Gå til indhold

Arbejdsskadesag

Et slag satte punktum for Kenns arbejdsliv

Det er ni år siden, socialpædagog Kenn Bjødstrup blev udsat for så voldsom en episode i sit arbejde, at han måtte sige farvel til faget. Først nu er hans arbejdsskadesag omsider landet. Det krævede bl.a. en retssag mod overfaldsmandens forsikringsselskab og endte i et forlig på 800.000 kr. i erstatning

3. august 2023

Artikel
Kenn Bjødstrup.png
Kenn Bjødstrup har brugt en del af erstatningen på at købe en drone. – Det giver træning i at holde fokus, som er en udfordring, når man har PTSD, siger han.

Forfatter: Malene Dreyer

Foto: Søren Kjeldgaard

Juledag 2014 passede Kenn Bjødstrup sit arbejde som socialpædagog på et botilbud for voksne med udviklingshæmning. Det var ganske, som det plejede, for han havde arbejdet inden for faget i 25 år.

Men denne dag endte skæbnesvangert for Kenn Bjødstrup og indvarslede afslutningen på et langt arbejdsliv i et fag, han altid har været god til og rigtig glad for.

Episoden, der for alvor vendte op og ned på hans liv, begyndte med, at en beboer mod sædvane var meget urolig og udadreagerende. Beboeren langede ud efter både personalet og andre beboere og kom på et tidspunkt i infight med en anden medarbejder.

– Det kom som lyn fra en klar himmel. Dagen før var han i godt humør, siger Kenn Bjødstrup.

Den medicin, beboeren fik, havde ingen effekt på hans aggressive adfærd. Derfor valgte Kenn Bjødstrup at ringe til vagtlægen, som dog nægtede at komme uden politiet.

– Jeg var i tvivl om, om det var OK, at vi ringede til politiet. Der var ingen plan for, hvordan vi håndterede situationer som denne, og hvad vi havde bemyndigelse til, fortæller Kenn Bjødstrup.

Et uopmærksomt øjeblik

Han og to andre medarbejdere forsøgte at holde sig på afstand af beboeren. Men i et uopmærksomt øjeblik fik Kenn Bjødstrup alligevel vendt sig med ryggen mod beboeren, som gav ham et hårdt slag i ryggen.

Da Kenn Bjødstrup nogle dage senere vendte tilbage til arbejdspladsen, kunne han inderst inde godt mærke, at han var bange for at gå på arbejde igen. Men det slog han hen. Først da en kollega nogle dage senere foreslog, at han skulle have kontakt med beboeren igen, væltede læsset for den rutinerede socialpædagog.

– Min verden brød sammen. Jeg har altid arbejdet med det her, men det var givetvis dråben. Jeg fik min kone til at hente mig, og jeg har aldrig været tilbage siden. Alarmsignalerne var der. Hvis jeg havde mærket ordentligt efter, ville jeg have opdaget, at jeg gik bange på arbejde, fortæller Kenn Bjødstrup.

Ud over selve slaget forstærkede den usikkerhed, der omgærdede situationen, også problemet, siger han: Der manglede klare retningslinjer for, hvordan en sådan konflikt skulle håndteres, alarmsystemet virkede kun en gang imellem, og afdelingen var nyetableret.

– De mange usikre faktorer var med til, at jeg var bange for at skulle på arbejde igen, fortæller Kenn Bjødstrup.

Socialpædagogernes arbejdsskadeteam

Hvis du kommer til skade på arbejdet, er der hjælp at hente i dit forbund. På sl.dk/faa-svar/arbejdsskade kan du møde Socialpædagogernes arbejdsskadekonsulenter – og få et overblik over, hvad du skal vide, hvis du bliver ramt af en arbejdsskade.

Selvom Kenn Bjødstrup's PTSD ikke er forsvundet, har han efterhånden fundet ud af at navigere i sit liv på de vilkår.

Kronisk PTSD

Efter et længere forløb hos læge og psykolog fik Kenn Bjødstrup konstateret kronisk PTSD. Hans arbejdsevne blev vurderet til ikke-eksisterende, og han blev tilkendt førtidspension.

Hændelsen blev anmeldt som en arbejdsulykke, og undervejs i arbejdsskadesagen fik Kenn Bjødstrup hjælp af Socialpædagogernes arbejdsskadeteam.

– Jeg har været meget glad for den hjælp, jeg har fået. Jeg har følt mig i trygge hænder og rigtig godt hjulpet af min sagsbehandler, der foreslog at føre sag med et erstatningskrav mod overfaldsmanden.

I modsætning til mange beboere på botilbud var denne beboer omfattet af en ansvarsforsikring. Men forsikringsselskabet ville ikke udbetale erstatning under henvisning til, at Kenn Bjødstrup var ansat og ikke en tilfældig person på gaden.

Den bortforklaring købte Socialpædagogerne dog ikke, så de lagde på vegne af Kenn Bjødstrup sag an mod forsikringsselskabet.

– Jeg har haft så lidt overskud, så jeg ikke engang har kunnet sætte mig ned og beskrive forløbet. Det har været så benhårdt at gennemleve det hele så mange gange. Så jeg har været virkelig glad for at have fået hjælp, siger han.

Læs også artiklen 'PTSD skal ikke styre mit liv' om socialpædagog Jeanette Skov Nielsen, der som Kenn Bjødstrup har fået konstateret PTSD.

Økonomisk plaster på såret

Socialpædagogerne og Kenn Bjødstrup sagsøgte selskabet for 1,7 mio. kr. i erstatning og vandt sagen i byretten. Men sagen blev anket til landsretten. Med udsigt til endnu et langvarigt forløb med usikkert udfald endte sagen i et forlig på 800.000 kr. i erstatning. Hermed er der sat punktum i et langt og opslidende forløb.

– Selvom jeg kun har fået halvdelen ud af det, så er det OK. Jeg har det fint med, at sagen bliver lukket, så jeg ikke behøver at tænke mere på det.

PTSD ‘en er ikke forsvundet, men efterhånden har Kenn Bjødstrup fundet ud af at navigere i sit liv på de vilkår.

– Jeg har fået meget mere ro på mit liv. Jeg har stadig PTSD, men jeg ved hvornår det kommer og hvad jeg skal holde mig fra. Det er en del af livet nu, det har jeg lært at acceptere. Nu er jeg begyndt at blive et glad menneske, siger han.

Og selvom penge hverken kan helbrede eller give Kenn Bjødstrup arbejdslivet tilbage, så skærper de lidt i en slunken pensionsopsparing, fortæller han.

– Jeg er blevet mere gavmild og behøver ikke vende hver en krone. Vi lever her og nu og har råd til at tage på ferie til Grækenland og besøge min datter i London. Det, at vi har noget på bankkontoen, giver mentalt en større frihed til at gøre hvad jeg har lyst til, forklarer Kenn Bjødstrup og fortsætter:

– Jeg har fx købt en drone. Jeg fotograferer meget. Det giver træning i at holde fokus, som er en udfordring, når man har PTSD.  Den havde jeg ikke købt, hvis jeg ikke havde fået den erstatning.

Bliv medlem