Gå til indhold

Seniorer

Snart senior? Fem ting er afgørende for, om du bliver i jobbet efter pensionsalderen

Mange seniorer har lyst til at blive i jobbet. Men fem faktorer er afgørende for, at socialpædagoger også har lyst til at arbejde efter pensionsalderen, viser en undersøgelse fra pensionsselskabet PKA. Gælder de også for dig?

3. april 2025

Artikel
Hvad kunne få dig til at forlænge arbejdslivet, når du ellers kunne gå på pension? Pensionsselskabet PKA har undersøgt, hvad der motiverer bl.a. socialpædagoger til at arbejde efter pensionsalderen.

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

Foto: Colourbox

Hvad skal der til for, at socialpædagoger har lyst til at arbejde videre, når de runder folkepensionsalderen? Det har PKA fundet svar på i en spørgeskemaundersøgelse blandt de 15 pct. af pensionsselskabets medlemmer, der har valgt at forlænge deres arbejdsliv.

Og helt grundlæggende viser undersøgelsen, at seniormedarbejderne elsker deres arbejde, brænder for at gøre en forskel, har faglig stolthed som en del af deres identitet og værdsætter at kunne bidrage med et langt livs viden og erfaring, fortæller direktør i PKA, Tomas Frydenberg. 

– De ser ikke folkepensionsalderen som en hindring for at have et aktivt og meningsfuldt arbejdsliv, der giver ekstra luft i økonomien, siger han.

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan får du et godt seniorliv på jobbet

Planlæg overgangen til seniorlivet

Ifølge Tomas Frydenberg sætter undersøgelsen en tyk streg under, at seniorlivet skal forberedes i tide: 

– Mange af vores medlemsundersøgelser peger entydigt på, at fleksibilitet i overgangen fra arbejdsliv til seniorliv er vigtigt – og at planlægning er afgørende. Her er seniorsamtaler vigtige, fordi det er her, man i god tid kan tage samtalen og få planlagt overgangen, siger han og fortsætter:

– Vi kan se, at de medlemmer, der gør brug af seniorsamtaler, bliver længere på arbejdet, hvorimod dem, der ikke har den dialog om overgangen og muligheden for fleksibilitet, ofte stopper fra den ene dag til den anden og ofte et år før folkepensionsalderen. 

LÆS OGSÅ: Bliv klog på senior og pension

Men hvad er det ellers for nogle faktorer, som giver bl.a. socialpædagoger lyst til at arbejde efter pensionsalderen? Her kan du se fem konkrete bud fra PKA’s undersøgelse – måske kan du genkende dem fra dig selv?

Faktor 1

Et godt helbred

En forudsætning for at arbejde videre efter folkepensionsalderen er, at man er sund og rask. Ni ud af ti svarer i undersøgelsen, at de har et godt eller meget godt helbred – og kun én pct. vurderer, at deres helbred er dårligt.

LÆS OGSÅ: Tjek din pension – og undgå overraskelser

Faktor 2

Faglig tilfredsstillelse og sociale relationer

Tre ting skinner klart igennem, når det gælder spørgsmålet om, hvorfor man har valgt at arbejde efter folkepensionsalderen. To ud af tre peger på faglig tilfredsstillelse som det allervigtigste – skarpt forfulgt af sociale relationer til kollegerne og muligheden for at holde sig mentalt skarp.  

LÆS OGSÅ: 5 råd, der kan gøre arbejdslivet mere langtidsholdbart

Arbejdsliv

Det viser PKA's undersøgelse

15 pct. af PKA's medlemmer arbejder videre, når de runder folkepensionsalderen. I en ny undersøgelse har pensionsselskabet undersøgt, hvad de af PKA's medlemmer, der arbejder videre efter de 67 år, har til fælles:

  • De er fortrinsvis på samme arbejdsplads som i årene forinden.
  • Et godt helbred er en forudsætning.
  • Størsteparten arbejder 25 timer eller mere.
  • De fleste arbejder, fordi de gerne vil – de færreste af økonomiske grunde.
  • Det, der især motiverer, er lysten til at bidrage, den faglige tilfredsstillelse, sociale relationer – og at erfaringer og kompetencer bliver anerkendt og brugt. 
  • Fleksibilitet i forhold til arbejdstid er vigtigt.
  • Det er relevant at afholde en egentlig seniorsamtale.
  • Ansvaret for, at nogen kan arbejde efter pensionsalderen, ligger især hos arbejdsgiver og lønmodtager.
  • De fleste vurderer, at de vil stoppe med at arbejde inden for tre år.

Kilde: PKA's arbejdslivsundersøgelse: 'PKA-medlemmer, der arbejder efter folkepensionsalderen'.

 

Faktor 3

Ønsket om at bidrage

En vigtig motivation for stadig at have lyst til at arbejde er følelsen af, at man stadig bidrager til arbejdsmarkedet. En stor andel af deltagerne nævner specifikt faglig tilfredsstillelse og relationer til kolleger og borgere som det, der motiverer dem – ligesom muligheden for at bringe sin faglige viden, kompetencer og erfaring i spil og gøre gavn også er vigtige motivationsfaktorer.

LÆS OGSÅ: Jeg bliver ved, fordi jeg kan 

Faktor 4

Fleksibilitet

Tre ud af fire svarer i undersøgelsen, at fleksibilitet i forhold til arbejdstid er vigtigt eller meget vigtigt for dem. Det kan fx være muligheden for at indgå en senioraftale med fire arbejdsdage om ugen, muligheden for at få fuld pensionsindbetaling, selvom man arbejder mindre end 37 timer – eller at have indflydelse på arbejdstidsplanlægning og arbejdsopgaver.  

LÆS OGSÅ: Johnny på 65 får større fagligt overskud med lange arbejdsdage

Faktor 5

Seniorsamtaler

Over halvdelen af deltagerne i undersøgelsen er ikke blevet tilbudt en seniorsamtale. Men de 43 pct., der har fået tilbuddet, svarer overvejende, at en seniorsamtale er meget relevant. Og knap halvdelen af dem, der ikke er blevet tilbudt en seniorsamtale, mener, at det ville have været relevant for dem.

Hent inspiration til seniorsamtalen

Bliv medlem