Gå til indhold

ferie

Undgå at din 5. ferieuge går tabt

Hvis du ikke har holdt din 5. ferieuge, er det nu, du skal være opmærksom. For med årets udgang kan den gå tabt. Det gælder særligt deltidsansatte og dig, der har skiftet job for nylig. Se hvordan du undgår det

31. oktober 2023

Artikel
feriekalender.gif
Som deltidsansat skal du udfylde en erklæring og sende til din arbejdsgiver inden årets udgang, hvis du vil have udbetalt din 5. ferieuge.

Forfatter: Malene Dreyer

Den ferie, du har optjent fra september sidste år og frem til og med august i år, skal afholdes inden 2024. Du har fem uger i alt ifølge ferieloven, de fire af dem skal du holde, men den 5. uge har du mulighed for at få udbetalt eller overføre til næste år.

I forhold til den 5. ferieuge har du tre valgmuligheder:

  1. Du kan vælge at holde den. Hvis du ønsker dette, skal du aftale med din leder, hvornår den kan afholdes. Vær opmærksom på, at den skal afholdes inden den 31. december 2023.

  2. Du kan aftale med din leder at overføre den. Hvis du ønsker at overføre den 5. ferieuge, har du mulighed for efter aftale med din arbejdsgiver at få feriedagene (5 feriedage eller færre) overført til næste ferieafholdelsesperiode. OBS! Der skal indgås en skriftlig aftale med din arbejdsgiver inden den 31. december 2023.

  3. Du kan vælge at få den 5. ferieuge udbetalt.
    Er du fuldtidsansat og har været hos samme arbejdsgiver hele ferieafholdelsesperioden, bliver den automatisk udbetalt senest d. 31. marts 2024.

Er du på deltid?
Er du deltidsansat, bliver din 5. ferieuge ikke automatisk udbetalt. For at få den 5. ferieuge udbetalt skal du udfylde en erklæring, som skal afleveres til din arbejdsgiver senest den 31. december 2023. Det samme gælder, hvis du ikke har arbejdet hos samme arbejdsgiver i hele ferieafholdelsesperioden, som er 1. september 2022 til 31. december 2023.

Når du har udfyldt og afleveret erklæringen til din arbejdsgiver, vil den 5. ferieuge blive udbetalt - senest den 31. marts 2024.

Hvis du ikke får udfyldt og afleveret erklæringen til din arbejdsgiver, mister du din 5. ferieuge. Det er derfor yderst vigtigt, at du som deltidsansat, eller hvis du ikke har været ansat hos samme arbejdsgiver i hele ferieafholdelsesperioden, udfylder erklæringen. Du kan finde erklæringen/blanketten på Borger.dk – se her: Få feriepenge udbetalt (borger.dk

Den 6. ferieuge
Er du offentligt ansat, har du desuden en 6. ferieuge via overenskomsten, men den kører efter andre tidsfrister. Læs mere: 6. ferieuge (sl.dk)

Overblik
Du kan se på din lønseddel, hvad du har optjent af ferie. Har du spørgsmål, så kontakt din TR eller kreds.

Bliv medlem