Gå til indhold

OK 2018

Sammenbrud på kommunernes område

En storkonflikt er rykket nærmere, efter at forhandlingerne om en ny overenskomst for kommunalt ansatte også er brudt sammen. Den væsentligste årsag er økonomi.

26. februar 2018

Artikel
roede_fanerB.jpg

Forfatter: Klaus Lange

I dag rykkede en konflikt på det offentlige arbejdsmarked et stort skridt nærmere, da der også blev konstateret sammenbrud i de kommunale overenskomstforhandlinger. Den vigtigste årsag er, at arbejdsgiverne nægter at sikre reallønsfremgang for kommunalt ansatte.

- Det er unødvendigt og helt urimeligt af arbejdsgiverne. Og det betyder desværre, at en storkonflikt er meget tæt på. Hvis man vil have en effektiv og velfungerende offentlige sektor, skal man sikre en lønudvikling, der afspejler, hvad der sker i det øvrige samfund. Det nægter man, siger Benny Andersen.

Sammenbruddet var forventet, efter fredagens sammenbrud på statens område. 

Vi stiller ingen urimelige krav, men vi står fast ved, at vi – som offentligt ansatte – skal have del i det opsving, vi er med til at skabe.

Benny Andersen, forbundsformand

Tirsdag er der planlagt forhandlinger på det regionale område, og forventningen er, at de også vil bryde sammen. 

- Vi vil ikke acceptere endnu en kriseoverenskomst. I 2011, 2013 og 2015 accepterede vi (lønmodtagerne, red.) meget beskedne lønstigninger, fordi der var økonomisk krise. Men nu er økonomien på fode igen, og det skal offentligt ansatte også mærke. Derfor er reallønsforbedringer løsningen på det her,” siger Benny Andersen. 

- Vi stiller ingen urimelige krav, men vi står fast ved, at vi – som offentligt ansatte – skal have del i det opsving, vi er med til at skabe. 

I den kommende uge mødes repræsentanter for de offentlige fagforeninger – herunder Socialpædagogerne – for at træffe konkret beslutning om at afsende konfliktvarsel. Hvis det bliver besluttet at strejke afsendes strejkevarsel. Derefter skal den såkaldte forligsinstitution ind over forhandlingerne for at forsøge at mægle mellem parterne. 

Forligsmanden kan udskyde en konflikt to gang to uger. Sker det, kan en konflikt bryde ud omkring 1. maj. 

Hvis man er blandt konfliktramte, så er det væsentligt at vide, at man får strejke-understøttelse, der svarer til almindelig løn. 

Benny Andersen, forbundsformand

- På lønmodtagersiden har vi givet håndslag på, at vi udtager 10 procent af vores medlemmer til en eventuel strejke. Det tager vores kredse hånd om, og det vil der selvfølgelig være nærmere information om.

- Der er også væsentligt for socialpædagogerne at vide, at vi har forpligtet os til at have nødberedskab, så der ikke er nogen borgere, der kommer til at lide, siger Benny Andersen. 

Han har et klart og entydigt budskab til arbejdsgiverne og regeringen:

- Ansvaret for, at vi er i en situation, hvor vi er tæt på en storkonflikt, er jeres. Og ansvaret for at undgå konflikten ligger hos jer. Vi kommer med det samme, der er noget at tale om. Men det kan ikke nytte, så længe I holder fast i, at I ikke vil sikre den enkelte offentlige ansatte en reallønsfremgang.

Hør her Benny Andersen forklare, hvilken betydning, det har, at de kommunale OK-forhandlinger er brudt sammen:

For at se denne video skal du give tilladelse til de nødvendige cookies.
Giv tilladelse her

Læs mere om OK 2018 på vores kampagneside sl.dk/ok18

Bliv medlem