Gå til indhold

Covid19

Coronaudbrud gav socialpædagogiske udfordringer

Før jul oplevede socialområdet i Skive et stort smitteudbrud med corona på tværs af flere tilbud. Det var nødvendigt at tænke nyt for at håndtere situationen og sætte fokus på at give beboerne tryghed i en utryg situation.

11. januar 2022

Artikel
Ann-Ramsdahl-beskåret.jpg
'I medierne hører vi meget om fx sygeplejersker og lærere, der yder en særlig indsats – men det gør socialpædagoger altså også,' siger socialpædagog og afdelingsleder Ann Ramsdahl Vestergaard, efter at hendes arbejdsplads kort før jul var en del af et stort smitteudbrud i kommunen.

Forfatter: Maria Rørbæk

Foto: Privat

Hvordan sikrer man uden brug af magt, at en udviklingshæmmet mand med et stort forståelseshandicap bliver i isolation inde i lejligheden, når han slet ikke forstår, at han ikke må gå ud - eller hvorfor han ikke må gøre det.

Det var en af de konkrete udfordringer som afdelingsleder og socialpædagog Ann Ramsdahl Vestergaard stod overfor, da socialområdet i Skive før jul blev ramt af et stort coronaudbrud på tværs af tilbud. Da udbruddet var på sit højeste, var i alt 26 medarbejdere og 13 borgere enten smittet eller i karantæne.

Udbruddet startede i et fælles dagtilbud (der efterfølgende blev omlagt til lokale aktiviteter) og spredte sig herfra til flere forskellige botilbud – deriblandt Hjaltesvej og Frejasvej under Center for Bo- og Aktivitetstilbud i Skive, hvor Ann Ramsdahl Vestergaard er leder.

– På et tidspunkt havde vi to smittede beboere og fem, der skulle isoleres som nærkontakt. Og der var også smittede blandt personalet, siger Ann Ramsdahl Vestergaard.

I medierne hører vi meget om fx sygeplejersker og lærere, der yder en særlig indsats – men det gør socialpædagoger altså også.

Ann Ramsdahl Vestergaard , socialpædagog og afdelingsleder

Trivsel og tryghed

Som afdelingsleder havde Ann Ramsdahl Vestergaard både en opgave med at minimere smitten ved fx at opdele husene og sikre værnemidler til personalet og en stor socialpædagogisk opgave i forhold til beboernes trivsel. I anonymiseret form fortæller hun om ’Max’, der skulle isoleres uden at forstå hvorfor.

– Max plejer at gå ud og ind af sin lejlighed, men det måtte han ikke nu. I stedet var vi nødt til at løse situationen som en 1:1-opgave, hvor en medarbejder konstant var i lejligheden hos ham, så de fx sammen kunne sidde og se fjernsyn med afstand, eller så Max fik et langt fodbad. Det gjorde Max tryg, så han accepterede at blive i lejligheden, fortæller Ann Ramsdahl Vestergaard.

En anden beboer fik forklaret, at godt nok måtte han ikke selv gå ud i fælleskøkkenet, men han kunne bare åbne sin dør og kalde – så fik han hjælp med det samme.

Atter andre beboere havde brug for at få delt isolationstiden op i mindre bidder, så det fx blev visualiseret, hvor lang tid der var til næste test.

Sidste nyt om corona

Situationen omkring coronavirus udvikler sig løbende. Find svar på nogle af de spørgsmål, der rejser sig for dig som medarbejder – fx i forhold til vacciner og test på sl.dk/corona.

Flot medarbejderindsats

Ann Ramsdahl Vestergaard er imponeret over medarbejdernes indsats under coronaudbruddet. Alle bød ind – både med refleksioner over, hvordan forskellige situationer kunne løses, og med tilbud om at tage ekstra vagter.

– I medierne hører vi meget om fx sygeplejersker og lærere, der yder en særlig indsats – men det gør socialpædagoger altså også. Vi har borgere, der har brug for støtte 365 dage om året, 24 timer i døgnet, og det har de også, hvis de er coronasmittede. Og socialpædagogerne er tit nødt til at komme meget tæt på rent fysisk, så vi havde da en tre-fire medarbejdere, som efterfølgende var nødt til at gå i isolation juleaften, fordi de havde passet deres arbejde.

Ann Ramsdahl Vestergaard understreger, at alt blev løst ad frivillighedens vej, og at alle var gode til at byde sig til. Fx tilbød én at tage alle vagter hos Max og derved mindske risikoen for, at flere medarbejdere blev smittet.

– Det hus, der var hårdest ramt, er et ret nyt team, og på sidste personalemøde talte vi om, at det her faktisk har styrket dem som team. De klarede det sammen, siger Ann Ramsdahl Vestergaard.

Rent sygdomsmæssigt slap socialområdet nådigt fra smitteudbruddet, og ingen fik alvorlig sygdom – hverken beboere eller personale.

Bliv medlem