Gå til indhold

ok 2018

Fyld krudtmagasinet med sjov og ballade

Som tillidsrepræsentant har man en særlig rolle under en konflikt. Men hvordan er det lige, man får digtet slagord, samlet folk under fanerne og vundet danskernes hjerter? Tina-Malene Hansen fra FOAs konfliktsekretariat giver gode råd med på vejen

14. marts 2018

Artikel
TineMaleneHansen_TRstormode_NilsLund_1128x600.jpg

Forfatter: Lea Holtze

Foto: Nils Lund Pedersen

Det er ti år siden i dag. Tina-Malene Hansen kan stadig huske følelsen, da hun stod side om side med alle sine kollegaer på broen over til Amager og hoppede, alt hvad hun kunne, op og ned. Sidemanden hoppede. Og alle andre hoppede med, imens de skrålede, at de hoppede for at få lønnen op.

– Vi fik broen til at give efter under os. Jeg kunne mærke betydningen, af det vi gjorde, helt ind i hjertet, siger hun.

Tina-Malene Hansen, der er uddannet pædagog og arbejder i FOAs konfliktsekretariat, var blandt talerne på tirsdagens konflikt-stormøde for Socialpædagogernes tillidsrepræsentanter i Odense Kongres Center.

– Jeg er født aktivist og tror på, at handling er det bedste, vi kan gøre. Aktivisme giver indflydelse, synlighed og presseomtale, siger hun.

Pædagoger tænker kreativt

Tina-Malene Hansen husker lige så tydeligt, hvordan hun tilbage i 2008 fik lidt klamme hænder, da konflikten brød ud – ganske kort tid efter, at hun var blevet valgt som FTR. For nu var det hende, der skulle stå foran medlemmerne og være i stand til at svare på alle deres spørgsmål, betrygge dem og lede dem på rette vej.

– Det er jer som tillidsrepræsentanter, der er spydspidsen ude på arbejdspladsen. I skal tage lokalt lederskab, hvilket betyder, at I skal have modet til at turde gøre noget nyt, siger hun og fortsætter:

– Det kan I, fordi I er pædagoger og forstår at tænke kreativt og samle folk om at forandre verden på en sjov måde. I er vant til at fordele de gode kræfter i hverdagen. I ved lige, hvem på arbejdspladsen, der er god til at spille guitar, hvem der kan ansøge om tilladelse til en aktivitet, og hvem kan skabe synlighed med farver og symboler. Og så har I jo jeres kredse og er en del af en organisation, der står sammen, forsikrede hun de 600 tilhørere.

- Der er ingen garanti for, at vi vinder, hvis vi kæmper. Men der er garanti for, at vi taber, hvis vi ikke gør. God kamp!

Tina-Malene Hansen, FOAs konfliktsekretariat

Vis at I er vindere
Tina-Malene Hansens klare råd til tillidsrepræsentanterne var at lave aktiviteter, der ikke er større, end at man kan overskue dem - hellere samle folk om en mindre happening med blikfang, som man inviterer en pressefotograf til at overvære.

– Tænk på den måde i skalerbarhed. Vær sikker på, at der kommer nok, tag personlig kontakt til folk og fortæl succeshistorierne om jeres aktiviteter om og om igen, siger hun.

Formålet med at arrangere aktiviteter under en konflikt, er at skabe positiv opmærksomhed om lønmodtagernes sag og derigennem også vinde danskernes sympati, forklarede Tina-Malene Hansen de mange tilhørere. Derfor er det vigtigt, at aktiviteterne er fyldt med humor og vindermentalitet.

– Vi er gode til at stå sammen, men i sidste ende er det borgernes hjerner og hjerter, vi skal vinde. Vi skal ikke klynke og gå med grædemasker. Vi skal udvise vindermentalitet og forklare, at vi yder noget, som vi skal have noget for, siger hun og slutter:

– Der er ingen garanti for, at vi vinder, hvis vi kæmper. Men der er garanti for, at vi taber, hvis vi ikke gør. God kamp!

Tre skarpe idéer til aktivitetskassen

Aktiviteter under en konflikt er en måde, hvorpå vi kan vise hvad vi mener og vise vores løsninger. Aktiviteter er samtidig en forudsætning for, at de lokale medier har noget at rapportere om. Og vigtigst af alt er aktiviteter vejen til at vinde befolkningens sympati. Derfor er det vigtigt at lave nogle sjove og positive aktiviteter, som folk vil bakke op om.

På TR-stormødet bad Tina-Malene Hansen fra FOAs konfliktsekretariat tillidsrepræsentanterne, om at se hinanden i øjnene og lave aftaler om aktiviteter, der ikke bare skal give LIKES på Facebook, men som skal samle folk ude på gaden. Det kom der en hel stak af gode idéer ud af. Her kan du se fire af dem.

Hvad med en flashmob?
En flashmob er en happening, hvor en masse mennesker pludselig synger eller danser på fx en parkeringsplads. En flashmob kan koordineres, så den finder sted flere steder på en gang rundt om i landet. Pressen skal inviteres til at dække den. Og så kan man slutte aktiviteten af med at uddele flyers om konflikten.

– TR’er fra Kreds Midtsjælland.

Varm kakao til de strejkende
Nogle strejkende vil komme til at stå udenfor med højt hævede faner i timevis. Vi skal ud med varm kakao og tage et billede sammen med dem. Det giver de strejkende følelsen af, at der er støtte fra baglandet, og billedet skaber fællesskabsfølelse vidt og bredt.

– TR’er fra Kreds Storkøbenhavn

Vi laver en menneskekæde
Demonstrationer og happenings kan se ud på mange måder – lige fra en cykeldemonstration med banneret ’vi holder velfærdshjulene i gang’ til et fakkeloptog. Og man behøver ikke nødvendigvis rekvisitter for at skabe synlighed. En idé kunne være at lave en lang menneskekæde og så bruge slagordet ’vi har strukket os langt’.

– TR’er fra Kreds Nordsjælland

Der blev nedfældet og indsamlet flere hundrede idéer til aktiviteter på stormødet. En del af dem bliver samlet af forbundssekretariatet til et inspirationskatalog.

Bliv medlem