Gå til indhold

Mit faglige fokus

Mit faglige fokus: 'Jeg støtter borgerne i at få medbestemmelse'

Nadia Skovgaard Thomsen bruger sin socialpædagogiske faglighed kreativt i relationen til borgere med funktionsnedsættelse – både når det gælder kommunikation og motivation

29. april 2021

Artikel
SL-Nadia-S-Thomsen-SK01_1128x600.jpg
Nadia Skovgaard Thomsen er 29 år og har været socialpædagog i fem år. Hun begyndte at arbejde med borgere med fysisk og psykisk funktionsnedsættelse under sin uddannelse og fortsatte med det som færdiguddannet.

Forfatter: Malene Skov Jensen

Foto: Søren Kjeldgaard

Da socialpædagog Nadia Skovgaard Thomsen for halvandet år siden fik job i Bramdrupdam Bofællesskaber i Kolding, havde hun først og fremmest fokus på at opbygge en god relation til de fire borgere, som hun primært arbejder med. I bofællesskaberne bor voksne med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne. Kognitivt er de fra tre måneder til teenagealderen, og mange af dem har ikke et sprog.

- Jeg brugte meget tid på at være sammen med borgerne i deres lejligheder for at lære deres rutiner og forståelsesramme at kende, og for at lære at høre, se og aflæse de små tegn, som de giver, når de fx siger fra eller udtrykker et behov, siger Nadia Skovgaard Thomsen.

Hun fandt derfor små anerkendende måder, som hun kunne bruge til at kommunikere og skabe relationer med borgerne:

- Jeg arbejder fx med en blind borger, som ikke har et sprog, men han siger lyde. Jeg gentager hans lyde, hvilket han synes er sjovt. Jeg har også lært, hvilke lyde han bruger til at udtrykke forskellige behov, så jeg kan anerkende dem, og han mærker, at jeg forstår ham og kan føle sig tryg ved mig, fortæller hun.

Deler viden

Det tager tid at opbygge relationer, og derfor har socialpædagogerne i bofællesskaberne et stort fokus på at dele viden og hjælpe hinanden til at aflæse borgernes behov. De bruger bl.a. skemaer med trafiklys, så alle kan læse, hvilke tegn borgerne viser, hvis de har det dårligt og er i rødt, og hvad man kan gøre for at støtte dem i at komme i gult eller grønt, så de er i balance.

- Jo, bedre jeg kender borgerne, jo bedre kan jeg se og anerkende deres behov, og des stærkere bliver vores relation, siger Nadia Skovgaard Thomsen.

Som socialpædagog er det vigtigt for hende at inddrage borgerne i de forskellige hverdagssituationer – fx de borgere, som skal have støtte til at blive badet. Måske er borgeren på et udviklingsstadie, hvor han kun kan holde en klud i hånden, mens andre selv kan holde bruseren eller følger med ved at kigge sig i spejlet.

- Jeg støtter også en borger, som ikke bryder sig om at blive badet, så hører vi musik, og han får nogle ting i skødet, som han kan smide på gulvet, så jeg på den måde stimulerer hans hjerne til at tænke på noget andet, forklarer hun.

LÆS OGSÅ: Tina arbejder som bostøtte: 'Jeg kan sætte mig ned i kaos'

Støtte til medbestemmelse

Det er vigtigt for Nadia Skovgaard Thomsen, at borgerne får så meget medbestemmelse over deres eget liv som muligt, og at de selv vælger, hvad deres hverdag skal indeholde. Hun laver fx forskellige kommunikationssystemer med fotos af aktiviteter, så borgerne kan pege på den aktivitet, som de gerne vil i gang med, og hun sørger hele tiden for at inddrage borgernes ressourcer:

- Jeg har fx en borger, som havde svært ved at komme op om morgenen. Jeg undersøgte, hvilke ressourcer han selv har, og hvordan jeg kunne støtte ham i at være en del af processen. Han er god til at bruge sin mobiltelefon, og vi fandt sammen ud af, at hvis han selv sætter alarmen på sin telefon, så motiverer det ham til at komme op. Det er vigtigt for mig, at jeg hele tiden tager udgangspunkt i, hvad borgeren selv kan, så de selv er mest muligt med i tingene, siger Nadia Skovgaard Thomsen.

LÆS OGSÅ: Ole arbejder på et ungdomspsykiatrisk sengeafsnit: 'Jeg skal skabe et trygt rum'

Socialpædagogerne: Når faglighed forandrer liv

Socialpædagogerne sætter fokus på, hvor livsforandrende den socialpædagogiske faglighed er for de mennesker, socialpædagoger arbejder for og med. I kampagnen møder vi udsatte borgere og deres pårørende, for hvem mødet med socialpædagoger blev et vendepunkt. Og vi får ansigt på nogle af de mange socialpædagoger, der hver dag arbejder for at forandre liv – og den faglighed det kræver.

Læs mere på sl.dk/faglighed-forandrer-liv

Bliv medlem