Gå til indhold

Guide

5 tips til det gode tilsynsbesøg

Hvad kan du selv gøre for at sikre et godt besøg fra Socialtilsynet? Sektionsleder Pia Eriksen fra Socialtilsyn Hovedstaden giver gode råd

7. februar 2022

Artikel
Foto tilsynsbesøg_colourbox.jpg

Forfatter: Maria Rørbæk

Foto: Colourbox

Mindst en gang om året skal I som plejefamilie have besøg af Socialtilsynet, og du kan selv være med til at sikre, at besøget bliver godt. Her får du 5 gode råd fra Pia Eriksen, der er sektionsleder for plejefamilier i Socialtilsyn Hovedstaden.

1) Forbered dig

Når Socialtilsynet kommer på anmeldt besøg, er det en rigtig god ide at forberede dig ved at læse rapporten fra sidste tilsynsbesøg. Hvis der står noget om udviklings- eller opmærksomhedspunkter, som du skal arbejde med, kan du være temmelig sikker på, at Socialtilsynet vil spørge ind til dem. Det er derfor en god ide på forhånd at drøfte, hvordan I har arbejdet med det. Vær også opmærksom på, om der står noget i rapporten, som i dag er blevet helt anderledes, så du kan fortælle tilsynet om forandringen.

2) Vær med til at sætte dagsordenen

Det er ikke kun Socialtilsynet, der sætter dagsordenen for besøget. Du kan også selv definere emner, du gerne vil diskutere. Det kan fx være, at du på sigt ønsker at blive forstærket plejefamilie i stedet for almen plejefamilie og vil høre, hvad der skal til for, at du kan blive godkendt. Det kan også være, at du ønsker at flytte og vil høre, hvilke krav der skal opfyldes. Så slipper du for at ende i en situation som den familieplejer, der havde købt en husbåd – for så at finde ud af, at plejebørn skal bo på værelser, der er godkendt til beboelse.

3) Brug Socialtilsynet som sparringspartner

Husk, at du kan bruge konsulenten fra Socialtilsynet som faglig sparringspartner. Det kan fx være, hvis du er i tvivl om, hvordan du bedst håndterer dilemmaer med plejebarnets brug af sociale medier – eller hvis du har brug for sparring vedrørende forældresamarbejdet.

4) Evaluer besøget på stedet

Som afslutning på besøget er det en god ide at spørge tilsynskonsulenten, hvad han eller hun har fået ud af besøget. Hvad kan du forvente at skulle arbejde videre med til næste gang? På den måde behøver du ikke gå og vente på rapportens konklusioner. Du kan få et fingerpeg med det samme.

5) Spørg, hvis der er noget, du ikke forstår i rapporten

Når rapporten kommer fra Socialtilsynet, skal du selvfølgelig læse den grundigt igennem – og hvis der er noget, du ikke forstår, kan du med det samme ringe og spørge. Socialtilsynet vil gerne forklare sig, hvis der er noget, du er i tvivl om.

Bliv medlem og få tryghed, netværk og juridisk hjælp

Familieplejere hos Socialpædagogerne er en del af et fagligt fællesskab. Vi tilbyder et sikkerhedsnet og faglig udvikling gennem temadage og kurser. Få hjælp og rådgivning omkring ansættelsesretlige forhold.

5 KONTANTE FORDELE VED AT VÆRE MEDLEM

  • Billige forsikringer gennem Alka.
  • Fagforeningsfradrag: Du kan trække 6000 kr. årligt af dit kontingent fra i skat.
  • Rabatter på mange varer og services med LO Plus-kortet.
  • Rabatter og bonus gennem Forbrugsforeningen.
  • Lønforsikring, som dækker 80 % af din løn i op til 6 måneder, når du er medlem af Socialpædagogerne og Socialpædagogernes a-kasse.

Se den komplette liste af kontante medlemsfordele - og bliv medlem.

Se eller gense webinar: Tilsynsbesøg hos familieplejeren

  • Hvordan foregår besøget fra socialtilsynet?
  • Hvad kan du gøre for at få et godt tilsynsbesøg – gode råd fra socialtilsynet
  • Hvornår skal man som familieplejer selv kontakte tilsynet?
  • Hvad kan jeg som familieplejer gøre, hvis jeg har dårlig kemi med min tilsynskonsulent?
  • Hvad kan jeg som familieplejer gøre, hvis jeg ser noget i tilsynsrapporten, som jeg er uenig i?

Sådan lyder nogle af de spørgsmål, du kan få svar på i webinaret: Tilsynsbesøg hos familieplejeren – hvad lægger socialtilsynet vægt på?

Webinaret er produceret af Socialpædagogerne med sektionsleder Pia Eriksen fra Socialtilsyn Hovedstaden som gæst.

Se optagelsen af webinaret her

Bliv medlem