Gå til indhold

Coronavirus

Virtuelle gåture mod ensomhed

Hvad gør man, når der er lukket ned for alle fælles aktiviteter? Så laver man da virtuelle gåture, fælles madlavningsvideoer, musikquiz og historiefortælling online. Læs, hvordan medarbejderne på Solgården tænker kreativt for at forebygge ensomhed

6. maj 2020

Artikel
Solgaarden-Rasmus.gif
Socialpædagog Rasmus Furbo har som så mange andre fået vendt op og ned på sin hverdag under corona, hvor hans arbejdsplads – Solgården – er lukket ned for aktiviteter. Men så arrangerer han virtuelle gåture for de borgere, der savner fællesaktiviteterne. Her viser han rundt ved Carlsberg.

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

Foto: Privat

Normalt er der nok at tage sig til for de borgere, der benytter sig af aktivitets- og beskæftigelsestilbuddet Solgården i Taastrup. Kreative værksteder med mulighed for at sy, strikke, male eller støbe beton. Et kafferisteri, et gartneri, køkkenet, der hver dag producerer mad til kantinen – og en sanse- og samværsgruppe.

Men med corona blev der med ét lukket ned for alle de faste aktiviteter, som ca. 100 borgere med forskellige handicap og psykisk sårbarhed kan benytte sig af.

– Vi måtte jo som alle andre steder tænke hurtigt, så vi oprettede en Facebookgruppe – Solgårdens hyggenyt – for at holde kontakten med borgerne og deres pårørende. Og derfra gik vi ellers i gang med at brainstorme på, hvad vi kunne lave af aktiviteter for at få borgerne til at tjekke ind, fortæller socialpædagog på Solgården Rasmus Furbo.

Rundvisning på Carlsberg
Hver dag er der således faste virtuelle aktiviteter, som borgerne kan deltage i. Der er bl.a. en fælles frokost, hvor man spiser sammen og har mulighed for at se og høre online, hvad de andre spiser og laver – og en gåtur om formiddagen, hvor en medarbejder lægger et link up i Facebookgruppen via Zoom.

– Så går vi en times tid og snakker om alt muligt. Jeg var fx en tur rundt i Carlsberg-kvarteret i går, hvor jeg viste rundt blandt de gamle bygninger, haverne og de klassiske elefanter. Borgerne følger så med i turen online, og det fantastiske er, at flere af dem fortæller, at de bruger vores tilbud til at bekæmpe ensomhed og depression, og at det er det, der holder dem kørende og giver dem noget at stå op til, fortæller Rasmus Furbo.

Musik og gamle billeder
Der er stadig borgere, som bliver kontaktet individuelt af medarbejderne for at få en snak om, hvordan det går. Men en stor del vælger også at hoppe ombord i de nye alternative aktiviteter, hvor kun fantasien sætter grænser.

– Vi har haft fælles madlavning, hvor en medarbejder gennemgår opskriften og laver maden på stedet. I går havde vi fx livestream af kokken, der lavede pandekager over bål. Vi har haft kahoot konkurrencer, hvor vi sendte gamle billeder af personalet ud til borgerne, og de så skulle gætte, hvem der var hvem. Og vi tilbyder historielæsning, hvor to kolleger læser op, siger Rasmus Furbo.

Musikquiz et hit
Rasmus Furbo har også brugt sin interesse for musik til at nå ud til borgerne virtuelt:

– Så er jeg taget ud i mit øvelokale og har optaget, at jeg spiller musik fra film eller kendte danske sange. Det har jeg så uploadet som video på Facebook, hvor man så kan tjekke ind og gætte på, hvad det er for sange, eller hvilke film musikken kommer fra. Det er fedt at være med til at opfinde nye aktiviteter i en tid, hvor intet er, som det plejer – og for mig som socialpædagog er det utrolig givende at kunne skabe glæde, også når jeg arbejder hjemmefra.

Kort om Solgården

Solgården ligger i Taastrup og er et aktivitets- og beskæftigelsestilbud til voksne med særlige behov. De kan have funktionsnedsættelser enten på grund af handicap eller psykisk sårbarhed.

Målet er at udvikle og styrke brugernes individuelle, sociale og faglige kompetencer og understøtte en meningsfuld dagligdag. Samtidig er målet også, at kommunens brugere med funktionsnedsættelser er mere synlige medspillere i lokalsamfundet.

Bliv medlem