Gå til indhold

Pårørendesamarbejde

Leder: Uddannelse har styrket vores tilgang

’Som leder navigerer jeg i krydspresset mellem krævende pårørende – og krævende medarbejdere. Derfor har jeg prioriteret efteruddannelse til at styrke vores pårørendesamarbejde’, lød det fra forstander Frank Hedegaard i et oplæg på Socialpædagogernes konference om pårørendesamarbejde

14. marts 2022

Artikel
Pårørende-konference-ledernyt.gif
På Socialpædagogernes konference om pårørendesamarbejde 3. marts holdt forstander på Blindecenter Bredegaard Frank Hedegaard (tv) et oplæg sammen med de to medstiftere af diplomuddannelsen ’Pårørende- og netværkssamarbejde' Karin Damhus (i midten) og Annette-Marie Frimann Jensen.

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

– Vi havde virkelig brug for at forbedre samarbejdet med pårørende. Så kort kan det sige. Og det handler både om at forebygge konflikter, styrke medarbejdernes faglighed og gøre dem mere bevidste om den pædagogiske magt, de har. Men også om at forbedre beboerne livskvalitet og inddrage de pårørende mere i hverdagen.

Sådan beskriver forstander på Blindecenter Bredegaard i Fredensborg Frank Hedegaard baggrunden for, at han har haft foreløbig tre hold medarbejdere på et efteruddannelsesforløb i pårørende- og netværkssamarbejde udbudt af Københavns Professionshøjskole.

Svær balance

På en konference om pårørendesamarbejde torsdag 3. marts, som Socialpædagogernes ’Fagligt selskab om mennesker med kognitive og kommunikative funktionsnedsættelser’ afholdt på Comwell Middelfart, holdt han et oplæg om erfaringerne med at efteruddanne medarbejdere i netop pårørendesamarbejdet:

– Som leder skal jeg kunne navigere i krydspresset mellem de krævende pårørende – og de krævende medarbejdere. Vi har pårørende, der stiller stadig flere krav, men vi har også medarbejdere, der gerne vil bestemme meget i beboerens liv. Den balance er svær, og derfor valgte vi at prioritere et uddannelsesforløb, der gav os en mere ensartet tilgang til pårørendesamarbejdet, sagde Frank Hedegaard.

Frank Hedegaard er forstander på Blindecenter Bredegaard i Fredensborg.

Tre blandede grupper

Med støtte fra Den Regionale Kompetencefond blev medarbejderne opdelt i tre blandede grupper på tværs af fagligheder, og pårørende blev inddraget undervejs som undervisere.

– Vi lytter anderledes, når vi møder pårørende i en ny rolle, og de fortæller om deres liv. Et konkret eksempel hos os var en pårørende, som delte følgende oplevelse: ’Jeg har hørt, at de andre pårørende bliver omtalt med fornavn – mig kalder de altid for værge’. Den pågældende pårørende fik lov til at tale direkte med medarbejderne om den følelse, og det rykker altså ved tingene, lød det fra Frank Hedegaard.

Flere initiativer søsat

I sit oplæg beskrev forstanderen også, hvad efteruddannelsesforløbet har ført med sig i praksis.

– Uddannelsen genererede flere nye initiativer, som vi stadig er i gang med at implementere. Et af dem er en mentorordning, hvor man som ny pårørende bliver sat sammen med en gammel pårørende. Et andet initiativ er vores supervision, hvor vi begynder at inddrage pårørende. Det betyder, at de pårørende føler sig anerkendt, set og hørt, og at medarbejderne reflekterer over egen praksis på en helt anden måde, sagde Frank Hedegaard.

Derudover, fortalte han, har uddannelsen givet et større fokus på det, han betegner som den pædagogiske magt.

– Vi taler mere åbent om, hvordan vi afmonterer vores egen magt. Når vi fx siger, at en pårørende ikke har forældreevnen, hvordan sikrer vi så, at vi som fagpersoner ikke går ind og overtager morrollen? At vi fx ikke siger, jeg skal nok styre den økonomi, for det er alligevel mig, der altid handler med beboeren.

Stærk pårørendepolitik

Der er på Blindecenter Bredegaard også kommet øget fokus på sorg- og krisearbejde samt terminalforløb, når fx en pårørende med en tæt beboertilknytning dør – eller når en beboer dør. Og endelig er der udarbejdet materiale, hvor man som pårørende kan læse om, hvordan det er at være pårørende, ligesom arbejdspladsen har en pårørendepolitik, fortalte Frank Hedegaard i sit oplæg:

– I vores pårørendepolitik beskriver vi fx, hvordan man bliver modtaget, og hvordan vi arbejder omkring de værdisæt, vi har på Blindecenter Bredegaard. Det er vigtigt at få den slags skrevet ned, så alle ved, hvad vi arbejder ud fra.

Tips til det gode pårørendesamarbejde

Lyt og forstå er nøgleordene, når man vil sikre et godt samarbejde med pårørende. Det siger tidligere leder Karin Damhus, som også holdt et oplæg på Socialpædagogernes konference om pårørendesamarbejdet. Her beskrev hun, hvordan hun har brugt egne erfaringer at etablere en ny uddannelse i pårørendesamarbejde.

Få de 6 bedste råd fra Karin Damhus

Bliv medlem