Gå til indhold

Velfærdsteknologi

Virtual Reality mod angst

Stadig flere socialpædagoger arbejder med velfærdsteknologiske løsninger, der er skræddersyet til deres borgermålgruppe. Det gælder bl.a. Trine Audestad, der bruger virtual reality i arbejdet med psykisk sårbare voksne

3. december 2019

Artikel
Trine_1_HIGH-1128x600.jpg
Med Virtual Reality afprøver borgere med angstproblematikker i trygge omgivelser, hvordan de fx kan tage bussen og købe ind, siger socialpædagog Trine Audestad

Forfatter: Sara Marie Dynesen

Foto: Ricky John Molloy

Da Trine Audestad på en temadag for arbejdsmiljørepræsentanter første gang hørte om virtual reality i angstbehandling, var hun begejstret. Som udegående socialpædagog på et aktivitets- og samværssted for psykisk sårbare voksne oplever hun ofte, at de borgere, hun besøger, har det så svært, at de sjældent eller aldrig kommer udenfor hjemmet. Og hun kunne med det samme se, at virtual reality kunne hjælpe dem.

– Vi har en del borgere, der er isoleret i eget hjem, og som har et stort ønske om at komme ud. Virtual reality giver dem mulighed for at forberede sig på verden udenfor, så den ikke virker lige så skræmmende.

Følelsen af at være der selv
Heldigvis var Trine Audestads leder enig. Med støtte fra Gladsaxe kommunes pædagogiske videncenter gik Trine Audestad og to kolleger i gang med at udvikle projektet. De søgte blandt andet puljepenge hos Socialpædagogerne, som de fik. Herfra startede de et samarbejde med et filmselskab, der er eksperter i virtual reality.

– Vi startede med at lave en film om Carlshuse. Det er her, vi har vores aktiviteter, café og gruppeforløb, så vi vil gerne have borgerne herned. Efterfølgende har flere givet udtryk for, at de ikke er lige så utrygge længere, og at de gennem virtual reality filmen får følelsen af at være der selv, siger Trine Audestad.

Indtil videre er det lykkedes at få en enkelt borger på besøg på Carlshuse. Næste trin i processen bliver at lave videoer, der træner borgerne i hverdagsting som at tage bussen og købe ind, for de skal være forberedt på hvilke situationer, man kan komme til at stå i ude i virkeligheden.

– Det bedste ved det er, at vi kan træne det i trygge omgivelser i borgerens eget hjem. Vi kan sidde med en tablet ved siden af, hvor vi kan se det samme, som de ser. Og så kan vi ved hjælp af vores socialpædagogiske værktøjer guide dem igennem.

Tre hurtige om Trine Audestad

Hvem:
Trine Audestad, socialpædagog

Hvad:
Er ved at implementere virtual reality til angstbehandling af psykisk sårbare voksne, der er isoleret i eget hjem

Hvor:
Carlshuse, et aktivitets og samværssted for psykisk sårbare i Gladsaxe

Bliv medlem