Gå til indhold

Sugardating

Gråzone-prostitution som selvskade

Hvordan støtter du som fagperson bedst den unge, som har bevæget sig ud i gråzoneprostitution? Rådet fra socialpædagog og psykoterapeut Marianne Gutte, som arbejder med børn og unge, der har været udsat for seksuelle overgreb, er det afgørende af forstå, hvad der ligger bag adfærden.

7. februar 2023

Artikel
Design uden navn (58).png

Forfatter: Marie Dissing Sandahl

Foto: Tor Birk Trads

For personer, der har været udsat for overgreb, vil en typisk destruktiv adfærd ofte være gråzone-prostitution, også kaldet sugar-dating eller bytte-dating, hvor intimitet og sex byttes for gaver, penge eller restaurantbesøg, forklarer Marianne Gutte.

– Det handler typisk om at have en følelse af kontrol over sig eget liv, eller om at man faktisk genskaber traumet igen og igen – nu med tilgangen: ’Jeg har en vare, der giver magt og kontrol’. De unge siger ofte selv: ’Jeg har det fint med det. Jeg får gaver, og de kan jo lide mig.’ Det er en mestringsstrategi. For da de var børn, kunne de jo ikke selv gøre noget ved den grænseoverskridende adfærd, de var udsat for – andet end at dissociere for at holde det ud, siger hun.

LÆS OGSÅ: ’Arbejdet med senfølger efter overgreb kræver afklaring af din egen seksualitet´

Det giver mening for dem

Hvis man som fagprofessionel vil støtte den unge til at se, at sugardating er en form for selvskade, er det ikke en mulighed hverken at frihedsberøve den 16-årige, som går på gaden og bliver samlet op af forskellige biler – eller at tage telefonen fra den unge.

– Men vi kan tale om, hvordan de passer på sig selv, siger Marianne Gutte og tilføjer, at det er helt afgørende at forstå, hvad der ligger bag adfærden – og hjælpe med at skabe indsigt hos den unge selv, da der altid ligger en endnu mere ubærlig følelse bag noget selvdestruktivt.

– De gør det jo, fordi det lindrer. Fordi det giver mening for dem. Derfor skal vi arbejde på at forstå, hvad der ligger i den destruktive handling ved netop at have tillid til, at de unge godt ved, hvorfor de gør det, siger Marianne Gutte.

PODCAST: Hvordan reagerer du på selvskadende adfærd? Hør podcasten 'Når selvskade er en strategi'

Når en ung fortæller, at han eller hun bliver glad af at gå ud med forskellige voksne og få opmærksomhed og gaver, er det de nysgerrige, ikke-dømmende spørgsmål, man skal have fat i. Fx kan man sige: Det kan jeg godt forstå. Er der andre måder, du kunne opnå det samme? Hvad er det, som du synes, det giver dig?

Bliv medlem