Gå til indhold

Pension

Tag snakken om de svære emner i god tid

Der kan være meget at tage stilling til, hvis ægteskabet går i stykker. Pension behøver ikke at være én af de ting. Tag en snak med din ægtefælle i fredstid om, hvordan I sikrer hinanden økonomisk, uanset hvad der sker, lyder det fra PKA.

22. juni 2020

Artikel
pension_1128x600.jpg
Det har været vigtigt for os at sige, at vi er fælles om alt i livet, fortæller Annemette Hauschildt. Derfor har hun og hendes mand altid prioriteret at snakke om svære emner som skilsmisse, økonomi, organdonation og død.

Forfattere: Signe Sepstrup Andreassen og PKA

Foto: Colourbox

Lidt over en tredjedel af PKA’s medlemmer ved ikke, hvad der sker med pensionen, hvis man bliver skilt, viser en medlemsundersøgelse fra PKA.

Der er dog god grund til at sætte sig ind i det, fortæller medlemschef i PKA, Maybritt Mørch.

– Som udgangspunkt tager man hver sin pension med sig, hvis man bliver skilt. Det kan i nogle tilfælde give en økonomisk ubalance, siger medlemschefen.

Det er især kvinderne, der risikerer at stå dårligt, hvis ægteskabet ender i skilsmisse. Det skyldes bl.a., at kvinder oftere er på deltid, får mindre i løn og tager orlov.

– Hvis jeres lønninger er forskellige, er jeres pensioner det højst sandsynligt også. Det er ikke i sig selv et problem. I skal bare være sikre på, at I hver især kan leve af jeres egen pension, hvis I bliver skilt, fortæller Maybritt Mørch.   

Hendes anbefaling er derfor klar: Tag snakken med din ægtefælle i fredstid.

Kræver åben dialog
En af dem, der for længst har taget snakken med ægtefællen, er Annemette Hauschildt. Annemette er uddannet socialpædagog og tidligere leder gennem 18 år af Bofællesskaberne Edelsvej i Esbjerg. Hendes mand, Peter, er pensioneret psykolog, og de har været gift i 28 år.

Parret har altid prioriteret at snakke om svære emner som skilsmisse, økonomi, organdonation og død.

– Det har altid været naturligt for os at tale om fremtidsudsigterne, og hvordan vi er stillet. Vi tog dialogen kort tid efter, vi blev gift, og så har vi løbende gjort det, når der er sket ændringer i vores liv, fortæller Annemette.

Hun er ikke i tvivl om, at det er vigtigt at få åbnet for disse snakke:

– Det har været vigtigt for os at sige, at vi er fælles om alt i livet – uanset om man om lørdagen gør rent hjemme eller går ud og holder foredrag. Så kan det godt være, det ene giver mere på kontoen. Men det er jo lige vigtigt, og derfor skal der ikke gøres forskel, siger Annemette og tilføjer, at det har været vigtigt for at sikre en fair fordeling, hvis skilsmisse skulle blive en realitet.

Men hvordan siger man lige til sin ægtefælle, at man gerne vil vende de svære emner? Ifølge Annemette er der ikke så meget andet at gøre end at tage tyren ved hornene og begive sig ud i det.

– Der skal være god stemning. Det er vigtigt. Og så tror jeg bare, at man skal springe ud i det og have en åben dialog. Og ikke gå bag om ryggen på hinanden. Helt konkret synes jeg, man kan sige til hinanden: Vi har brug for at passe på hinanden – hvordan gør vi det bedst? Vi elsker hinanden, og derfor er vi nødt til at forholde os til fremtiden. For vi ved ikke, hvad der sker, siger hun.

Sådan er reglerne

Din pension i PKA er din egen. Hvis I bliver skilt, beholder I derfor i udgangspunktet hver jeres pensionsordning – så længe de går under betegnelsen 'rimelige. Som udgangspunkt er en pensionsopsparing gennem arbejdsgiver rimelig, hvis den svarer til, hvad der er normalt for faget, uddannelsesniveauet, lønnen og opsparingsforløbet. Gør den det, ses der bort fra den ved skilsmisse – også selvom der er stor forskel på værdien af pensionerne, fordi den ene fx er direktør og den anden socialpædagog. Der kan være særlige situationer, hvor den ene ægtefælle kan kræve kompensation fra den anden. Der er snævre rammer for, hvornår en kompensation kan gives, og det vil i så fald være skifteretten, der beslutter, om den ene ægtefælle skal have en kompensation. Men hovedreglen er, at I hver især beholder jeres pensionsordning ved skilsmisse.

Hvis I gerne vil dele pensionerne på anden vis, har I mulighed for at oprette en ægtepagt, hvor I tager højde for, hvordan værdien af jeres pensionsordninger skal indgå i bodelingen. Er du i tvivl om værdien af din pensionsopsparing, kan du tjekke det på selvbetjeningen på pka.dk.

Det handler om tryghed
Det er dog langt fra alle, der ligesom Annemette og hendes mand tager snakken om pension, økonomi og skilsmisse.

Næsten to ud af tre medlemmer i PKA har ikke talt om, hvad de gør, hvis de skal skilles, viser medlemsundersøgelsen.

Det skyldes ikke nødvendigvis, at det er svært at tale om. Faktisk siger 68 % af medlemmerne, der har taget snakken, at de synes, det er nemt at tale om. Årsagen ligger derimod nærmere i, at de fleste ikke tænker over det. Ifølge undersøgelsen har lidt over halvdelen af medlemmerne ikke skænket det en tanke.

– Man glemmer at tage de her snakke, fordi man er optaget af så meget andet. Der er mange andre ting at tage stilling til, forklarer Annemette.

PKA’s medlemschef nikker genkendende til dette billede og forklarer, at det kan være komplekst at forholde sig til de mange aspekter af ens økonomi.

– Når vi bliver gift, tror vi jo ikke, at vi også bliver skilt. Derudover kan der være svære regler at forstå i forhold til ens egen økonomi og den måde, man har indrettet sig på – for det gør vi på mange forskellige måder, siger Maybritt Mørch og tilføjer:

– Men vi opfordrer til, at man taler om det og får indrettet sig, så begge parter kan føle tryghed – også hvis ægteskabet ikke holder.

PKA anbefaler

  • Tag snakken med din ægtefælle i fredstid
  • Brug tommelfingerreglen om at spare op, så du som pensionist får, hvad der svarer til 70-80 % af din nuværende løn. Har du ikke overblikket, kan du let få det på pka.dk/pkatjek
  • Det kan altid betale sig at spare ekstra op til pensionen. Er du fx på deltid, og er der en relativ stor forskel på dig og din ægtefælles indkomst og pension, kan I overveje at spare ekstra op på din pensionsopsparing
  • Er I blevet skilt? Husk at tjekke eventuelle begunstigelser og testamenter, så din pension havner det rigtige sted, når du dør
  • Er du i tvivl, eller har du brug for rådgivning? Du kan altid ringe til en af PKA’s pensionsrådgivere på 39 45 45 40
Bliv medlem