Gå til indhold

OK 2018

Statens OK-forhandlinger brudt sammen

Sammenbrud i overenskomstforhandlingerne på statens område. Det handler om økonomi. Forbundsformand Benny Andersen forventer sammenbrud i kommuner og regioner snart. Vi kan havne i konflikt

23. februar 2018

Artikel
OK-logoB.jpg

Forfatter: Klaus Lange

Efter svære forhandlinger om den økonomiske ramme er forhandlingerne om en ny overenskomst på statens område brudt endeligt sammen. 

– Det har primært handlet om at lande på en ramme, der sikrer en reallønsfremgang til den enkelte, og som sikrer den betalte spisepause for de statsansatte. Men det har der ikke kunnet opnås enighed om. Og dermed er risikoen for sammenbrud også på henholdsvis kommunernes og regionernes områder mangedoblet.

Sådan lyder vurderingen fra Socialpædagogernes forbundsformand. 

– Arbejdsgiverne vil ikke være med til at sikre reallønsfremgang til statsansatte. Og jeg har meget svært ved at forestille mig, at kommuner og regioner vil spille ud med en større ramme. Det vil betyde, at vi ikke kan lave en aftale, for vi vil ikke acceptere endnu en kriseoverenskomst, siger Benny Andersen. 

Han henviser til overenskomstforhandlingerne i 2011, 2013 og i 2015, hvor lønmodtagernes organisationer accepterede beskedne lønstigninger, fordi der var økonomisk krise. Nu er situationen en helt anden:

– Nu buldrer økonomien derudaf. Der er vækst i samfundet, og det skal de offentligt ansatte også mærke.

Jeg ved ikke, om det ender med en konflikt eller en lockout. Men jeg kan forsikre om, at vi er klar, hvis det bliver nødvendigt. For det er nu, vi skal sætte foden ned

Benny Andersen, formand Socialpædagogerne

Vi ryster ikke på hånden

Det kan ende med konflikt, påpeger Benny Andersen. Enten ved at Socialpædagogerne sammen med de øvrige arbejdstagerorganisationer sender et strejkevarsel, eller ved at arbejdsgiversiden afsender et lockoutvarsel.

– Fagforeningerne imellem har vi givet hinanden tilsagn om, at vi udtager 10 pct. af medlemmerne til konflikt, og det er vi i gang med. Jeg ved ikke, om det ender med en konflikt eller en lockout. Men jeg kan forsikre om, at vi er klar, hvis det bliver nødvendigt. For det er nu, vi skal sætte foden ned, siger Benny Andersen.

– Det skal vi, fordi det er principielt og nødvendigt, det her, og jeg ryster ikke på hånden. Det gør de heller ikke ud i vores kredse, hvis det kommer til en konflikt, fastslår han.

Hør her Benny Andersen forklare, hvilken betydning, det har, at statens OK-forhandlinger nu er brudt sammen:

For at se denne video skal du give tilladelse til de nødvendige cookies.
Giv tilladelse her

Læs mere om OK 2018 på vores kampagneside sl.dk/ok18

Bliv medlem