Gå til indhold

GUIDE

6 råd til at geare ned

Alle har brug for indimellem at tage en pause fra hverdagens travlhed og komme helt ned i tempo. Vi har samlet seks gode råd til, hvordan du gearer ned

9. marts 2020

Artikel
COLOURBOX8739637.gif

Forfattere: Kim Selsø og journalist og fysioterapeut

Foto: Colourbox

Når vi kommer helt ned i gear og laver ting, der gør os glade og giver ny energi, får kroppen og hjernen mulighed for at hvile ud og genopbygge sig selv. Og heldigvis er der masser af ting, du selv kan gøre for at hjælpe kroppen til at genfinde ro og velvære i en presset hverdag. Her får du seks gode råd til, hvordan du gearer ned:

1. Vær i nuet
Lyt til lydene, læg mærke til omgivelserne, duft til lugtene. Mærk, hvordan din krop bevæger sig skridt for skridt, når du går. Vær 100 pct. fokuseret på det, der sker lige nu. Når dine tanker stikker af, så før venligt, men bestemt opmærksomheden tilbage til nu. Når vi er i nuet, falder tankerne til ro af sig selv.

2. Meditér
Masser af undersøgelser viser, at meditation har en sundhedsfremmende effekt – og de fysiologiske virkninger af meditation er grundigt belyst. Fx sænkes pulsen, og hjernens aktivitet påvirkes, så antallet af langsomme alfabølger øges.

3. Træk vejret dybt
Dit åndedræt spiller en afgørende rolle i forhold til stresstilstanden i din krop. Det skyldes bl.a., at det dybe åndedræt ned i maven påvirker vagusnerven (nerve, der forbinder hjernen med organer som fx tarme, maven, hjertet og lungerne, red.). Jo mere aktivitet der er i vagusnerven, jo mere slapper kroppen af. Så høj aktivitet i vagusnerven hænger også sammen med både positive følelser og din psykiske sundhed.

4. Kys, kram og berøring
Berøringsreceptorerne i huden frigør afslappende stoffer, især hvis berøringen foregår på en behagelig og nænsom måde. En god omgang massage hos en massør kan fx være med til at nedsætte niveauet af  stress­hormonet kortisol, viser forskning.

5. Spis et solidt måltid mad
Mad og mætheds-følelse aktiverer udskillelsen af oxytocin, og hermed har du en videnskabelig forklaring på, hvorfor du føler dig mere rolig og veltilpas efter et måltid. En svensk fysiologi-professor, Kerstin Uvnäs Moberg, sammenligner fx spisning med ’indre massage’. Maden aktiverer sensoriske nerver i maven og tarmene, der er med til at frigøre oxytocin.

6. Gab, grin og græd
Bevidste gab er en fantastisk genvej til ro-hvile-systemet, og du kan mærke en effekt ret hurtigt. Efter få gab begynder øjne og næse at løbe i vand, hvilket er et sikkert tegn på, at din krop er ved at geare ned. At grine og græde har ligeledes en oxytocin-udløsende effekt (hormon, der ofte betegnes som kærlighedshormon, red.).

Om Kim Selsø

  • Er uddannet journalist og fysioterapeut
  • Arbejder som fysioterapeut i Quick Care
  • Rådgiver om motion, stress og mental sundhed på hjemmesiden Stressfar.dk

Et godt psykisk arbejdsmiljø

Oplever du, at det er svært at holde balancen mellem krav og udfordringer på jobbet? Eller føler du dig stresset?

Få gode råd og hjælp her.

Bliv medlem