Gå til indhold

Landskonference

Fagligt fællesskab – og 5 råd om egenomsorg

Socialpædagogernes forbundsnæstformand, Verne Pedersen, åbnede en udsolgt Landskonference for familieplejere med at fejre familieplejere og det faglige fællesskab. Bagefter gav psykolog Janne Østergaard Hagelquist 5 råd til at passe på sig selv

9. september 2020

Artikel
Landskonference_Verne_Nils Lund_1128x600.jpg
Jeg håber, I føler stolthed, og også bruger konferencen og Familieplejernes Dag til at dele skulderklap ud til hinanden, sagde Verne Pedersen i sin velkomsttale ved årets Landskonference for familieplejere.

Forfatter: Lea Holtze

Foto: Nils Lund Pedersen

Hvad er mere passende end at fejre Familieplejernes Dag med faglige input og fællesskab? Sådan indledte forbundsnæstformand Verne Pedersen Socialpædagogernes Landskonference for familieplejere, der i år fandt sted på Familieplejernes Dag.

– Ligesom andet frontpersonale i samfundet arbejdede I videre under corona, da alle andre lukkede ned. Det har været krævende. Det gjorde mig stolt og glad at vide, at I løftede det ansvar. Jeg håber, I føler samme stolthed og også bruger konferencen og Familieplejernes Dag til at dele skulderklap ud til hinanden. Ét for hver gang et plejebarn kommer godt i vej. Ét for hver gang et plejebarn kan noget, det ikke kunne i går. Alle de små og store sejre skal I huske at dele med hinanden, sagde hun.

Frisk og klar igen
Dermed var en udsolgt landskonference i Middelfart skudt i gang. I år var fokus på nogle af de sværeste dilemmaer i hverdagen for en plejefamilie. Og over to dage holdt psykologer, rådgivere og andre eksperter faglige oplæg og workshops om alt fra egenomsorg, efterværn og forældresamarbejde til arbejdet som familiepleje, hvor ægteskabet og egne børn kan opleve op- og nedture.

En af dem, der er med på landskonferencen år efter år, er Berit Falkenberg Brødsgaard.

– Arbejdet som familieplejer kan i perioder være ensomt og udfordrende. Så det giver en masse kollegialt at mødes på landskonferencen – vi hjælper hinanden med gode råd og får vendt mange ting. Og så giver oplæggene et fagligt løft i forhold til mit arbejde, som jeg kan bruge i lang tid efter. Det er simpelthen guld værd, og jeg føler mig frisk og klar til at tage fat igen, når jeg kommer hjem, siger hun.

At hjælpe andre, som I gør, er meningsfuldt og giver personlig udvikling og indblik i en verden, man ellers aldrig ville få. Men I er også mennesker – med jeres egne traumer, med udefrakommende pres og involverede følelser.

Janne Hagelquist Østergaard, psykolog

Pas på jer selv
Konferencen blev indledt af psykolog Janne Østergaard Hagelquist, der er grundlægger af Center for Mentalisering. Hun har skrevet flere bøger om, hvordan man som familieplejer arbejder mentaliserende – det vil sige er opmærksom på plejebarnets følelser, tanker, behov, mål og grunde – og tilpasser sine handlinger efter det.

Men noget af det vigtigste er faktisk at have fokus sig selv - det vil sige sine egne følelser, behov, mål og grunde, fortalte hun.

– At hjælpe andre, som I gør, er meningsfuldt og giver personlig udvikling og indblik i en verden, man ellers aldrig ville få. Men I er også mennesker – med jeres egne traumer, med udefrakommende pres og involverede følelser. Alligevel skal I være de rolige og ansvarlige, dem der bærer følelserne og er mentaliesrende. For at kunne holde til det, skal I passe på jer selv. Og når vi bliver for stressede, glemmer vi at stoppe op og være nysgerrige på, hvad der sker i vores eget sind, sagde Janne Østergaard Hagelquist.

5 råd om egenomsorg
For at kunne bevare sin mentaliseringsevne som familieplejer, skal man ifølge Janne Østergaard Hagelquist være opmærksom på 5 ting: ens sikkerhed, egne traumer, at opbygge evner, egne ressourcer og fastholdelsen af mentalisering:

 1. Sikkerhed
  Under følelsesmæssige belastninger, som kan give mentaliseringssvigt, kan du på den korte bane have fokus på den beroligende vejrtrækning, bruge hjælpetanker som ’jeg gør mit bedste’, regulere dig selv ved at tælle til ti eller bevæge dig. På den længere bane kan det være en god idé at registrere, hvor presset du er – ligger du i den grønne, gule eller røde zone. Og så skal du tage eventuelle stress-signaler alvorligt frem for at bide tænderne sammen.
 2. Egne traumer
  Man taler meget om plejebørnenes traumer. Men arbejder du med traumatiserede børn og familier, vil dine egne traumer også dukke op. De er vigtige at være opmærksomme på for at forstå egne reaktioner.
 3. Opbyg evner
  Arbejdet med plejeforældre udfordrer og udfordringerne kan føre til mentaliseringssvigt. Den bedste måde at håndtere det på er ved hele tiden at opbygge nye evner, så du kan se bag om den adfærd, der udfordrer. Jo mere du fx ved om udviklingstraumer, omsorgssvigt osv., jo bedre kan du håndtere og forstå plejebarnets handlinger. Derfor skal du hele tiden tilegne dig ny viden for ikke at få mentaliseringssvigt.
 4. Ressourcer
  Stress gør, at man ofte trækker sig fra det, der gør noget godt for en – fx spiser sundt, motionerer, dyrker mindfullnes eller massage. Det er vigtigt at finde tid til det, der giver ressourcer. Tal med din eventuelle partner om, hvordan I kan strukturere hverdagen anderledes og skriv ned, hvad der giver balance og glæde i hverdagen, og hvilke relationer, der er vigtige for dig.
 5. Fasthold mentalisering
  Det giver mening at reflektere over, hvorfor du blev vred i en given situation eller reagerer negativt over for bestemte personer – det vil sige forstå dine egne følelser, tanker, behov, mål og grunde. Det kan føles komplekst og udmattende, at du skal mentalisere alle, du møder på din vej, men det har stor betydning for din egenomsorg, fordi det giver følelsen af empowerment og tillid til andre.

ER DU FAMILIEPLEJER - OG VIL DU GERNE VÆRE DEL AF ET FAGLIGT FÆLLESSKAB?

Familieplejere hos Socialpædagogerne er en del af et fagligt fællesskab. Vi tilbyder et sikkerhedsnet og faglig udvikling gennem temadage og kurser. Få hjælp og rådgivning omkring ansættelsesretlige forhold.

Læs om tilbudene til familieplejere, såsom krisehjælp, pensionsordning, fagligt fællesskab.

5 KONTANTE FORDELE VED AT VÆRE MEDLEM

 • Billige forsikringer gennem Alka.
 • Fagforeningsfradrag: Du kan trække 6000 kr. årligt af dit kontingent fra i skat.
 • Rabatter på mange varer og services med LO Plus-kortet.
 • Rabatter og bonus gennem Forbrugsforeningen.
 • Lønforsikring, som dækker 80 % af din løn i op til 6 måneder, når du er medlem af Socialpædagogerne og Socialpædagogernes a-kasse.

Se den komplette liste af kontante medlemsfordele - og bliv medlem.

 

Bliv medlem