Gå til indhold

dagpenge

A-kasse: Dimittender bør få rabat

Nye dagpengeregler forringer vilkårene for dimittender, og derfor bør a-kassekontingentet for dem sættes ned, så prisen matcher dagpengesatsen. Det mener Socialpædagogerne og resten af fagbevægelsen

27. juni 2023

Artikel
dimittend.gif

Forfatter: Malene Dreyer

Et mere fair dagpengesystem for dimittender. Det foreslår fagbevægelsen i kølvandet på de nye regler, som har forringet dimittendernes ret til dagpenge markant.

Reglerne betyder bl.a., at man nu kun kan få dagpenge et enkelt år som dimittend, og at satsen er sænket fra 14.000 kr. til 9.700 kr. pr. måned for de fleste dimittender – en nedgang på omkring 30 pct.

Fagbevægelsens Hovedorganisation, Akademikerne og Danske A-kasser har derfor lanceret en pakke med forslag, der kan sikre dimittenderne mere fair forhold i dagpengesystemet og dermed en bedre start på arbejdslivet. Et af forslagene går ud på at nedsætte kontingentet for dimittenderne.

Formand for Socialpædagogernes A-kasse Michael Madsen, bakker op om forslaget.

– Jeg er i forvejen ærgerlig over, at de nye regler forringer dimittendernes vilkår i dagpengesystemet. Men det siger sig selv, at der bør være sammenhæng mellem, hvad man betaler, og hvad man får. Det prøver dette forslag at råde bod på, siger han.

Prisen 60 pct. ned
I dag skal dimittenderne betale det samme i kontingent som alle andre, selvom de får væsentligt mindre i dagpenge. Forslaget fra fagbevægelsen er at sænke prisen for dimittender, så de fremover kun skal betale 137 kr. om måneden frem for de nuværende godt 364 kr.

Et andet forslag er at gøre det muligt at få supplerende dagpenge i hele den 1-årige dagpengeperiode frem for de nuværende 30 uger, så dimittender ikke skal sige nej til vikariater og småjob og dermed lettere kan genoptjene retten til dagpenge.

Et tredje forslag er at etablere en særlig beskæftigelsesindsats for dimittender efter seks måneders ledighed og afsluttet aktivering, som skal forebygge, at dimittenden falder ud af dagpengesystemet. I indsatsen skal der gives ekstra støtte til jobsøgningen og jobformidling.

Alt i alt er målet at give dimittenderne mere rimelige vilkår og sikre, at de unge også fremover har et system, der giver dem økonomisk tryghed og hjælp til en god start på arbejdsmarkedet.

– Jeg vil gerne understrege, at det fortsat kan svare sig at være medlem af en a-kasse også som dimittend. Det er jo en forsikring for, at man økonomisk set kan tåle at miste sit arbejde, og det giver tryghed, siger Michael Madsen.

Se hele forlaget: Et mere fair dagpengesystem for dimittender

Læs mere: For dig, der er dimittend

Bliv medlem