Gå til indhold

Kongres 2022

Fagligt fællesskab skal sikre flere uddannede socialpædagoger

Socialpædagogisk arbejde kræver socialpædagogisk faglighed. Det er rettesnoren for Socialpædagogernes uddannelseskrav. Og på forbundets kongres blev det vedtaget, hvordan organisationen skal engagere og mobilisere endnu flere for at sikre flere uddannede socialpædagoger

11. november 2022

Artikel
Verne kongres 22.jpg

Forfatter: Marie Dissing Sandahl

Foto: Nils Lund Pedersen

Der er mange stærke faglige miljøer på socialpædagogiske arbejdspladser over hele landet. Men der er desværre også socialpædagogiske tilbud, hvor mennesker i udsathed, med et handicap eller en psykisk lidelse ikke bliver mødt af tilstrækkelighed faglighed.

Kun omkring halvdelen af medarbejderne på de socialpædagogiske arbejdspladser har en socialpædagogisk uddannelse, og på hver femte arbejdsplads er det under 30 pct. Det er ikke godt nok, og desværre går det den gale vej, lød det fra talerstolen, da kongresbeslutningen ’Faglighed og forandrer liv’ blev præsenteret.

Derfor vil Socialpædagogerne med kongresbeslutningen gøre uddannelseskravet og arbejdet for at sikre flere uddannede socialpædagoger til den højeste politiske prioritet i hele organisationen, lød det fra næstformand Verne Pedersen.

– Det gør vi fordi, vores faglighed er en vigtig kilde til et meningsfyldt arbejdsliv. Og fordi vores faglighed er helt afgørende for de mennesker, vi arbejder med hver dag. Vi gør det også, fordi området er alvorligt udfordret. Der er for mange steder, hvor fagligheden er under pres. Der ansættes oftere og oftere medarbejdere, der ikke er socialpædagoger. Og vi har flere og flere eksempler på, at det sundhedsfaglige overtrumfer vores faglighed, sagde hun.

For det har konsekvenser, når fagligheden bliver presset:

– Det har det både for socialpædagogerne og derfor også for borgerne. I dagligheden går faglighed og arbejdsmiljø hånd i hånd. Det går udover arbejdsmiljøet, når fagligheden svækkes, og det påvirker trivsel hos børn, unge og voksne, der får støtte. Det påvirker medarbejderens sygefravær og andelen med stress, sagde Verne Pedersen.

Arbejde på flere planer

Med kongresbeslutningen ’Faglighed forandrer liv’ ønsker Socialpædagogerne at mobilisere og engagere hele organisationen yderligere i arbejdet med sikre uddannede socialpædagoger på landets socialpædagogiske arbejdspladser. Med kongresbeslutningen sætter Socialpædagogerne blus på udviklingen på tre forskellige måder:

Endnu flere stolte og engagerede socialpædagoger skal bidrage til synligheden om betydningen af den socialpædagogiske faglighed på arbejdspladser, i mødet med borgerne og over for beslutningstagere.

På arbejdspladserne skal en stærk socialpædagogisk faglighed være en vigtig del af arbejdet hos TR, AMR og lederne – noget de fx kan arbejde aktivt med fastholdelse og rekruttering af medarbejdere. På samme måde skal man på arbejdspladserne også arbejde aktivt for at flere medarbejdere uden uddannelse tager en merituddannelse til socialpædagog.

Også i det politiske arbejde – både lokalt, på nationalt plan og ved OK-forhandlingsbordet – skal Socialpædagogerne arbejde for flere uddannede socialpædagoger til det socialpædagogiske arbejde.

Faglighed forandrer liv - i praksis

På kongrestemadagen torsdag 10. november skulle de delegerede omsætte kongresbeslutningen ’Faglighed forandrer liv’ til praksis – det vil sige inspirere og dele erfaringer med hinanden gennem tre workshops om hhv. arbejdspladserne, medlemmerne og den politiske arena.

Læs mere om temadagen 

 

Bliv medlem