Gå til indhold

Folketingsvalg 2022

Din socialpædagogiske faglighed forandrer liv

Socialpædagoger er specialuddannede til at sikre udsatte mennesker et liv med muligheder, selvbestemmelse og livskvalitet. Men under halvdelen af de ansatte på sociale tilbud er socialpædagoger. I en ny kampagne minder Socialpædagogerne om, at socialpædagogisk arbejde kræver socialpædagogisk faglighed – og nok af den

5. oktober 2022

Artikel
Folketingsvalget 2022  1128 × 600px.png
Som mor har Birgitte i den grad oplevet, hvilken betydning det har, når et menneske med særlige udfordringer som Katrine er i de rette faglige hænder. I en ny kampagne sætter Socialpædagogerne fokus på, at socialpædagogisk arbejde kræver socialpædagogisk faglighed – og nok af den.

Forfatter: Lea Holtze

Foto: isaac production

Kan du huske Katrine – den unge kvinde med autisme, der mistrivedes og udviste aggressiv adfærd, da hun ikke blev mødt af den rette faglighed? Hendes adfærd ændrede sig fuldstændig, da hun flyttede ind på et bosted, hvor socialpædagogerne havde den faglighed, der skulle til, for at forstå Katrines behov for fx struktur og visualisering. Og pludselig kunne Katrines mor, Birgitte, kende sin datter igen.

– Som forældre ved vi nu, at socialpædagogernes faglighed er fuldstændig afgørende for sådan en som Katrine. Faglighed forandrer liv – både for Katrine og for os, sagde Birgitte Haslund sidste sommer i filmen om Katrine.

I en ny kampagne sætter Socialpædagogerne fokus på vigtigheden af at styrke den socialpædagogiske faglighed på det sociale område. Her møder man Katrine igen og vil blive mindet om, at ligesom man tager til mekanikeren – og ikke frisøren – når man skal have skiftet bildæk, så kræver socialpædagogisk arbejde også socialpædagogisk faglighed – og nok af den.

– Det er jo egentlig basal logik. Den logik slår desværre bare ikke igennem inden for alle dele af socialområdet, siger forbundsformand Benny Andersen.

Folketingsvalg 2022

I en ny kampagne sætter Socialpædagogerne fokus på vigtigheden af at styrke den socialpædagogiske faglighed på det sociale område og minder om, at socialpædagogisk arbejde kræver socialpædagogisk faglighed – og nok af den.

Se mere på sl.dk/folketingsvalg2022

Det er en meget stor udfordring for vores velfærdssamfund, når nogle af de mennesker i vores samfund, der har det allersværest, ikke bliver mødt med den rette faglighed

Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne

En trussel for velfærden

For mens der tales om enorme problemer med at rekruttere uddannede medarbejdere til bl.a. sundhedssektoren, vuggestuer, børnehaver og folkeskoler, bliver det sociale område ofte glemt. Det til trods for, at under halvdelen af medarbejderne på sociale tilbud er uddannede socialpædagoger.

– Det har konsekvenser for arbejdsmiljøet, når fagligheden halter. Og det er en meget stor udfordring for vores velfærdssamfund, når nogle af de mennesker i vores samfund, der har det allersværest, ikke bliver mødt med den rette faglighed. Desværre ser jeg, at udviklingen går den forkerte vej, siger Benny Andersen.

For siden sidste år er antallet af ansøgere til pædagoguddannelsen faldet med næsten 20 pct. Og samtidig forlader 20 pct. af de nyuddannede det sociale område inden for få år. Desuden ender tre ud af ti forsøg på at rekruttere til stillinger som socialpædagog forgæves, og en tredjedel af medarbejderne på landets bosteder er uden en relevant uddannelse.

– Det er dybt bekymrende. Selvfølgelig er mange års praksiserfaring guld værd. Det ændrer bare ikke på, at det kræver et fælles teoretisk grundlag, fagligt sprog og fælles faglige refleksioner og tilgange, når man skal arbejde med mennesker med svære psykiske eller kognitive handicaps eller omsorgssvigtede børn og unge – ligesom at uddannede kolleger har afgørende betydning for arbejdsmiljøet, siger Benny Andersen.

Førsteprioritet efter et valg

Helt konkret foreslår Socialpædagogerne, at den kommende regering efter det forestående folketingsvalg indfører et uddannelsesløft for medarbejderne på socialområdet bl.a. via merituddannelse. Desuden skal uddannelsen til socialpædagog gøres bedre og mere attraktiv.

– Og så er det et fælles ansvar at formidle de mange gode historier fra faget og vise, at det er blandt verdens bedste og mest meningsfulde job. Lad os på den måde få fagligheden i højsædet igen. Dét må være førsteprioritet på socialområdet for den kommende regering, siger Benny Andersen.

Som forældre ved vi nu, at socialpædagogernes faglighed er fuldstændig afgørende for sådan en som Katrine. Faglighed forandrer liv – både for Katrine og for os

Birgitte Haslund, mor
Bliv medlem