Gå til indhold

FOTOREPORTAGE

Faglighed - også om natten

På botilbuddet Lyngdal i Birkerød har flere af borgerne brug for socialpædagogisk støtte døgnet rundt. Så når mørket falder på, sikrer Katarina Jensen og Hassan Derras, at hver beboer går en rolig nat i møde. Måske med en berøring på kinden – eller med den sagte lyd af et summende tv

9. januar 2020

Artikel
kl_00_05_.jpg

Forfatter: Jakob Ravn Fjordbo

Foto: Ricky John Molloy

Lyngdal i Birkerød er et bo- og aktivitetstilbud for 15 borgere med gennemgribende psykisk udviklingsforstyrrelse, autismespektrumforstyrrelser og lav psykisk udviklingsalder.

Fem medarbejdere er på arbejde hver nat. Tre af dem er tilknyttet en borger hver, som har behov for individuel støtte natten igennem. To andre løser praktiske opgaver i husene og tilser de øvrige beboere løbende.

Lyngdal er en del af Den Sociale Virksomhed i Region Hovedstaden, der rummer 19 højt specialiserede bo- og behandlingstilbud.

21:52 - Spontant personalemøde: Kort før nattevagten stikker Katarina Jensen og Hassan Derras hovederne sammen for at opdatere hinanden på, hvordan det går med beboernes døgnrytme. De to socialpædagoger har vagt på hver deres matrikel, så de har sjældent kontakt med hinanden i løbet af natten. Men opstår behovet, er ingen af dem mere end et alarmkald væk.
22:07 - Berøring: Berøringer på kinden og i håret skaber tryghed – og får Bente til at falde til ro. Hassan Derras taler lavmælt til hende og fortæller hende, hvad han gør. Når Bente besvarer hans bemærkning om, at det nu er tid til at sove, med et langstrakt ’jaaa’, ved han, at hun er godt på vej.
00:13 - Trygge lyde: Katarina Jensen har en-til-en-vagt, hvor hun udelukkende har ansvar for 23-årige Victor, der har infantil autisme. Han har sovet i tre kvarter, da hun sætter en ny Disney-film på. De svage lyde fra tv’et gør Victor tryg – og Katarina Jensen ved af erfaring, at han vågner, står op og stiger i arousal, hvis filmen stopper. Nogle gange i så høj grad, at det går ud over de fysiske omgivelser, som mærkerne bag hans hovedpude vidner om.
03:19 - Hygiejne og ro: Nogle beboere gør selv opmærksom på, at bleen skal skiftes. Andre skal tjekkes i løbet af natten. Alting foregår med henblik på at skabe ro og tryghed, og da Hassan Derras udelukkende arbejder som nattevagt, falder flere af beboerne til ro, når de ser ham. Fordi de forbinder ham med netop nat og søvn.
07:13 - Overlap: Katarina Jensen tjekker ud efter en rolig nattevagt. Forinden har hun og Hassan Derras givet en overlevering til de kolleger, der tager over – og alle Lyngdals ansatte har holdt et fælles morgenmøde.

Se også fotoreportagen fra Snoezelhuset i Gentofte. 

22:05 - Toiletbesøg: Alle beboere på Lyngdal skal have hjælp med personlig hygiejne. Nogle mere end andre. Hassan Derras hjælper 56-årige Bente på toilettet mellem tre og fem gange i løbet af natten. Selvom hun ofte tisser i sengen, ønsker hun ikke at have ble på, og det respekterer personalet. Det er en lige så central del af borgernes ret til selvbestemmelse som alt andet, mener Hassan Derras.
23:10 - Overlevering: Hassan Derras har ansvaret for i alt seks borgere på sin vagt. I nat passer han bl.a. på en borger, som netop er blevet udskrevet efter en lungebetændelse og derfor ligger i en hospitalsseng. Radioens lave musik hjælper beboeren til en dybere søvn, mens Hassan Derras læser op på kollegernes overlevering. Informationen er vigtig, for dagens stemning smitter ofte af på nattens.
01:36 - Forberedelse: En nattevagt er fyldt med praktiske opgaver, der sikrer morgendagens flow. Vasketøj lægges sammen, opvaskemaskinen tømmes, og badeværelset fyldes op med udstyr, så alt er klar til den følgende dag.
05:59 - Rettidighed: Mens Victor, der har været vågen den seneste time, ser film i sin seng, laver Katarina Jensen havregrøden klar. Der er stadig små to timer til, at hendes afløsere serverer morgenmaden. Men med de rette forberedelser undgår medarbejderne de konflikter, der kan opstå, hvis han skal vente unødigt. For Victor har ligesom de fleste af Lyngdals beboere brug for helt faste morgenrutiner.
06:02 - Billedernes sprog: De fleste af Lyngdals beboere er ligesom Victor nonverbale. Kommunikationen foregår i stedet via piktogrammer, der illustrerer situationen, de er i – eller står over for. En måne for nat. En bruser for bad. Eller som her et hæfte med de specifikke film, Victor kan vælge at se. Piktogrammerne hjælper personalet til at skrue mest muligt ned for sproget, så borgerne ikke overstimuleres.
06:33 - Ansvar: For Hassan Derras er ansvaret og selvstændigheden det bedste ved arbejdslivet som nattevagt. Han skaber tryghed og giver sin egen ro videre til beboerne, så de på den måde rustes til at mestre mest muligt om dagen. I de tidlige morgentimer sørger Hassan Derras for at give nattens erfaringer videre til de kolleger, der snart tager over.
Bliv medlem