Gå til indhold

Familieplejer

Guide: 6 råd til at forstå børns digitale verden

Jonas Ravn fra Center for Digital Pædagogik CfDP og Tore Kargo fra Socialtilsyn Øst, har flere gode råd til, hvordan man som plejefamilie kan blive en del af børnenes digitale virkelighed

2. maj 2022

Artikel
Torek og Jonas 1128x600.png
Drop idéen om skærmtid. Og lav familieaftaler. Sådan lyder to råd til dig som familieplejer fra Tore Karo fra Socialtilsyn Øst og Jonas Ravn fra Center for Digital Pædagogik om børns digitale adfærds.

Forfatter: Jette Smed

Jonas Ravn, seniorkonsulent og projektleder på Center for Digital Pædagogik CfDP:

1. Det eneste, der duer med teenagere, er det med at være ægte nysgerrig – ikke invaderende. Hvis du vil have del i deres digitale verden, kræver det, at du er åben og anerkender, at den er en vigtig del af deres liv.

2. Brug dit netværk, lad dig inspirere af, hvordan andre plejefamilier har løst den udfordring, du står i.

3. Vær en god rollemodel. Gør hvad du siger. Hvis mobiltelefoner skal være i køkkenet om natten, så gælder det også din egen.

Tore Kargo, afdelingsleder Socialtilsyn Øst:

4. Lav familieaftaler. Der kan fx stå: ’Vi har ikke skærme ved bordet, når vi spiser. Mobiler og tablets sover i køkkenet. Vi ser film sammen uden tændte mobiltelefoner. Vi er optaget af, at ingen bliver kede af det, når vi kommunikerer digitalt.’ Lav reglerne sammen med børnene, og præsenter familieaftalen, når et nyt barn flytter ind.

5. Skab adgang til den digitale verden ved at deltage i den digitale leg så tidligt som muligt. 2-årige børn er allerede en del af den digitale kommunikation.

6. Fokuser på balance og indhold. Der er ingen vidensbaserede anbefalinger om skærmtid. Kort skærmtid kan være skidt – langt kan være godt. Det er væsentligt, at der er balance i barnets liv, således at fx bevægelse, fysiske venskaber, frisk luft og digitale aktiviteter bringes i en udviklende balance.

BLIV MEDLEM OG FÅ TRYGHED, NETVÆRK OG JURIDISK HJÆLP

Familieplejere hos Socialpædagogerne er en del af et fagligt fællesskab. Vi tilbyder et sikkerhedsnet og faglig udvikling gennem temadage og kurser. Få hjælp og rådgivning omkring ansættelsesretlige forhold.

5 KONTANTE FORDELE VED AT VÆRE MEDLEM

  • Billige forsikringer gennem Alka.
  • Fagforeningsfradrag: Du kan trække 6000 kr. årligt af dit kontingent fra i skat.
  • Rabatter på mange varer og services med LO Plus-kortet.
  • Rabatter og bonus gennem Forbrugsforeningen.
  • Lønforsikring, som dækker 80 % af din løn i op til 6 måneder, når du er medlem af Socialpædagogerne og Socialpædagogernes a-kasse.

Se den komplette liste af kontante medlemsfordele - og bliv medlem.

Bliv medlem