig nået igennem det her uden den professionelle støtte. Det føles fantastisk at få medhold – og få anerkendt, at jeg rent faktisk har så ondt både fysisk og psykisk, som jeg har sagt længe, siger hun.

Her kan du få hjælp:

sl.dk/faa-svar kan du se, hvordan I bedst forebygger vold og trusler på arbejdspladsen – og få et overblik over, hvad du skal vide, hvis du får en arbejdsskade.

Husk, at har du været ude for en arbejdsskade, skal du henvende dig direkte til arbejdsskadeteamet i forbundet. Du skal ikke først kontakte din kreds.

Kontakt arbejdsskade­teamet på

arbejdsskade@sl.dk eller tlf. 7248 6040

Bliv medlem