Gå til indhold

OK 2018

TR-stormøde: Kampgejst og 'en underlig glæde'

Forbundsformanden talte dunder mod arbejdsgiverne, og de fremmødte TR’er svarede med et rungende NEJ, da de blev spurgt, om de ryster på hånden på tærsklen til konflikt. Tirsdag var 600 tillidsrepræsentanter samlet til konflikt-stormøde i Odense

14. marts 2018

Artikel
NIlsLund_Faner1.jpg

Forfatter: Kit Lindhardt

Foto: Nils Lund Pedersen

– Det er nu, vi skal have den reallønsstigning. Vi har energien til at kæmpe og opbakningen til det i befolkningen. Hvis det ikke lykkes nu, har vi så energien til det næste gang, når vi har følt os trådt på i tre år? Kampen skal tages nu.

Sådan lød det slagkraftigt fra tillidsrepræsentant Tove Sørensen fra Kreds Østjylland, som tirsdag var mødt op til Socialpædagogernes TR-stormøde i Odense, hvor flere end 600 tillidsrepræsentanter fra hele landet forberedte sig på en mulig storkonflikt på det offentlige område.

Til lyden af Mads Langers version af Sebastians ’Stille før storm’ blev mødet åbnet med, at ti røde faner – en for hver af Socialpædagogernes ti kredse – blev båret op på scenen fra alle hjørner i det store lokale.

’Her er så stille nu – men inde i os er der ingen ro’, lød det fra højtalerne. Netop sådan kan situationen måske godt føles lige inden en omfattende strejke og lockout. Men i Odense var ’stilheden’ sprængfyldt af den energi, som Tove Sørensen henviste til. Kampgejsten var ikke til at tage fejl af. Den kunne fx mærkes under forbundsformand Benny Andersens tale, som han indledte ved at hoppe op på scenen og råbe ’kammerater!’

Det er meget, meget sjældent, jeg står på en talerstol og råber kammerater. Men det gør jeg altså i dag, fordi i dag kalder på det. Vi står nemlig her på kanten til noget nyt for Socialpædagogerne. Vi skal ind på nye stier, og vi skal bevæge os med et andet kompas end det, vi er vant til.

– Men vi er sammen. Med åbne øjne, klare hjerner og skulder ved skulder. Jeg ryster ikke på hånden – vi ryster ikke på hånden, sagde Benny Andersen og spurgte ud i salen, om tillidsrepræsentanterne derude ryster på hånden.

– NEEEJ, lød det rungende svar tilbage fra salen.

Også da Benny Andersen blev stillet spørgsmål fra salen, blev kampgejsten tydelig. Et af spørgsmålene gik på, om en strejke kan betale sig, hvis det ender med en reallønsstigning på 300-400 kr. om måneden.

Hvad sker der i 2020, hvis vi ikke tager kampen nu? Den kamp, vi tager nu, er også en kamp for fremtiden. Så ja, det er det værd

Benny Andersen, formand i Socialpædagogerne

Før han nåede at svare, blev der råbt ’JA’ flere steder i salen. Benny Andersen nikkede bekræftende og sagde:

Ja. For hvad sker der i 2020, hvis vi ikke tager kampen nu? Den kamp, vi tager nu, er også en kamp for fremtiden. Så ja, det er det værd.

’Vi har ventet på det her’
I pausen efterfølgende fortalte en af de fremmødte tillidsrepræsentanter Jacob Bymar fra kreds Sydjylland, hvorfor der ikke rystes på hånden inden en potentiel strejke og lockout, som ingen af dem har stået i før?

– Det her har været under optræk længe. Jeg har rigtig, rigtig mange kolleger, der har ventet på det her, og de er med hele vejen. Selv vores ledelse er med.

– Der er en masse opsparet frustration i os alle sammen, fordi vi ikke føler, at vi bliver anerkendt for vores arbejde. Der er blevet indgået en masse kriseoverenskomster, men nu vil vi også have del af det opsving, der er i samfundet. Vi er klar til at tage kampen nu, sagde Jacob Bymar.

Folk har været klar og ventet på det her. Så selvom det er en konflikt, vi er på vej ind i, så er der en glæde og en stor kampgejst

Jacob Bymar, tillidsrepræsentant i kreds Sydjylland

I sin beskrivelse af stemningen blandt tillidsrepræsentanterne til stormødet sagde han, at han mærker en masse overskud og en tro på kampen og sagen.

– Der er en underlig glæde her. Det er ligesom blandt mine kolleger. Folk har været klar og ventet på det her. Så selvom det er en konflikt, vi er på vej ind i, så er der en glæde og en stor kampgejst, siger han.

Lønnen er humlen
En af talerne til stormødet var komikeren Sebastian Dorset, som hurtigt tog fat om humlen i konflikten – nemlig den reallønsstigning, som arbejdsgiverne ikke vil være med til at give de offentligt ansatte.

– Det er åbenbart tilladt at kalde jer for grådige. Det må jo betyde, at folk ikke har set jeres lønsedler. Men den skal I have – I ved i det mindste, at jeres partner ikke har taget jer for lønnens skyld, sagde han og høstede latter fra salen.

Benny Andersen tog også fat i konfliktens omdrejningspunkt, reallønnen. Men der blev ikke grinet efterfølgende.

– Har man lyst til at være socialpædagog, når lønnen simpelthen ikke afspejler, hvad der sker i det øvrige samfund? For her er jo faktisk god fremgang og god økonomi. Her er vækst. Det siger den ene økonom og politiker efter hinanden. Regeringens egne prognoser forudser, at den private lønudvikling bliver på 8,6 pct. næste år. Og vi bliver forsøgt spist af med 6,7 pct. som et godt tilbud, lød det.

Kampen skal med hjem
Tillidsrepræsentanten Lena Hummel Iversen fra Sydjylland fik mandag at vide, at hun og hendes otte kolleger står til at blive lockoutet af KL. Hun ser en stor opgave i at overføre energien fra stormødet til kollegerne derhjemme.

Her i lokalet kan vi alle sammen blive enige om, at det er vigtigt. Men i morgen står jeg igen alene på arbejdspladsen, og det bliver selvfølgelig en udfordring at føre gejsten videre der

Lena Hummel Iversen, tillidsrepræsentant i kreds Sydjylland

– Jeg kan godt mærke, at mine kolleger tænker, om de overhovedet får noget ud af det her. Om det er kampen værd. Her i lokalet kan vi alle sammen blive enige om, at det er vigtigt. Men i morgen står jeg igen alene på arbejdspladsen, og det bliver selvfølgelig en udfordring at føre gejsten videre der, siger hun.

Undervejs i mødet blev der opfordret til, at tillidsrepræsentanterne laver aftaler med hinanden og går sammen om at arrangere aktiviteter, som skaber sammenhold og synlighed under konflikten. Senere bliver der udarbejdet et inspirationskatalog ud fra idéudviklingen på stormødet.

Efter at hele salen havde sunget ’Når jeg ser et rødt flag smælde’ efterfulgt af en bragende klapsalve sluttede forbundsformanden mødet af med at slå et slag for, at tillidsrepræsentanterne tager den gode stemning med tilbage til arbejdspladserne ude i landet.

– Husk at være der for hinanden og lad os love hinanden én ting: Vi går samlet ind i den her konflikt, og vi går samlet ud af den her konflikt. Der er blevet klappet meget i dag. Det er godt. Der er gejst. Lad os love hinanden, at når vi går hjem, så klapper vi ikke i. God tur og tak for i dag, sagde Benny Andersen.

 

Bliv medlem