Gå til indhold

ok 2018

OK-status: Vi har ikke givet op

Efter timelange forhandlinger i Forligsinstitutionen de sidste par dage er der måske en svag optimisme at spore på det regionale område. Forhandlingerne fortsætter henover weekenden og mandag med, men et sammenbrud lurer konstant i kulissen

13. april 2018

Artikel
Forligsinstitutionen_philipdavali_skåret.jpg

Forfatter: Lea Holtze

Foto: Philip Davali

– Vi har ikke givet op. Vi kæmper for en aftale.

Sådan lød meldingen fra forbundsformand Benny Andersen, efter at han og de andre forhandlere havde forladt Forligsinstitutionen kl. 1.30 natten til fredag efter timelange forhandlinger på det regionale område.

Mødet fulgte ellers i kølvandet på onsdagens forhandlinger på det kommunale område, hvor parterne forlod hinanden uden spor af optimisme. Men på det regionale område har de bevæget sig mod hinanden og haft konstruktive diskussion, forlyder det.

Et sammenbrud i forhandlingerne lurer dog fortsat konstant i kulissen, for mange brikker skal endnu falde på plads, før en eventuel løsning er klar. Derfor fortsætter arbejdet i Forligsinstitutionen de kommende dage.

I morgen, lørdag, skal der forhandles på statens område. Søndag genoptages forhandlingerne på det kommunale område. Og mandag er det atter det regionale område, der står for tur i Forligsinstitutionen.

Flere scenarier i spil

Konflikten var oprindeligt varslet til at bryde ud den 4. april efterfulgt af arbejdsgivernes omfattende lockout den 10. april. Men kort før påske valgte forligskvinden Mette Christensen at udsætte konflikten med 14 dage for at få mere tid til at lande et resultat. 

Udsættelsen udløber på tirsdag den 17. april. Og de kommende dages slutspurt i Forligsinstitutionen byder derfor på fire scenarier:

  • forhandlingerne bryder sammen, og en storkonflikt på det offentlige område er en realitet på femtedagen derefter.
  • forligskvinden når frem til et mæglingsforslag på alle tre områder, som parterne nikker ja til, hvorefter forliget blive sendt til afstemning hos fagforbundenes medlemmer.  
  • forligskvinden når frem til et mæglingsforslag på enkelte områder, fx statens og regionernes, som parterne nikker ja til. Men en konflikt bryder ud på fx det kommunale område.
  • forligskvinden vil have mere tid til at finde en løsning og vælger for anden og sidste gang at udsætte konflikten med yderligere 14 dage.

Følg med i udviklingen i OK-situationen på www.sl.dk/Ok2018 og på formand Benny Andersens facebook-side

 

Bliv medlem