Gå til indhold

Ferie

Står ferien for døren? Her er alt, du skal vide

Hvornår har du ret til at holde ferie med løn? Hvad sker der, hvis du bliver syg lige inden ferien? Og kan du holde ferie på forskud, hvis du ikke har nået at optjene den? Få svar på det hele i denne store ferieguide

25. november 2024

Artikel
Du ved, at du har optjent ferie, og at du har ret til at afholde den. Men hvordan er det nu lige med detaljerne? I denne guide får du svar på alle feriespørgsmålene

Forfatter: Mikkel Kamp

Illustrator: Signe Jacobsen

Ferie handler typisk om at slappe af eller måske gøre noget af det, du ikke når i hverdagen. Men hvornår har du ret til at holde ferie med løn, hvad sker der, hvis du bliver syg lige inden ferien, og kan du holde ferie på forskud, hvis du ikke har nået at optjene den?

Når ferien skal planlægges, er det godt at kende sine rettigheder. Lad os gennemgå dem en ad gangen. Måske har du ret til mere ferie, end du tror?

Nr. 1

Du kan bruge din ferie kort efter, den er optjent

Hver måned optjener du 2,08 feriedage. Det gør du, uanset om du arbejder fuldtid eller deltid. På et år bliver det til 25 feriedage. Du kan bruge feriedagene i den følgende måned eller gemme dem til senere. 

LÆS MERE: Har du styr på 5. ferieuge? Undgå, at den går tabt

Bliver du syg eller er på orlov, optjener du stadig ferie, hvis du får hel eller delvis løn. Delvis løn kan fx være, hvis du får indbetalt pensionsbidrag i en barselsperiode, hvor du ikke får udbetalt din sædvanlige løn.

Er du ansat i det offentlige, har du udover 25 dages ferie ret til en 6. ferieuge. Er du ansat i det private, kan du også have ret til en 6. ferieuge, hvis det er aftalt i din overenskomst, din ansættelseskontrakt eller nævnt i virksomhedens personalehåndbog.

LÆS MERE: 6. ferieuge - sådan er reglerne

Ferieåret løber fra 1. september til 31. august det følgende år, og du optjener ferie i den periode. Du kan dog bruge din ferie i en længere periode, nemlig indtil 31. december året efter.

Nr. 2

Du kan holde ferie med løn på forskud

Er du nyuddannet, eller har du af andre grunde ikke optjent nok feriedage til den ferie, du gerne vil holde, kan du holde ferie med løn på forskud, hvis din arbejdsgiver er indforstået med det. Du kan dog ikke holde mere ferie på forskud, end du kan optjene inden for samme ferieår. 

Holder du ferie på forskud, er konsekvensen, at din feriesaldo er i minus, indtil du igen har optjent feriedage. Din arbejdsgiver kan modregne i din løn, hvis du stopper i jobbet, mens du har minus på din feriesaldo.

Alternativet til at holde ferie med løn på forskud er at holde selvbetalt ferie.

Nr. 3

Stopper du i jobbet, skal du huske at bestille feriepenge

Har du selv sagt op, eller er du blevet opsagt, skal din arbejdsgiver betale feriepenge for den optjente ferie, som du ikke har nået at afholde.

Feriepenge er 12,5 procent af din ferieberettigede løn, og pengene bliver typisk sat ind på FerieKonto. Når du senere vil holde ferie, skal du selv huske at bestille feriepengene via borger.dk.

Nr. 4

Du får samme løn under ferie, som da du optjente ferien

Arbejder du det samme antal timer, som da du optjente ferien, får du også den samme løn. Er du gået op eller ned i tid, siden du optjente ferien, er det stadig optjeningstidspunktet, som er afgørende. Er du gået ned i tid siden optjeningstidspunktet, får du altså mere i løn, mens det modsatte gør sig gældende, hvis du er gået op i tid.

Lønnen, du har krav på, er din fast påregnelige løn. Det betyder, at din løn under ferie skal indeholde dine faste løntillæg og udbetalte særydelser for aften, nat, lørdag og søgnehelligdage. Lønnen udregnes typisk over en periode på seks måneder.

LÆS OGSÅ: Hvor meget ferie har du til rådighed? Prøv Ferieplanlæggeren

Nr. 5

Ferieugen skal afspejle din arbejdsuge

Når du placerer ferie, skal ferieugen afpejle din normale arbejdsuge. Arbejder du fem dage om ugen uden weekendarbejde, kan du ikke placere ferie på en lørdag eller søndag. Du bruger altså fem feriedage på en uges ferie fra mandag til søndag. Ferien kan heller ikke placeres på ugentlige fridøgn, på søgnehelligdage eller på overenskomstmæssige fridage.

Hvis du arbejder på nedsat tid og derfor har en arbejdsuge med arbejdsfri dage, indgår arbejdsfri dage i ferien.

Nr. 6

Du kan have ret til erstatningsferie, hvis du bliver syg

Det er irriterende at bruge sin ferie under dynen med feber og hoste. Men der gælder forskellige regler alt efter, om du bliver syg, før din ferie begynder, eller du bliver syg, mens du holder ferie.

Bliv medlem