Gå til indhold

Corona

Vaccinationerne er i gang på de sociale tilbud

Den landsdækkende vaccineudrulning mod COVID-19 til sårbare borgere og frontpersonale er nu i gang, og de første sociale tilbud fik i sidste uge besøg af en vaccinationsbil. Mød et par socialpædagoger, der fortæller om deres oplevelser med det første stik

18. januar 2021

Artikel
Topbillede---Bo-SørensenSPUC.gif
Socialpædagog og tillidsrepræsentant Bo Sørensen blev vaccineret fredag d. 15. januar sammen med ca. 40 borgere og tilhørende personale på Socialpædagogisk Udviklingscenter i Helsingør.

Forfatter: Jakob Ravn Brinck

– Hvornår bliver det socialområdets tur?

Det spørgsmål har mange socialpædagoger landet over stillet sig selv siden dagene omkring nytår, hvor de første danskere modtog vaccinen mod COVID-19. Og Socialpædagogerne har været i en lang, tæt dialog med myndighederne om selvsamme spørgsmål, hvor forbundet bl.a. har efterspurgt en samlet plan for området.

Men i sidste uge oprandt dagen for flere socialpædagogiske arbejdspladser på Sjælland. Bl.a. på Blindecenter Bredegaard i Fredensborg, et bo- og aktivitetstilbud for blinde og svagtseende borgere med funktionsnedsættelser tilknyttet Den Sociale Virksomhed under Region Hovedstaden. Her blev de første 40 beboere og ca. 25 medarbejdere vaccineret fredag d. 15. januar.

Større sikkerhed i samværet

Blandt de ansatte var socialpædagog Morten Risted den første til at modtage vaccinen. En begivenhed, der gav en længe ventet tryghed hos den 65-årige socialpædagog:  

– Det er utrolig dejligt, at det nu blev vores tur. Det giver en vis tryghed og ro, for på sigt betyder det jo, at vi får en større sikkerhed i vores arbejde og i samværet med borgerne, hvor vi har en del ældre i risikogruppen.  Det er også helt tydeligt, at det for borgerne var en stor dag, som mange glædede sig til. Måtte vi fejre det på traditionel vis, havde vi gjort det.  

Også forstander på Blindecenter Bredegaard Frank Hedegaard mærker en ro sænke sig:

– Nu er vi på vej mod noget, der føles som en tryggere fremtid. Vi har haft nogle smittetilfælde blandt personalet tidligere, så for mig som leder betyder det enormt meget, at medarbejderne på sigt ikke skal frygte for smitterisiko i deres daglige arbejde.  

Fredag formiddag blev socialpædagog Morten Risted vaccineret sammen med Blindecentret Bredegaards 40 beboere og 25 ansatte.

En befrielse at få stikket

I Gladsaxe Kommune fik kommunens handicaptilbud besøg af Region Hovedstadens vaccinationsbil onsdag d. 13. januar. Her blev 270 borgere og medarbejdere vaccineret. Og det var en fornuftig løsning, at borgere og personale blev vaccineret i samme ombæring. Det mener socialpædagog og klubmedarbejder i kommunens fritidsklub for voksne udviklingshæmmede, Kim Holst Christiansen, der også selv lod sig vaccinere:

– Det var faktisk rigtig godt at være sammen med dem (borgerne, red.) om det. Så kunne vi være det gode eksempel, og det virkede beroligende på de borgere, som var utrygge, siger han.  

Vaccinationsdagen tænker Kim Holst Christiansen tilbage på som en slags ’befrielse’, der får ham til at se frem mod det næste og sidste skridt:

– Det fik mine bekymringer omkring smitte til at dale en smule. Nu føler jeg, at vi er ét skridt i den rigtige retning mod en mere normal hverdag for os selv og borgerne. For dagligdagen har været præget af corona så længe. Jeg har selvfølgelig stadig bekymringer om smitten, så jeg ser meget frem til, at stik nummer to kommer.

Samlet plan mangler fortsat

Tidligere i januar udgav Sundhedsstyrelsen nedenstående vaccinationskalender, der viser, at frontpersonale, som bl.a. inkluderer udvalgte dele af socialområdet, allerede er i gang med vaccinationerne fra nytårstid og månederne frem.

Socialpædagogerne har ligeledes - gennem vedvarende dialog med myndighederne – fået bekræftet, at socialområdet er tænkt ind i vaccineudrulningens første fase. Men forbundet efterlyser fortsat en mere detaljeret plan for, hvornår vaccinen når ud til de enkelte personalegrupper.

 

TR: Tidligere end ventet

På SPUC, Socialpædagogisk Udviklingscenter, i Helsingør Kommune, sidder socialpædagog og tillidsrepræsentant Bo Sørensen fredag eftermiddag og venter på, at det bliver hans tur til at blive vaccineret, da fagbladet Socialpædagogen fanger ham på telefonen.  

Han lægger, ligesom sine kolleger, vægt på, at vaccinen er lig med større tryghed i det daglige arbejde:

– Det er forfærdeligt dejligt, at vaccinen kommer nu. Jeg havde regnet med først at blive vaccineret ved udgangen af marts. Det giver en langt større tryghed i arbejdet. Selvfølgelig hænger mundbindene og værnemidlerne ved, men bekymringen for, at vi bærer smitte ind på arbejdspladsen, er blevet mindre. Det er jeg rigtig glad for – både på egne og på borgernes vegne.

Læs mere om vaccination og test af socialpædagoger på Socialpædagogernes Coronaside

Klubmedarbejder og socialpædagog Kim Holst Christiansen og aktivitetskoordinator Signe Sejerskilde Andersen modtog vaccinen onsdag d. 13. januar sammen med 270 medarbejdere og borgere i Gladsaxe Kommunes handicaptilbud.
Bliv medlem