Gå til indhold

Støj

Guide: Sådan nedbringer I støj på arbejdspladsen

Støj er det mest udbredte problem ved det fysiske arbejdsmiljø, viser ny AMR-undersøgelse. Vi har bedt to eksperter i støj og akustik om deres bedste tips til, hvordan I kan nedbringe støj på arbejdspladsen

7. januar 2019

Artikel
Molley_Ricky_B.jpg

Forfatter: Jakob Ravn Fjordbo

Foto: Ricky John Molloy

Støj er det mest udbredte fysiske arbejdsmiljø-problem på socialpædagogiske arbejdspladser, viser undersøgelse. Det mærker arbejdsmiljørepræsentant Marlene Wennicke fra dagtilbuddet Mosehuset. Hun oplevede pludselig, at energien blev suget ud af hende på jobbet - indtil hun sammen med kollegaerne fandt årsagen: støj.

Guide: Sådan kan I reducere støj på dit arbejde

Tal om støjen
Ifølge lektor og ph.d. Torkil Østerby, der forsker i sprog og støj ved VIA University College, har enhver arbejdsplads en støjkultur. Den er bare meget sjældent italesat, siger han:

– Start derfor med at tage en snak i personalegruppen om, hvordan I oplever støjniveauet. Hvordan har jeres ører og hoved det efter en lang dag på jobbet? Er der særlige situationer, hvor lydniveauet for alvor løfter sig? Kort sagt: Sæt støj på dagsordenen. Ansatte på pædagogiske arbejdspladser har ofte en tendens til at trække på skuldrene omkring et emne som støj, der typisk bliver set som et vilkår, man må leve med. Derfor skal I blotlægge jeres oplevelser og ønsker - og tale om, hvad det naturlige næste skridt kan være.

Indret jer til mindre støj
– Det er en god ide at tænke på adfærd og tale med passende styrke, hvis der skal være et godt lydmiljø. Men forudsætningen for at opnå det er, at der er god akustik i rummet, så lydrefleksioner dæmpes.

Sådan siger Per Møberg fra firmaet Akustik Aps., der som ingeniør med speciale i lyd har arbejdet professionelt med støj og akustik i fire årtier.

– Når en person taler til dig på kort afstand, kommer det meste af lyden direkte fra talerens mund og ind i dit øre. Men hvis taleren er mere end et par meter fra dig, er det meste af den lyd, du hører, reflekteret fra vægge, loft og gulv. Den reflekterede lyd bliver forsinket og mudrer derved den direkte lyd, så det bliver sværere at høre, hvad der bliver sagt, og samtidig stiger lydniveauet i rummet. Ved at sætte et lydabsorberende materiale som mineraluld på rummets hårde flader nedbringer I lydens mulighed for at fare rundt i rummet. Møbleringen kan også hjælpe med at dæmpe refleksionerne i rummet. Det kan fx være med lydabsorberende opslagstavler eller skærmvægge, eller det kan være med bløde stofbeklædte møbler.

Lav en støjpolitik
– Spørg jer selv, hvilke idealer I ønsker for lydniveauet på jeres arbejdsplads, lyder rådet fra Torkil Østerby.

Det handler om at finde ud af, hvad man bør acceptere - og hvad man ikke bør acceptere.

– Når I har indkredset de særligt støjende situationer, kan I begynde at tale om, hvordan I undgår dem. Er der situationer, hvor støj er uundgåelig, kan det kræve konkret udstyr som ørepropper. Fx når man har at gøre med en borger, der har høje råb som primær kommunikationsform. Omvendt kan der også være situationer, hvor I nemt kan undgå støjen som i samtalerne i personalegruppen. Spørg jer selv, om det er ok, at I råber til hinanden på tværs af rummet - eller om I hellere skal stræbe efter at gå tæt på hinanden, når I vil kommunikere. Måske er der tilmed situationer, hvor en mundtlig besked med fordel kan erstattes af håndtegn.

Bliv medlem