Gå til indhold

Springet

Marie skiftede jura ud med socialpædagogik: 'Det er så givende, når man lykkes'

Marie Berendt Hallberg havde altid gerne villet have et plejebarn. Og da hun første gang fik et blik ind i det socialpædagogiske fag vidste hun, at det var den vej, hun skulle. I dag er jurastudiet derfor for længst skiftet ud med arbejdet som plejemor og en meritpædagoguddannelse

14. marts 2023

Artikel
Blad 3 2023.png (1)
Marie Berendt Hallberg blev i 2017 familieplejer og fik sidste år arbejde på en dagbehandlingsskole, samtidig med at hun tager meritpædagoguddannelsen.

Forfatter: Lea Holtze

Foto: Nils Lund Pedersen

Hvorfor trak arbejdet inden for socialområdet i dig?

Jeg havde søgt ind på jurastudiet. Jeg var god til det skriftlige og til at omsætte paragraffer til noget forståeligt. Men jeg var sent i gang, havde allerede hus og bil, og det var svært at få det til at løbe rundt som fuldtidsstuderende. Så jeg droppede ud og skiftede på et tidspunkt til Greve Familiecenter, hvor vi visiterede til familiebehandlingsforløb ud fra serviceloven. Her fik jeg mit første blik ind i det socialpædagogiske fag og vidste, at det var det, jeg ville. Samtidig har jeg altid gerne villet have et plejebarn – det vidste jeg før, at jeg vidste, at jeg ville have mine egne børn. Måske fordi jeg selv er adopteret og ved noget om det at bo i en familie, som man ikke selv har valgt.

Hvilke barrierer var der?

Første anbringelse var et fejlmatch og brød sammen efter 14 dage. Plejebarnet var meget udadreagerende og havde det rigtig svært. Men jeg tænkte, at nu må det gå fremad, og det gjorde det også. Næste anbringelse kom fra en anden kommune med en anden tilgang og støtte. Her kunne vi arbejde med plejebarnet og skabe et godt forældresamarbejde, og vores kendskab til den unge blev tillagt betydning.

Hvor henter du primært de faglige input?

Jeg søgte på et tidspunkt om at få en meritpædagoguddannelse og fik den bevilget af anbringende kommune. Og så kontaktede jeg min tidligere pleje­søns dagbehandlingsskole og blev ansat der. Det har været fantastisk – dels at have 14 børn mellem fingrene hver dag, dels at have kolleger at diskutere didaktik og sparre med – og hele tiden at kunne afprøve det, jeg lærer, i praksis. Det er den bedste måde at lære på. Og så har jeg brugt meget tid på at læse op i forhold til vores familieplejeanbringelse – fx traumebehandling og neuroaffektiv udviklingspsykologi.

Hvad har overrasket dig mest som plejefamilie?

Qua min juridiske baggrund går jeg meget op i de anbragtes og deres familiers retssikkerhed.
Det fylder meget hos mig, at kommunerne begår så mange fejl, og at vi plejefamilier ikke har de rettigheder og arbejdsvilkår, som vi burde have. Det synes jeg er rigtig ærgerligt. Men jeg kender reglerne, og det er en stor hjælp.

Job og karriererådgivningen

Job og karriererådgivningen tilbyder gode råd og sparring til dig, der overvejer at skifte spor.

Ring mandag kl. 14 til 17 på 7248 6060 eller bestil tid til en samtale på 7248 6000.

Hvordan har det været at tage springet til socialområdet?

Det har været så fedt. Jeg elsker det, jeg laver, og det er så givende, når man lykkes. Når en ung på dagbehandlingsskolen, der startede i et solisttilbud, trives i en stor klasse. Eller når plejebarnet blomstrer og tør finde sig selv. Det er en kæmpe gave. Man skal bare huske, at man ikke altid lykkes. Da en anbringelse efter fire år sluttede, så vi ikke tilbage på det som spildte år. Alt det gode, han fik fra os, vil han altid have med sig.

Hvad er dit bedste råd til andre?

Det er så fedt at tage meritpædagoguddannelsen, så det skal man bare gøre. Men det kræver, at man selv lægger en indsats i det. Før man bliver plejefamilie, skal man tænke sig om – og så tænke sig om igen. For det kræver mere, end man lige tror, og vilkårene er frustrerende. Det er så afgørende med det rigtige match, og at man tør stille spørgsmål til og forhandle en god kontrakt.

CV

Marie Berendt Hallberg, 45 år

 • 2021
  Pædagogmedhjælper ved Heldagsskolen Bråby
 • 2021
  Meritpædagoguddannelsen
 • 2021
  Kontaktperson for et anbragt barn
  Hillerød Kommune
 • 2017
  Plejemor
 • 2016
  Adm. medarbejder i Greve Familiecenter
 • 2008
  Overassistent ved Rigspolitiet
 • 2004
  Jurastuderende
  Københavns Universitet

BLIV MEDLEM OG FÅ TRYGHED, NETVÆRK OG JURIDISK HJÆLP

Familieplejere hos Socialpædagogerne er en del af et fagligt fællesskab. Vi tilbyder et sikkerhedsnet og faglig udvikling gennem temadage og kurser. Få hjælp og rådgivning omkring ansættelsesretlige forhold.

6 KONTANTE FORDELE VED AT VÆRE MEDLEM

 • Billige forsikringer gennem Alka.
 • Fagforeningsfradrag: Du kan trække 6000 kr. årligt af dit kontingent fra i skat.
 • Rabatter på mange varer og services med PlusKort.
 • Rabatter og bonus gennem Forbrugsforeningen.
 • Lønforsikring, som dækker 80 % af din løn i op til 6 måneder, når du er medlem af Socialpædagogerne og Socialpædagogernes a-kasse.
 • Gratis krisehjælp hos Healthcare.

Se den komplette liste af kontante medlemsfordele - og bliv medlem.

Bliv medlem