Gå til indhold

OK 2018

Fagforbund kræver ligeløn nu

Socialpædagogerne stiller sammen med BUPL, FOA og Sundhedskartellet krav om ligeløn ved de kommende overenskomstforhandlinger. Kravet er et historisk skridt i retning af et opgør med lønforskellen mellem mande- og kvindefag

7. december 2017

Artikel
ligeloen-nuB.jpg

Forfatter: Lea Holtze

Foto: Socialpædagogerne

– Det er intet mindre end historisk.

Sådan lyder reaktion fra forbundsformand Benny Andersen, efter at Socialpædagogerne sammen med FOA, BUPL og Sundhedskartellet, der repræsenterer Dansk Sygeplejeråd og ti andre fagforbund, er blevet enige om at stille et krav om ligeløn ved de kommende overenskomstforhandlinger.

Det betyder, at når Forhandlingsfællesskabet, som Socialpædagogerne er en del af, overdrager striben af overenskomstkrav til arbejdsgiverne på tirsdag, så følger der et krav om ligeløn med. Målet er at gøre op med den skæve lønstruktur på arbejdsmarkedet – dvs. gøre lønforskellen mellem mandefag og kvindefag mindre.

– Skulder ved skulder har vi forbund kæmpet for, at ligeløn kommer med til forhandlingsbordet. For vores fag har i den grad brug for dét løft. Derfor er jeg med denne aftale en virkelig tilfreds formand for Socialpædagogerne, siger Benny Andersen.

Baner vejen mod ligeløn

Kravet går på tre ben, forklarer Benny Andersen. For det første skal der udmøntes generelle procentuelle lønstigninger, så alle ansatte sikres reallønnen. For det andet skal der gives lønstigninger i form af et ens kronebeløb til alle ansatte. Og endelig skal et decideret ligelønsprojekt skabe forbedringer til særlige kvindedominerede grupper.

– Vi er langt fra i mål, og det bliver de små skridt, vi komme til at tage, det ved jeg godt. Men det er ret godt gået, at det er lykkedes os at få kravet med som en del af det samlede Forhandlingsfællesskabs krav. Det baner vejen for at udvide indsatsen for ligeløn fremadrettet, siger Benny Andersen.

Læs mere om OK 2018 på vores kampagneside sl.dk/ok18

Bliv medlem