Gå til indhold

ok 2018

Mega-lockout af offentligt ansatte

Staten, Danske Regioner og KL vil sende hundredetusindvis af offentligt ansatte hjem uden løn og lukke den offentlige sektor ned. Det er en optrapning af konflikten, der fremkalder hovedrysten hos forbundsformand Benny Andersen

7. marts 2018

Artikel
scanpix_forligsinstB.jpg

Forfatter: Lea Holtze

Foto: Scanpix

– Det er voldsomt og jo næsten en lukning af den offentlige sektor. Rigtig mange danskere vil blive ramt.

Sådan lyder reaktionen fra forbundsformand Benny Andersen, efter at de offentlige arbejdsgivere i dag varslede lockout på både det statslige, regionale og kommunale område.

Først var det chefforhandler og innovationsminister Sophie Løhde (V), der onsdag formiddag varslede lockout af ca. 120.000 statsansatte. Alt i alt er der 180.000 statsligt ansatte, hvoraf ca. 50.000 er tjenestemænd, chefer eller på anden måde frihold for konflikt.

Senere på dagen fulgte Danske Regioner trop med et varsel om, at op imod 70.000 ansatte i regionerne lockoutes – svarende til over halvdelen. Og sidst på dagen fulgte kommunerne med et varsel om lockout af ca. 250.000 kommunalt ansatte, hvilket fx vil ramme folkeskoler og dagsinstitutioner. KL's udmelding er dog, at lockoutvarslet ikke vil ramme ældreområdet, mennesker med handicap, herberg og lignende tilbud til socialt udsatte, hvilket vil sige store dele af det socialpædagogiske arbejdsområde.

Arbejdsgivernes optrapning af konflikten er ikke desto mindre klar.

– Dén opskalering fra staten, regionerne og kommunerne er desværre et billede på, hvor langt vi står fra hinanden nu – selvom vi helst vil sidde omkring forhandlingsbordet og finde løsninger, siger Benny Andersen.

Præcist hvor store dele af det socialpædagogiske område, der går fri af KL's lockoutvarsel, vides endnu ikke. Socialpædagogerne har forsøgt at kontakte KL for at få de endelige lister over ramte arbejdspladser udleveret, men KL afviser at have dem klar endnu. Socialpædagogerne videreformidler dem til medlemmerne, så snart det er muligt.

Sætter landet i stå

Lockoutvarslerne kommer efter, at offentligt ansatte på tværs af faggrænser – herunder også Socialpædagogerne – har varslet strejke fra den 4. april. Sophie Løhde kaldte lockoutvarslet af de 120.000 statsansatte for ’et passende modsvar’.

Det er første gang nogensinde, at en storkonflikt rammer alle sektorer på én gang. Og dét træk fra arbejdsgivernes side stiller Benny Andersen sig helt uforstående over for.

– Når vi har valgt at udtage 10 pct. af vores medlemmer til konflikt, er det for at vise, at vi mener det, når vi siger, at reallønnen for offentligt ansatte skal sikres. Vi appellerer på den måde til, at arbejdsgiverne kommer tilbage til forhandlingsbordet med en anstændig økonomisk ramme. Samtidig undgår vi at sætte landet i stå – i modsætning til, hvad arbejdsgiverne nu vælger at gøre, siger han.

En uklog beslutning

Selvom KL's lockout ser ud til at undtage store dele af det socialpædagogiske arbejdsområde, ryster Benny Andersen på hovedet af beslutningen. For ham at se er forbundenes strejkevarsel et alvorligt skridt, som vil kunne mærkes på arbejdspladserne, men han holder fast i, at ansvaret for, at man er havnet i den situation, ligger hos arbejdsgiverne, der nægter at sikre offentligt ansatte en reallønsfremgang.

Med det varslede lockout ligger der nu et endnu større ansvar på arbejdsgivernes skuldre, understreger Benny Andersen.

– En strejke, der omfatter 10 pct., gør ondt. En lockout af hundredetusindvis af offentligt ansatte, synes jeg, er et meget uklogt skridt, siger han og tilføjer, at arbejdsgivernes voldsomme brug af lockout-våbnet er en klodset måde at byde op til dans.

– Vi vil jo forhåbentligt alle helst tilbage til forhandlingsbordet. Men i dag truer arbejdsgiverne med at sætte store dele af samfundet i stå. Det får vidtrækkende konsekvenser for Danmark.

 

Du kan finde svar på spørgsmål omkring konfliktsituationen på: www.sl.dk/konflikt eller ringe til Socialpædagogernes konflikt-hotline på 72 48 60 80.

Følg med i OK-situationen på www.sl.dk/ok2018 og på formand Benny Andersens facebookside

Bliv medlem