Gå til indhold

I andre medier

Socialpædagogerne taler plejefamiliernes sag

Socialpædagogerne er plejefamiliernes stemme – både i landsdækkende og lokale medier. Her er to eksempler på lokalhistorier i efteråret.

7. oktober 2020

Artikel
beskåret-cb-aviser.jpg

Foto: Colourbox

4. oktober havde Nordjyske Stiftstidende en artikel med overskriften: ’Plejeforældre frygter store besparelser.’

Artiklen handler om, at Thisted Kommune har varslet overgangen til en ny gennemsnitsmodel, og at flere plejefamilier frygter, at det er en sparerunde, der medfører en indtægtsnedgang.

Faglig konsulent hos Socialpædagogerne, Charlotte Enevoldsen, siger lige ud, at hun frygter, at plejefamilierne efterlades på perronen, fordi Thisted Kommune tolker KLs anbefalinger til gennemsnitsmodellen meget stramt.

Charlotte Enevoldsen har lavet en beregning, der viser, at hvor Aalborg Kommune mindst vil give fire vederlag (knap 18.000 kroner) om måneden for anbringelsen af et plejebarn, vil Thisted Kommune gå ned til tre vederlag (cirka 13.000 kroner). Og hvor Aalborg Kommune vil give op til ni vederlag (knap 40.000 kroner) om måneden, vil Thisted Kommune kun give op til syv vederlag (ca. 31.000 kroner) som det højeste. Hvis barnet tilkendes efterværn, vil kommunen kun give tre vederlag om måneden.

Systemets opgave

Charlotte Enevoldsen pointerer, at det er helt forkert, at plejebørnene skal opfattes som plejefamiliernes egne børn.

– Men det er de ikke. De er systemets børn, og systemet skal påtage sig opgaven.

Kampen om vederlag er ikke slut i Thisted, hvor børne- og familieudvalget har punktet på dagsordenen den 10. november. 

Socialpædagogerne vil på flere fronter arbejde for en bedre aftale. Til fagbladet Socialpædagogen siger Charlotte Enevoldsen:

– Vi har skrevet et høringssvar til politikere og forvaltning, hvor vi gør opmærksom på, at aflønningen i forslaget er alt for dårlig, og at den slet ikke anerkender, hvor vanvittig kompetente familieplejerne er. Og vi pointerer, at det vil være meget svært at rekruttere kvalificerede familieplejere på den måde. Vi vil også tale familieplejernes sag, når kommunen den 27. oktober holder informationsmøde om gennemsnitsmodellen, ligesom jeg vil forsøge at få endnu mere presse på sagen.

Artiklen i Nordjyske kan kun læses i sin helhed, hvis du har abonnement på Nordjyske. Du finder den her.

Artikel i Lolland-Falsters Folketidende   

– De børn plejefamilierne hjælper i dag, kommer med stadig mere komplekse problemstillinger, som kræver meget mere af plejefamilierne end for år tilbage. Det er ikke bare et spørgsmål om at give plads til et barn mere i familien og så stille med boller og kakao.

Sådan sagde næstformanden i Socialpædagogerne Storstrøm, Tina Hansen, i artiklen ’Så helst en overenskomst,’ som Lolland-Falsters Folketidende bragte den 4. september 2020.

Derfor argumenterede Tina Hansen for, at situationen mere end nogensinde kalder på, at plejefamiliernes arbejde bliver sidestilllet med øvrigt overenskomstsikret arbejde. Eller som der står i artiklen:

– Altså slut med aflønning i form af et antal vederlag udbetalt som honorar og start på at give en overenskomstsikret løn med ret til ferie og pension.

Overgår til gennemsnitsmodellen

Artiklen blev bragt i forbindelse med, at Lolland Kommune den 1. september overgik til gennemsnitsmodellen, så vederlagene bliver forhandlet ved kontraktens indgåelse  fremfor med årlige forhandlinger. Tina Hansen påpegede, at KL ikke ønsker at indgå en overenskomst, og så er den nye vederlagsmodel en klar forbedring. Hun sagde: 

– Den hidtidige (model, red.) med de årlige forhandlinger var nemlig i stand til at skabe et rod af indeklemte følelser, hvor plejefamilier af hensyn til barnets fortsatte trivsel kunne føle sig presset til at acceptere et forringet og utilfredsstillende honorar. 

 

ER DU FAMILIEPLEJER - OG VIL DU GERNE VÆRE DEL AF ET FAGLIGT FÆLLESSKAB?

Familieplejere hos Socialpædagogerne er en del af et fagligt fællesskab. Vi tilbyder et sikkerhedsnet og faglig udvikling gennem temadage og kurser. Få hjælp og rådgivning omkring ansættelsesretlige forhold.

Læs om tilbudene til familieplejere, såsom krisehjælp, pensionsordning, fagligt fællesskab.

5 KONTANTE FORDELE VED AT VÆRE MEDLEM

  • Billige forsikringer gennem Alka.
  • Fagforeningsfradrag: Du kan trække 6000 kr. årligt af dit kontingent fra i skat.
  • Rabatter på mange varer og services med LO Plus-kortet.
  • Rabatter og bonus gennem Forbrugsforeningen.
  • Lønforsikring, som dækker 80 % af din løn i op til 6 måneder, når du er medlem af Socialpædagogerne og Socialpædagogernes a-kasse.

Se den komplette liste af kontante medlemsfordele - og bliv medlem.

 

Bliv medlem