Gå til indhold

Set i tv

Claus fra Gift ved første blik: Fordel at være socialpædagog

Jeg er blevet mere rummelig, forstående og lyttende af at være socialpædagog – og det er godt for et ægteskab, fortæller Claus Henriksen fra tv-programmet Gift ved første blik. Men at være socialpædagog i tv har også en bagside.

4. oktober 2019

Artikel
claus-gvfb.jpg
Den 33-årige socialpædagog Claus Henriksen havde ikke fundet den person, han gerne ville blive gammel sammen med. Derfor meldte han sig til tv-programmet Gift ved første blik, hvor fem par bliver matchet af et hold eksperter og gift den første gang, de møder hinanden.

Forfatter: Marie Dissing Sandahl

Da socialpædagog Claus Henriksen gav sit ja til en fremmed kvinde foran rullende kamaraer i datingprogrammet Gift ved første blik, var det også ikke mindst som socialpædagog, han sagde ja. For hans faglighed er i høj grad blevet til en del af ham selv – og det er en klar fordel for ham og for ægteskabets overlevelseschancer, mener han selv.

- Der er ingen tvivl om, at jeg gennem min uddannelse er blevet mere rummelig, mere lyttende, forståede og tolerant som menneske. Jeg har erfaring med også at lytte til den vigtige nonverbale kommunikation, som også spiller en rolle i den relation, jeg har skullet opbygge til Henriette, siger han og fortsætter:

- Henriette giver udtryk for stor tryghed sammen med mig, og den ligger i, at jeg har lyttet til både det, hun har sagt, og det, hun har gjort. For det kan godt være, man siger noget, mens kroppen viser noget andet. Hun føler sig tryg, og det tænker jeg også er fordi, hun kan mærke, at jeg hviler i mig selv.

Socialpædagog var drømmen
Den 33-årige fynbo blev uddannet sidste sommer og arbejder nu på et beskyttet værksted og som vikar på et opholdssted for tidligt følelsesmæssigt skadede børn og unge. Claus Henriksen har altid været sikker på, han skulle være socialpædagog, og det var helt med vilje, han startede senere end de fleste på uddannelsen. Han ville have livserfaring og sin egen pondus at møde fx udsatte unge med.

- Det er super fedt at være socialpædagog og skabe relationer til mennesker – og at opleve relationerne flytter noget, siger han.

Reaktionerne på deltagelsen i tv-programmet har kun været positive fra kollegaer, ledere og borgere – der især har været nysgerrige og har forsøgt at stille snedige spørgsmål, for at få Claus Henriksen til at afsløre, om han stadig var gift eller ej. Især borgernes reaktioner og hans egen blotlæggelse af sårbare emner er noget, han har overvejet grundigt.

LÆS MERE: Få gratis job- og karriererådgivning

- Jeg har den holdning, at borgerne gerne må vide, hvor jeg bor, men ikke indretningen – sådan i metaforisk forstand. Og der kommer jo nogle ting frem i programmet, som jeg ikke normalt ville fortælle. Men jeg har ikke fortalt noget, jeg ikke kan stå indenfor. Og det kan også styrke relationen, så borgerne (fra det beskyttede værksted, red.) tør fortælle nogle ting, de måske ikke ville have gjort, siger han.

Beskytte børnene
Men udfordringen og hensynet er størst på det opholdssted for tidligt skadede børn og unge, hvor han er vikar. Selve programmet bliver sendt efter deres sengetid, men nogle af børnene så ham i en trailer i fjernsynet, og én kaldte ham derefter ’superstjerne’.

- Det er vigtigt, at de ikke sætter mig på en piedestal, for jeg er nøjagtig den, jeg plejer at være, og det var også mit svar, slår han fast.

LÆS OGSÅ: Sådan fik Jimmy nyt job - gør fagligheden konkret

Den omvendte reaktion har han også forberedt sig på: at hans sårbarhed i tv skulle blive ’brugt imod ham’ af børnene og de unge, der med tidlige følelsesmæssige skader har udfordringer med bl.a. empati og forståelse af andre mennesker.

- Selvfølgelig skal de have at vide, at jeg har været med, og at jeg er den samme som altid. Jeg svarer på de spørgsmål, de stiller, men jeg afstemmer mine svar efter, hvem der spørger. For nogle kan rumme mere end andre, siger han.

Blå bog

Claus Henriksen

33 år

Uddannet socialpædagog 2018

Arbejder på et beskyttet værksted og som vikar på et opholdssted for tidligt følelsesmæssigt skadede børn

Har tidligere arbejdet som leder i et byggemarked og været professionel håndboldspiller i Tyskland

Bliv medlem