Gå til indhold

Guide

5 råd der kan gøre arbejdslivet mere langtidsholdbart

Overvejer du at trække dig fra arbejdsmarkedet, men gad du egentlig godt kunne holde til at blive lidt længere? Få ledende arbejdspsykolog Pia Ryoms fem råd til, hvad du og din arbejdsplads kan gøre for, at du kan se dig selv i jobbet som senior

4. maj 2021

Artikel
tr-guide.jpg

Forfatter: Lea Holtze

Foto: Sofia Busk

1: Hvordan har du det?

Spørg din partner eller gode venner: Hvordan virker jeg egentlig til at have det, når jeg taler om mit arbejde? Det kan afsløre, om du er havnet i en negativ spiral uden at opdage det. Og kan de fortælle, at du virker frustreret over dit arbejde, er det tid til at finde ud af, hvad den frustration helt præcis handler om. 

2: Tal med din AMR

Mange vender ikke problemer med deres AMR. Men hvis du er ved at bakke ud af arbejdslivet, kan det være en god idé at drøfte dine overvejelser og bekymringer med din AMR og din leder frem for at individualisere problemet. Det kunne jo være, at det var noget på arbejdspladsen, I skulle ændre – og ikke dit arbejdsliv. 

3: Gør op med myterne om seniorer

En undersøgelse fra konsulentfirmaet TeamArbejdsliv har vist, at ledere synes, at medarbejdere over 60 år er mere fleksible, loyale og pålidelige, har flere sociale færdigheder og er lige så kreative som de 30-40-årige. Der er derfor god grund til at gøre op med myterne om, at seniormedarbejdere trækker arbejdspladsen ned – og det gælder også blandt seniorerne selv, der ofte har selvbegrænsende forestillinger. Tænk derfor på alt det, du bidrager med, og nedton dit aldersfokus.

4: Fordel arbejdsopgaverne anderledes

Når socialpædagoger er udbrændte, er det i langt de fleste tilfælde pga. den måde, arbejdet bliver tilrettelagt på – ikke kun pga. borgerne. Vær derfor opmærksom på, at der ikke bliver drevet rovdrift på dine erfaringer og fx altid bliver trukket på dig, når nye medarbejdere skal oplæres eller udfordrende borgere takles – og tag en snak med din leder om det. Det kan også være, I skal kigge på dit timetal, at du skal have færre døgnvagter eller mere fysisk skånsomme opgaver.

5: Vær mere selvbarmhjertig

Jo mere åben tilgang, I har til det, der er svært i arbejdet, jo større psykologisk tryghed giver det. Derfor er supervision vigtigt. Samtidig er det dokumenteret, at hvis du er i stand til at fokusere på det, du har succes med, kommer der mere af det, og dine nedslidningssymptomer bliver reduceret. Der er måske mange ting, du gerne vil nå. Men hvis du fokuserer på det, du faktisk når, går du sikkert også gladere fra arbejde. Prøv at være mere selvbarmhjertig – du har garanteret gjort, hvad du kunne, og det kan du være tilfreds med.

Bliv medlem