Gå til indhold

Vederlagsnedsættelse

Berit stod fast på sin løn

Familieplejer Berit Falkenberg Brødsgaard stod over for en årlig lønnedgang på over 50.000 kroner. Plejebarnet er ikke længere nær så krævende, lød det fra kommunen. Det skal blive løgn, tænkte hun og tog kampen op sammen med Socialpædagogerne

16. juni 2020

Artikel
Berit_Falkenberg_Brødsgaard_1128x600_Astrid Dalum.jpg
Familieplejer Berit Falkenberg Brødsgaard tog kampen op mod kommunen og fik den løn og dermed den anerkendelse, hun havde krav på, fortæller hun.

Forfatter: Lea Holtze

Foto: Astrid Dalum

– Så blev det min tur til nedsættelse af plejevederlag. Det går nemlig godt med vores plejebarn. Barnet er ikke så ’krævende’ længere – som de skriver. Det har jeg arbejdet hårdt på i alle de år, barnet har været hos os. Det er en bitter pille at sluge.

Sådan skrev 58-årige familieplejer Berit Falkenberg Brødsgaard en lørdag i maj i en facebookgruppe for familieplejere. Hun var nødt til at få afløb for sin vrede. Og for sin skuffelse.

Samme dag havde kommunen meddelt, at hun stod til at få frataget et vederlag på godt 4300 kroner om måneden. Årligt ville det løbe op i en lønnedgang på knap 52.000 kroner, det vil sige ca. 14 procent.

– Det er rigtig mange penge for os, som jeg bruger til en privat pensionsordning. Hvor skulle jeg nu finde de penge? Jeg følte mig virkelig trådt på – i brevet stod der jo ikke engang tak for et godt stykke arbejde, siger Berit Falkenberg Brødsgaard.

Det er uetisk at tage fra os, som gør en kæmpe indsats for at få de her udsatte børn hjulpet godt i vej.

Berit Falkenberg Brødsgaard, familieplejer

Det er jo helt misforstået

Berit Falkenberg Brødsgaard havde ellers altid haft et godt samarbejde med kommunen. Derfor var hun dybt overrasket over meldingen.  Men hun var ikke et sekund i tvivl om, at hun måtte gøre noget. Og mandag morgen ringede hun til forbundets lokale kreds.

Her blev hun rådgivet til at lave en faglig beskrivelse af, hvad det er for en plejeopgave, hun står med: At hun er plejemor til et omsorgssvigtet barn med voldsom tilknytningsforstyrrelse, der på trods af bedring er gået ind i en svær pubertet.

– I kredsen fortalte de, hvordan nogle kommuner misforstår ideen med gennemsnitsmodellen – i stedet for at give tryghed for familieplejere i nyansættelser, bliver den brugt til at sætte os andre ned i løn. Det er jo helt misforstået. Og så rådede de mig til at skrive, at jeg forventede, at kommunen opretholdt min nuværende løn, og at jeg gerne ville redegøre yderligere ved et møde – med Socialpædagogerne som bisidder, siger hun.

Hjælp gav tryghed

Da Berit Falkenberg Brødsgaard havde skrevet brevet, tilbød kredsen at læse det igennem. Det var meget betryggende, fortæller hun.

For selvom hun tidligere har været vant til at lave objektive statusbeskrivelser som socialpædagog på en døgninstitution og siden som familieplejer, var det her en anden situation – og hun skulle passe på, at følelserne ikke løb af med hende.

– Jeg går meget op i at opføre mig ordentligt, men det skal også være retfærdigt. Og det var kommunens melding ikke. Det er uetisk at tage fra os, som gør en kæmpe indsats for at få de her udsatte børn hjulpet godt i vej, siger hun.

Skulle du komme i samme situation - her er Berits råd:

  1. Kontakt din lokale kreds
  2. Få hjælp til at formulere et brev, der nøgternt forklarer, hvad plejeopgaven kræver af dig
  3. Lad det ligge lidt, før du sender det, så du er helt sikker på, at det er i orden
  4. Tilbyd kommunen, at du – og en bisidder fra forbundet – deltager i et møde, hvor du uddyber beskrivelsen af din plejeopgave

Det var min ret

Berit Falkenberg Brødsgaard har været familieplejer siden 1996. De første mange år som aflastningsfamilie og de sidste 11 år på fuldtid. Og hun elsker at mærke den forskel, hun kan gøre for et udsat barn – ved bl.a. at give den omsorg, barnet ellers ikke får.

Derfor var det også en tung sten, der faldt fra hendes skuldre, da hun ti dage efter at have sendt sit brev til kommunen modtog besked om, at kommunen ’anerkender den særlige støtte, plejebarnet i sin hverdag har brug for, hvilket stiller særlige krav til dig som plejefamilie’.

– Det var det, jeg havde håbet på – jeg fastholdt mine vederlag. Men det var ikke en gave, jeg fik. Det var min ret, siger hun og understreger, at hun ikke er bleg for at tage kampen igen, hvis det skulle blive nødvendigt.

– Det er jeg ikke bange for. Jeg vælger at tro på, at kommunen forholder sig professionelt i sådan en situation. Og bliver der det mindste, har jeg Socialpædagogerne, siger hun.

Bliv medlem og få tryghed, netværk og juridisk hjælp

Familieplejere hos Socialpædagogerne er en del af et fagligt fællesskab. Vi tilbyder et sikkerhedsnet og faglig udvikling gennem temadage og kurser. Få hjælp og rådgivning omkring ansættelsesretlige forhold.

5 KONTANTE FORDELE VED AT VÆRE MEDLEM

  • Billige forsikringer gennem Alka.
  • Fagforeningsfradrag: Du kan trække 6000 kr. årligt af dit kontingent fra i skat.
  • Rabatter på mange varer og services med LO Plus-kortet.
  • Rabatter og bonus gennem Forbrugsforeningen.
  • Lønforsikring, som dækker 80 % af din løn i op til 6 måneder, når du er medlem af Socialpædagogerne og Socialpædagogernes a-kasse.

Se den komplette liste af kontante medlemsfordele - og bliv medlem.

Bliv medlem