Gå til indhold

Socialpolitik

Kommuner hyrer konsulenter til at spare på udsatte borgere

Mindst 19 kommuner har fået resultatlønnede konsulenter til at finde billigere støttetilbud til borgere med handicap eller psykisk sygdom. Grotesk og rystende - det handler jo menneskers livskvalitet, lyder det fra Socialpædagogernes formand

12. december 2019

Artikel
RM_benny-andersenB.jpg
Det er ikke rimeligt, at man hyrer private konsulenter, hvis aflønning afhænger af, hvor store besparelser de kan presse igennem, siger forbundsformand i Socialpædagogerne Benny Andersen.

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

Foto: Ricky John Molloy

Find besparelser på indsatsen til kommunens borgere med handicap eller psykisk sygdom - så får I til gengæld en bid af de penge, kommunen sparer ved at have billigere støttetilbud.

Sådan lyder den øvelse, som mindst 19 af landets kommuner har gennemført. Det skriver Altinget på baggrund af en række aktindsiger i kontrakter og aftaler mellem kommuner og to private bureauer, Trancit og Brorson Consult.

Læs hele Altingets artikel

– Jeg er rystet over, at der er kommuner, der så åbenlyst bruger konsulentfirmaer til at finde besparelser. Og endda ud fra en aftale om, at jo flere besparelser - jo mere profit til konsulentfirmaerne. Det er jo ikke indkøb af rengøringsmidler, det handler om. Det er udsatte menneskers liv og livskvalitet. Det er helt grotesk, lyder det fra forbundsformand i Socialpædagogerne Benny Andersen.

Ifølge Altingets optælling drejer det sig samlet om mindst 800 borgeres sager. Og i langt de fleste tilfælde er kontrakten mellem kommunen og konsulentfirmaet udformet, så kommunens betaling til konsulenterne afhænger af, hvor stor en besparelse der opnås.

Det er et lavmål, hvor vi ikke længere ser mennesker, og hvor socialpolitik ikke længere handler om at give mennesker med handicap muligheder

Benny Andersen, forbundsformand Socialpædagogerne

Uanstændig socialpolitik
Ifølge Benny Andersen viser kommunernes fremgangsmåde, at det i mange tilfælde er pengene og ikke fagligheden, der driver indsatsen over for udsatte borgere. Og det varsler om et nyt bekymrende menneskesyn i dansk socialpolitik, som vi ikke kan være bekendt, lyder det fra forbundsformanden:

– Det er et lavmål, hvor vi ikke længere ser det enkelte menneske, og hvor socialpolitik ikke længere handler om at give mennesker med handicap muligheder. Her har socialpolitikken alene udgangspunkt i, hvor meget et menneskes livsmuligheder må koste. Og det står slet ikke mål med statsministerens ønske om en nærhedsreform, hvor der er tillid til faglighederne, og hvor vi skal have fokus på mennesker, siger han.

Ministeren bekymret
Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) vil nu have Ankestyrelsen til at se på kommunernes praksis, som hun kalder både stærkt bekymrende, aggressivt og groft.

– Jeg vil bede Ankestyrelsen om at vurdere, om det i det hele taget er lovligt, og om der kan være grundlag for, at de rejser en egentlig tilsynssag i nogle af de her tilfælde, siger ministeren til Altinget.

Læs Altingets interview med Astrid Krag

Bliv medlem