Gå til indhold

Springet

Arbejdsplanlægger på fuldtid: Jeg holder styr på kollegernes arbejdsliv

For ti år siden følte Ulla, at hun var kørt fagligt og personligt træt i relationsarbejdet. Hun overvejede at søge nyt job – men blev fristet af en helt nyoprettet stilling som central arbejdsplanlægger: 'Der er mange fordele ved, at jeg kender dagligdagen for mine kolleger', siger hun.

16. maj 2024

Artikel
Ulla Holm Faaborg har været på samme arbejdsplads siden 1999 – men har skiftet jobbet som menig socialpædagog ud med stillingen som central arbejdsplanlægger.

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

Foto: Søren Kjeldgaard

Hvad er din baggrund?

Jeg har lige fejret 25-års jubilæum her på Bosager, som er et botilbud til mennesker med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Så mit CV kan opsummeres ret kort, for jeg har været her, siden jeg blev uddannet socialpædagog.

Hvorfor skulle der ske noget nyt?

For ti år siden kunne jeg mærke, at jeg var kørt fagligt og personligt træt i relationsarbejdet. Jeg over­vejede at søge væk, men da min leder oprettede en prøvestilling som central arbejdsplanlægger, opfordrede han mig til at prøve kræfter med den funktion. På det tidspunkt var normen, at afdelingslederne stod for alt omkring arbejdsplanerne – men det blev samlet i én stilling, og den har jeg siddet i lige siden.

Hvad går jobbet ud på?

Jeg laver arbejdsplaner for 140 mennesker inklusive vikarer, nattevagter, køkkenpersonale og pedeller. Det er et stort puslespil, men jeg har en systematik i mig, jeg trækker på – og jeg har haft fuld opbakning fra ledelsen til at lave nogle ting om. Fx havde alle medarbejdere tidligere tre ønsker til grundplanen, men det var helt uoverskueligt at opfylde så mange forskellige ønsker – så jeg fik indført, at man nu har ét ønske til sin grundplan. Det har gjort, at jeg kan være mere tro over for medarbejdernes ene ønske – og at jeg nu lettere kan tilgodese specifikke ønsker om fx at spille håndbold, gå til seniorgymnastik eller følge sit barn til
ballet en fast ugentlig aften.

Læs også: Sådan bruger Bosager muligheden for fuldtid til at rekruttere flere socialpædagoger

Hvordan bruger du din faglighed?

Det er en kæmpe fordel, at jeg selv har arbejdet ude i husene. Jeg kender dagligdagen og døgnet på et botilbud og ved fx, hvornår det er nødvendigt med to medarbejdere, når en beboer skal til tandlægen – og hvordan det er at skulle arbejde jul, påske og pinse. Jeg bruger også min faglighed i arbejdet med puljetimer, som er timer, der kan bruges til at dække ind, når en kollega fx er på kursus eller holder fri – men de bruges ikke til akut fravær. Puljetimerne gør, at jeg kan lave arbejdsplaner med færre ledige vagter, fordi jeg lader medarbejderne arbejde på tværs i husene. Det gav en del faglig bekymring i starten, om man nu kunne skifte mellem huse og borgere og stadig være en fagligt stolt socialpædagog. Men der er mit svar – baseret på min socialpædagogiske faglighed – at man jo altid er langt foran fx en vikar, fordi man kender huset, ved, hvem borgerne er – og kender arbejdsgangene.

Hvad har udfordret dig?

I starten har jeg brugt rigtig lang tid på oplæring i systemerne og på at sætte mig ind i arbejdstidsregler og overenskomster. Og der, hvor jeg nogle gange føler mig udfordret, er, når jeg ved, at tingene kan gøres smartere og mere fleksibelt, men hvor systemerne ikke følger de behov, vi har. Det stiller store krav til mit overblik og planlægningsevne, og jeg har måttet udvikle mine egne systemer – både fysiske og oppe i mit hoved. Noget fungerer bare bedre, når jeg kører det manuelt.

Hvad har det bedste været?

Arbejdsplaner er jo et vigtigt led i trivsel og arbejdsmiljø, og jeg er glad for at være med til at sikre, at medarbejderne, så vidt det overhovedet er muligt, får det, de ønsker, opfyldt. Og så er jeg stolt af, at vi er lykkedes med at få flere op i tid, fordi vi bruger timerne på tværs i husene – det er med til at løfte fagligheden, når vi har flere faste uddannede kolleger.

Læs også: 'Guide: Kend din ret til at arbejde fuldtid'

CV

Ulla Holm Faaborg, 49 år

2014: Arbejdsplanlægger på fuld tid Botilbuddet Bosager

1999: Ansat som socialpædagog på Botilbuddet Bosager

1999: uddannet socialpædagog fra Aabenraa Seminarium

Bliv medlem