Gå til indhold

pressemeddelelse

Appel til Christiansborg: Lav ligelønspulje nu

Selv om lønmodtagerne selv har rejst et fælles krav om ligeløn, er der behov for politisk handling. Sådan lyder det i en fælles appel til Christiansborg fra Socialpædagogerne, Sundhedskartellet, BUPL og FOA

21. december 2017

Artikel
CB-christiansborgB.jpg

Kære folketingsmedlem

For tre måneder siden opfordrede vi dig og dine kolleger på Christiansborg til at tage et medansvar for at sikre reel ligeløn på det danske arbejdsmarked.

Vi skriver igen, fordi et vindue, der har siddet urokkeligt fast i mange år, har åbnet sig. I forbindelse med overenskomstforhandlingerne på det offentlige område har lønmodtagersiden udtaget et historisk krav.

51 faglige organisationer i Forhandlingsfællesskabet ønsker en pulje afsat til de kvindedominerede faggrupper i den offentlige sektor, fordi de har et veldokumenteret lønefterslæb i forhold til sammenlignelige mandegrupper.

Det er et krav, der sætter retfærdighed mellem kønnene foran et princip om lige meget til alle.

Det er også et svært krav, fordi nogle fagforeninger skal forklare deres medlemmer, hvorfor de skal være med til at betale for lønstigninger til andre faggrupper.

At kravet alligevel er fremsat i et fællesskab af 51 organisationer viser, at der er opbakning på lønmodtagersiden til at sikre ligeløn.

Tiden er med andre ord moden til et opgør med, at et kønsbestemt arbejdsmarked også fører til en kønsbestemt løn. Det er nu – i 2018 – at vinduet står åbent, og der er behov for Christiansborgs hjælp, hvis det skal lykkes.

Aftalemodellen på det offentlige arbejdsmarked kan nemlig ikke løse hele ligelønsproblemet. Der er ganske enkelt grænser for, hvad vi kan udrette inden for systemet, når nogle gruppers ’mere’ sker på bekostning af tilbageholdenhed fra andres side.

Børn, der leger i børnehaven i dag, vil med største sandsynlighed stadig arbejde på et kønsopdelt arbejdsmarked, hvor køn bestemmer løn, når de går på pension. Med mindre du og dine kollegaer viser handling og vilje til at skabe ligeløn.

Efterslæbet er veldokumenteret – også af den store rapport fra Lønkommissionen, der kom i 2010. Der er forskelle på både 10, 20 og helt op mod 30 procent, når man sammenligner lønnen for den samme uddannelseslængde for udvalgte mande- og kvindedominerede fag. Erfaringen er, at uddannelse betaler sig. Men mest for mænd.

Vi har taget et første vigtigt skridt. Vi håber, at du og dine kollegaer vil indgå i en dialog med os i forlængelse af forhandlingerne, så vinduet ikke lukker.

Venlig hilsen og på vegne af

Socialpædagogerne
BUPL – Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund
Sundhedskartellet
FOA

Læs mere om OK-2018 på vores kampagneside sl.dk/ok18

Bliv medlem