Gå til indhold

Familieplejernes Dag

Fagligheden var i højsædet

Over hele landet blev Familieplejernes Dag markeret med faglige oplæg. Forfatter og foredragsholder Ann E. Knudsen fortalte om børns hjerner. Læs blandt andet hvordan håndbevægelser kan bruges som sprogstimulering

3. september 2019

Artikel
37b79032a2169adc667f813bafc9942d-1128x600.jpg
Ann E. Knudsens oplæg var en blanding af teori på højt plan og jordnære eksempler fra hverdagen. Foto: Anne Kring.

Forfatter: Maria Rørbæk

Foto: Anne Kring

– Det er så vigtigt, at vi får viden og bliver klogere, for vi skal jo give vores børn et godt liv.
Sådan sagde Annemarie Petersen, der var en af de mange familieplejere, der i begyndelsen af september markerede Familieplejernes Dag ved at deltage i et af Socialpædagogernes arrangementer.
Annemarie Petersen deltog i en fælles dag for Kreds Storkøbenhavn og Kreds Nordsjælland, hvor forfatter og foredragsholder Ann E. Knudsen holdt foredrag.

– Succeskriteriet for jeres arbejde er ikke, at børnene skal klare sig lige så godt som gennemsnittet. Succeskriteriet er, at de rykker sig i forhold til det, der var udgangspunktet, lød budskabet fra Ann E. Knudsen.

Hendes oplæg var en blanding af teori på højt plan og jordnære praksiseksempler fra dagligdagen.
Hun viste blandt andet en scanning af en normal hjerne sammenlignet med hjernen hos et stærkt omsorgssvigtet barn.
– Begge hjerner kan udvikle sig, men de kan ikke udvikle sig i samme takt, slog hun fast.

Sprog og finmotorik
Ann E. Knudsen forklarede også, hvordan der er en sammenhæng mellem den sproglige udvikling og finmotorikken i højre hånd.
– For nylig så jeg en fysioterapeut lave genoptræning med en mand, der var blevet hjerneskadet. Hun bøjede og strakte fingrene på højre hånd og puttede dem ned i koldt vand og varmt vand. Nogle ville måske tro, at det var for at træne hans førlighed – men det var for at han skal få sproget tilbage, sagde hun.

Ud fra samme tankegang foreslog hun, at familieplejere, der vil styrke deres plejebørns sprog og læsefærdigheder, laver øvelser og lege som træner børnenes finmotorik i højre hånd. Det kan fx være ved at putte dobbeltklæbende tape under barnets højre hånd og lade det klaske og fange forskellige ting.
– Det var meget inspirerende og noget, jeg selv vil prøve af med mit eget plejebarn, sagde Jannie Andersen, der var til Familieplejernes Dag for første gang.

– Som ny familieplejer har jeg brug for al den viden og læring jeg kan få. Og oplægget er har kun bekræftet mig i, at kærlighed og omsorg ikke er nok. Fagligheden skal med.
Læs om andre arrangementer for familieplejere.

Fakta om Familieplejernes Dag

Som familieplejernes fagforening indstiftede Socialpædagogerne for mange år siden Familieplejernes Dag. På denne dag fejrer og hylder vi familieplejernes indsats. 

Dagen markeres med forskellige arrangementer, der spænder fra oplæg om børn og sociale medier til foredrag om mentalisering og svære samtaler. I år er der planlagt arrangementer den 2., 3. og 4. september.

Er du familieplejer og vil du være del af et fællesskab?

Familieplejere hos Socialpædagogerne er en del af et fagligt fællesskab. Vi tilbyder et sikkerhedsnet og faglig udvikling gennem temadage og kurser. Få hjælp og rådgivning omkring ansættelsesretlige forhold.

Læs om tilbudene til familieplejere, såsom krisehjælp, pensionsordning, fagligt fællesskab.

5 KONTANTE FORDELE VED AT VÆRE MEDLEM

  • Billige forsikringer gennem Alka.
  • Fagforeningsfradrag: Du kan trække 6000 kr. årligt af dit kontingent fra i skat.
  • Rabatter på mange varer og services med LO Plus-kortet.
  • Rabatter og bonus gennem Forbrugsforeningen.
  • Lønforsikring, som dækker 80 % af din løn i op til 6 måneder, når du er medlem af Socialpædagogerne og Socialpædagogernes a-kasse.

Se den komplette liste af kontante medlemsfordele - og bliv medlem

Bliv medlem